2022.09.10. 18:00
Újabb sajtos sikerek
A Baráthegyi termékek ott vannak az ország legjobb termékei között. Ezüst minősítést kaptak.
Ebben az évben is kiemelkedő sikert értek el a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúrájának üzemében készült sajtok. Harmadik éve már, hogy az üzem termékei megmérettetnek az országos sajtmustrán. Legutóbb, a 10. versenyen két ezüst minősítést kaptak a majorság sajtjai, a Baráthegyi kecskesajt és a Baráthegyi parenyica, ez utóbbi tehéntejből készült. Két évvel ezelőtt egy arany és egy bronz volt az eredmény, tavaly két bronz, most pedig ezüstösen csillognak az oklevelek.
– A siker annak köszönhető, hogy az üzemben a munkatársak nagyon odafigyelnek a munkájukra, lelkiismeretesen dolgoznak, és folyamatosan ellenőrzik a minőséget – világított rá Erdei-Fridrich Veronika, a sajtüzem vezetőhelyettese. – A jól bevált technológiánkat használjuk évek óta, ezen a téren apró módosításokat hajtottunk csak végre. Termékeinket a vevőink is nagyon szeretik. Üzemünk európai uniós minősítésű, van füstölőszekrényünk is, melyben a parenyicát hideg füsttel, bükkfán füstöljük. A minőség tulajdonképpen az alapanyaggal, azaz a tejjel kezdődik. A majorságban kecskéket tartunk, így a kollégák kiváló minőségű tejet szállítanak az üzemünkbe. A tehéntejet külső partnertől vásároljuk, ő szintén ügyel a jó minőségre. Az állattartással foglalkozó kollégák lelkiismeretesen végzik a munkájukat, hiszen csak így lehet a végeredmény kiemelkedő – hangsúlyozta a vezetőhelyettes.
Újítanak
Hozzátette: van egy új projektjük, aminek keretében termékfejlesztést végeznek. Úgynevezett gyúrt sajtokat fognak készíteni, mint amilyen a mozzarella, de kísérleteznek a kecsketejből készült parenyicával is. Mindemellett tehéntejből készült vaj fejlesztését is tervbe vették.
Megtudtuk, a sajtmanufaktúra üzemében kilencen dolgoznak, megváltozott munkaképességű munkavállalók és fogyatékos fiatalok. Egy munkatársuk pedig, aki szintén megváltozott munkaképességű, a Búza téri piacon árulja az üzem kiváló termékeit. A Szimbiózis Alapítvány hosszú évek óta azért dolgozik, hogy minél több fogyatékos és megváltozott munkaképességű embert tudjon foglalkoztatni.
– A munka önbizalmat ad a dolgozóinknak, hiszen értéket teremtenek, és az a tapasztalat, hogy nagyon jól megállják a helyüket. Kiválóan végzik el a rájuk bízott részfeladatokat, de egy-egy könnyebb termék, mint a gomolyasajt gyártását akár önállóan is végig tudják vinni – jegyezte meg Erdei-Fridrich Veronika.
(A borítóképen: Készül a sajt a manufaktúrában | Fotó: Szimbiózis Alapítvány)