45 évesen hunyt el a költő

2022.11.03. 21:00

A derékba tört alkotópálya – búcsú Kabai Lóránttól

A közelmúltban elhunyt Kabai Lóránttól vettek búcsút a Helynekemben.

Búcsú Kabai Lóránttól

Fotó: Bujdos Tibor

Sokkhatásként érte a pályatársakat, barátokat, ismerősöket Kabai Lóránt halála. Az október végén elhunyt költő, író, szerkesztő, kritikus, képzőművész mindössze 45 éves volt, és akik közel álltak hozzá, még ma sem hiszik, hogy nincs köztük többé. Csütörtök este a Helynekemben tőle búcsúztak mindazok, akik ismerték és szerették, de azok is, akik nem találkoztak vele személyesen, de a művei megérintették őket.

Az asztalokon mécsesek égtek, a háttérben zene szólt, Lóri kedvencei. Barátai hívták őt így. Az emlékezők hoztak szavakat, verseket, sorokat, melyeket felolvastak. A kivetítőn Kabai Lórántról és képzőművészeti alkotásairól készült fotók váltották egymást.

A Búcsú Lóritól! című est Zemlényi Attila kezdeményezte, aki pályatársa és jó barátja volt Kabai Lórántnak. A megemlékezés előtt megtörten beszélt lapunknak a számára oly fontos emberről.

– Kabai Lóránt halála mindazokat megrendítette, akik ismerték és szerették – fogalmazott Zemlényi Attila. – Egy nagyon komoly alkotópálya derekán hagyott itt bennünket. Amióta meghalt szegény, azóta ömlik a neten a nekrológ, melyek tükrözik a haláláról való gondolkodást, a halálához való viszonyt. Egy ideje ugyan a fővárosban élt, de megkérdőjelezhetetlen az ő miskolcisága. Közösen írtuk a Vasgyári eklogák városdrámát, ami nyert a Miskolci Nemzeti Színház drámapályázatán. Közösen alkottuk meg a Szöveggyár tábort, együtt szerkesztettük a Műút folyóiratot, gondolkodásában, lírájában, műveiben abszolút idekötődik – idézte fel Zemlényi Attila.

A vers

Mint fogalmazott: nagyon sok embernek szüksége van olyan alkalomra, ami segíti a halál elfogadását és a gyászmunkát. Hiszen rengeteg szempontból nagyon nehéz elengedni egy ilyen erősen jelenlévő alkotót. A kényszer hozta létre a búcsúestet.

– A fővárosban is volt virrasztás, és úgy gondoltam, hogy Miskolcon is kell egy olyan alkalom, amikor a családtagok, barátok, ismerősök, pályatársak el tudnak tőle búcsúzni, vagy valamilyen módon viszonyulni tudnak a halálához, a gyászhoz. Ezt fontosnak tartom. A helyszín pedig azért a Helynekem, mert Miskolcon ez az egyetlen romkocsma, és Lóri sokszor olvasott fel itt új műveiből, bemutatta a szöveggyáros fiatalokat. Ez volt a legalkalmasabb hely, hogy összegyűljünk, gyertyát gyújtsunk, felolvassunk tőle, és búcsúzzunk. Sok ember számára fontos az ő személye, a munkássága – tette hozzá Zemlényi Attila, aki a Holdfény moaré cím versét olvasta fel az esten. A költeményt a Litera irodalmi lap felkérésére írt Kabai Lóránt halálára.

– Ezt a verset soha sehol nem olvasom fel többé – fűzte hozzá elcsukló hangon Zemlényi Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában