Népszámlálás

2022.11.15. 11:34

Az online kitöltőket is felkereshetik a népszámlálás kérdezőbiztosai

Akik lemaradtak a népszámlálás kitöltéséről, november végén a helyi jegyzőnél tudják pótolni.

Detzky Anna

November 20-ig keresik fel a háztartásokat a számlálóbiztosok

Fotó: Lang Róbert

A népszámlálás személyes szakaszában sokan tapasztalják, hogy akkor is becsöngetnek hozzájuk a kérdezőbiztosok, hogyha már online visszaküldték a kitöltött kérdőívet. Egy olvasóink is ezzel a problémával fordult hozzánk:

– Egy négy lakásos társasházban élünk Miskolcon, amiből kettő a 17. szám alá van bejegyezve. Viszont mi az 1/1. vagyunk. Csak az alattunk lévők tartoznak a 17-be, de ezt állítólag a KSH központi címjegyzéke nem jelzi – ismertette problémáját az olvasó. – Alattunk egy idős néni lakik, aki nem töltötte ki a kérdőívet és elmondása szerint nem is szeretné. Emiatt többször becsöngettek hozzánk is vasárnaponként, hogy jönnének kérdezni minket. Már két népszámláló biztossal beszéltem és leadtam nekik a kitöltött kérdőív kódját, de valahogy mégsem jut el a megfelelő helyre az információ. A lakcímkártyánk alapján egyértelmű, hogy nem a 17-ben lakunk, de a házra az 1/1. szám nincs kitéve.

Pontosítják a lakcímeket

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Kommunikációs Főosztályán érdeklődtünk, hogy mi okozhatja a problémát és a következő választ kaptuk:

„A számlálóbiztosok azokat a háztartásokat keresik fel 2022. október 20. és november 20. között, amelyek nem éltek az online önkitöltés lehetőségével. Emellett jogszabályban foglalt feladatuk, hogy a hozzájuk tartozó összes címet ellenőrizzék, és szükség esetén pontosítsák, beleértve azokat is, ahol online kitöltés történt. Az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63,5 százalékából, 3,2 millió címről érkeztek be kérdőívek az online önkitöltési szakaszban, ám ezek között jelentős számú olyan cím szerepel, melyet eddig nem sikerült megfelelően pontosítani, ez október 20-a után a számlálóbiztosok feladata” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a KSH Kommunikációs Főosztálya.

A kóddal tudjuk igazolni

Az eltérések egyik tipikus oka, hogy az online kitöltés során megadott cím nem vagy nem teljesen egyezik meg a népszámlálás címállományában szereplő címmel.

„A cím eltérése esetén előfordulhat, hogy a kérdőív online kitöltése és beküldése ellenére becsenget a számlálóbiztos. A népszámlálási kérdőívet azonban ilyen esetben nem kell újra kitölteni. A korábban, a válaszok online beküldése után kapott visszaigazoló kóddal igazolni tudjuk, hogy a kérdőívet már kitöltöttük és beküldtük. Ilyen esetben a kitöltő felveheti a kapcsolatot az őt felkereső számlálóbiztossal az értesítőn szereplő elérhetőségen. Amennyiben az adatszolgáltató nem találja a visszaigazoló kódját, úgy a [email protected] címen kérheti annak pótlását, amelyhez a lakcímet és a kérdőív kitöltéshez használt 12 jegyű belépési kódot kell megadnia” – hívta fel a figyelmet a KSH.

A kitöltés kötelező

A KSH azt kéri a kérdőívet még nem kitöltő háztartásoktól, hogy támogassák a számlálóbiztosok munkáját.

„Az adatszolgáltatás nemcsak kötelező, de mindannyiunk közös érdeke is. A népszámlálásból kinyert adatok a mindennapokat, mindenki jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak. A visszajelzések alapján a háztartások általában megértők a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és együttműködnek a számlálóbiztosokkal. A népszámlálás 2022. november 28-án ér véget. Azoknak, akik sem online, sem a számlálóbiztosi szakaszban nem töltötték ki a kérdőívet, 2022. november 21-28. között pótösszeírás keretében, a település jegyzőjénél kell bejelentkezniük. Itt pótlólag még ki tudják tölteni a népszámlálási kérdőívet” – tájékoztatott a hivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában