Változtatni kell

2022.11.10. 20:00

Ilyen lehet az új orvosi ügyeleti rendszer

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 háziorvosi ügyelet szűnne meg az előzetes tervek szerint.

ÉM

Fotó: Unger Tamás

Az egészségügy átalakítása a háziorvosi ügyeleti rendszert is érinti. Ennek a részletei derültek ki az egyik országos napilap birtokába került OMSZ-koncepcióból. Az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen (közöttük városokban is) megszűnne a háziorvosi ügyelet. A jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja, a mostani csaknem 300 helyett. Megyénként 3-4, úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. Több megyében a mostani, csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna, részletezi a napilap. 

Este tíz után

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, valamint hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni. Este tíz után, a teljes ügyeleti időben az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozná a feladatokat, és jelezné a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt. 

Ahol megmarad az alapellátási ügyeleti pont, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenciájukkal fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket. Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, akiknek a munkáját további ápoló és gépkocsivezető is segítené. 

Változtatni kell

Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos szerint mindenképpen változtatni kell a mostani rendszeren. Azt azonban jelenleg még nem látja előre, hogy a nyilvánosságra került tervek hogyan valósulnak majd meg. Az elképzelések előremutatóak, azt figyelembe véve, hogy jelenleg nem működik megfelelően a háziorvosi ügyeleti rendszer. A fő probléma az, hogy nincs elég háziorvos, nem is kötelező mindenütt ügyeletet vállalniuk, csak abban az esetben, ha ez a szerződésükben szerepel. Van olyan település, ahol mentőtisztek látják el az ügyeleti munkát. 

– Tehát a rendszer omladozik, ezért mindenképpen változásra van szükség. A háziorvosi ügyelet alapvetően arról szólna, hogy a betegek rendelési időn kívül halaszthatatlan egészségügyi problémákkal keresik fel az ügyeleti rendelőket. Ehelyett sokszor meghosszabbított háziorvosi rendelésként „használják” a betegek, egyfajta „kényelmi” szolgáltatásként. Ez azonban szakmai szempontból sem indokolt, illetve nem fenntartható, ezzel az egyre csökkenő és idősödő orvoslétszámmal. Az ügyeleti rendszer jelenlegi formájában nem fenntartható, addig kell valami jobbat kialakítani a mostani helyet, amíg nem lesz nagyobb probléma – fogalmazott a háziorvos. 

Öt település 

Emőd is azon városok közé tartozik, ahol megszűnne a háziorvosi ügyelet. Fekete Tibor polgármester elöljáróban jelezte, a változásról még semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Jelenleg Bükkaranyos, Kisgyőr, Borsodgeszt, Vatta és Emőd ügyeletét látják el, a háziorvosi ügyelet folyamatosan biztosított, a felnőttek és a gyermekek számára is. Egyelőre arra gondolnak, hogy ha változás történik, akkor vagy a járási székhelyhez csatolják őket, vagy a mentőszolgálat látja majd el a háziorvosi ügyeletet. Mentőállomás ugyanis működik a városban. 

– Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az önkormányzatoknak nem kevés pénzébe kerül az ügyelet fenntartása. Ha azonban az itt élők érdekeit nézzük, akkor mindenképpen jobb, ha helyben van a háziorvos a nap minden szakában – jegyezte meg a polgármester. 

Tóthné Bodnár Irén, a város jegyzője hozzátette: a kormány a változtatásokkal valószínűleg azt is tudatosítani szeretné az emberekben, hogy nincs mindig szükség orvos-beteg találkozásra. Ahogy a covid idején, telefonon is tud tanácsot adni a háziorvos. 

Ahol megszűnne 

Az előzetes tervek szerint a következő megyénkbeli településeken szűnne meg a háziorvosi ügyelet: Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában