Kulisszatitkok

2022.10.28. 19:00

Nyitva álltak az erőművek

Az erőművek éjszakája rendezvényeinek célja, hogy felhívják a figyelmet környezetünk védelmére, az erőforrások tudatos használatára.

UA

Fotó: Ádám János

Harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október 28-ára az ország legnagyobb energiaipari eseményét, az Erőművek Éjszakáját, amellyel egyidőben ünneplik a Távhőszolgáltatás Napját is. 

Az érdeklődők e napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. 

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. ennek jegyében több helyszínen adott lehetőséget az erőművek működésének megismerésére. Így kinyitotta az érdeklődők számára a Kenderföldi Biomassza kazánház ajtaját, ezzel együtt a Tatár utcai Fűtőműét és a Kuala Kft. telephelyét is. 

A programban bemutatták  a faapríték tüzelésű kazánházat és a korszerű távfelügyeleti rendszert, valamint különböző látványos fizikai kísérletekkel is szolgált dr. Póliska Csaba, Miskolci Egyetem docense. A Kenderföldi Biomassza kazánház, több mint ezer lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű.

Fókuszban a fenntarthatóság

A látogatók átfogó képet kaptak a távhőszolgáltató feladatairól, a megújuló energiaforrások szerepéről a miskolci távhőszolgáltatásban és a biomasszakazán-kezelő kalauzolásában járhatták végig a kazánházat. 

Éves átlagban mintegy négy és félezer tonna faapríték felhasználásával több mint egymillió köbméter földgáz kiváltására ad lehetőséget ez a fűtési konstrukció. 

A biomassza kazán rendszerek felépítése és üzemeltetésük módja jelentősen eltér egymástól, attól függően, hogy a kazánban fahasábok, faapríték, fapellet vagy fűrészpor tüzelhető el. Telepítésük szempontjából fontos a megfelelő minőségű kémény, a tüzelőanyag tárolása, utántöltése (adagolás), valamint a hamuürítés lehetőségének és feltételeinek biztosítása. 

A biomassza eltüzelésekor a széndioxid-kibocsátás összességében nem terheli a természeti környezetünket, mert amennyi széndioxidot leköt a fa élete során, annyi szabadul fel belőle az égéskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában