Október 23-a

2022.10.23. 12:06

A hősök nem harcolni akartak, békét szerettek volna (Fotókkal, videóval)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66-ik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Fidesz-KDNP városi frakciója Miskolc két emlékhelyén.

NHK

Megkoszorúzta az 1956. október 26-i miskolci sortűz áldozatainak emlékére állíttatott táblát vasárnap a Fidesz-KDNP városi frakciója, majd a megemlékezést Diósgyőrben folytatták. A Diósgyőri Országzászlónál tartott ünnepélyes eseményen elsőként Ivacsné Kuttor Diána (ének) és Menyhárt Szabolcs (próza) összeállítását hallgatták meg a jelenlévők. A műsorral 1956 hőseire emlékeztek. Azt követően Kiss János országgyűlési képviselő ünnepi beszéde hangzott el. 

Hatvanhat esztendővel ezelőtt a magyarok döntő többsége új útra lépett. Szakított a világgal, amely az életét megkeseríttette és korlátozta szabadságát. Úgy döntöttek elég volt az elnyomásból, a Szovjetunióból és a Kommunista Pártból – emlékeztetett az országgyűlési képviselő. Kezükbe vette a sorsát a nemzet, még úgy is, hogy tudták, az életüket kockáztatják azzal, hogy utcára vonulnak. Pedig nem harcolni akartak, a magyarok csak békét akartak a szónak abban az értelmében legfőképp: hogy nyugalomra vágytak – hangsúlyozta Kiss János. 

Másak lettek a jelszavak

A fiatalok azt láthatják, hogy ma is lehet tüntetni, táblákkal, feliratokkal, jelszavakat skandálva. Bár ezek a jelszavak nem olyanok, mint 1956-ban, hiszen többnyire alacsonyabb adókról, magasabb fizetésekről szólnak. Ez a generáció hiheti, tüntetni nem is olyan nagy dolog. De 1956-ban tüntetni igen is nagy dolog volt – emelte ki a képviselő. Hozzátette: míg ma az a kérdés, hogy a tüntetés után melyik kávéházba üljenek be meginni egy eszpresszót, addig 1956-ban az volt a kérdés, élve hagyják-e el a Kossuth-teret a fiatalok. Sok magyar szabadságharcos áldozta életét azért az eszméért, amiért harcolt, a jobb jövőért. A magyarok döntő többsége ma ugyanezt vallja, ne a fegyverek döntsenek, hanem az emberi jogok érvényesüljenek, kiállunk a béke mellett! - hívta fel a figyelmet Kiss János.

A beszédet követően a Molnár Péter a KDNP városi elnöke és Kovács László koszorúztak, majd Kiss János és Sebestyén László helyezték el a koszorút, őket Soós Attila vezetésével a Fidesz miskolci frakciójának tagjai követték. Végül pedig az emlékezők valamennyien elhelyezhették virágaikat. Az esemény mécsesek megnyújtásával zárult. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában