Vízminta vizsgálat

2022.09.14. 17:30

A Sajóban nincs határértéken felüli szennyezés

A Sajóban nincs sem az arzén, sem nehézfémek a határértéken felül. Ez is szóba került azon a miskolci sajtótájékoztatón, ahol a többi között az avasi földalatti szeméttárolók mintaprojektjéről is beszámoltak.

PN

A Sajó hazai szakaszán nem tapasztalható a szennyezés

Fotó: Ádám János

Nem mutatható ki a Sajó magyarországi szakaszán határértéken felüli szennyezés. Erről Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyekért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára beszélt Miskolcon, a Mirehu Kft., a miskolci hulladékgazdálkodással foglalkozó cég telephelyén, ahol beszámolt a reggeli vízminta vizsgálatának eredményéről is. Megerősítette, hogy a márciustól fennálló szennyezés óta nincs a Sajó hazai szakaszán határérték feletti szennyezés. 

– Magyarországon ez a helyzet, a vízügyi szakemberek rendszeresen mérik az értékeket, és sem az arzén, sem a nehézfémek esetében nem állapítottunk meg a hazai folyószakaszon sem szennyezést, sem kiugró értékeket- tette hozzá az államtitkár. - Ettől függetlenül továbbra is fennáll a készültség, és a szakemberek továbbra is vizsgálják a Sajó vízminőségét. A szlovák kollégák június óta tettek különböző lépéseket, mi pedig már a kezdetektől felajánlottuk nekik a segítségünket, hiszen a Sajó közös ügyünk. 

Földalatti kukák 

– Célegyenesbe fordult az avasi, földalatti hulladéktárolók mintaprojektje – mondta Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. - Várhatóan szeptember végén az önkormányzati társulás kiírja a tárolók megvalósítására a közbeszerzési eljárást. Jelenleg ennek az anyagnak a műszaki és szakmai előkészítésén dolgoznak a szakemberek – hangsúlyozta Csöbör Katalin. 

A mintaprojektet még februárban jelentette be az országgyűlési képviselő Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető Miniszterrel a helyszínen, az Avasi lakótelepen, ahol elhangzott az is, hogy a program megvalósítását 200 millió forinttal segíti a kormány. - Az én mandátumom a forrás megszerzéséig terjedt, minden további lépés, intézkedés az önkormányzati társulás feladata volt – húzta alá a képviselő. - A benyújtott anyaghoz úgy tudom, hogy az önkormányzat részéről szükség volt némi hiánypótlásra, ennek tudható be, hogy a támogatói okiratot csak júliusban állították ki. Az önkormányzati társulás 199 millió 780 ezer forint támogatásii összegben részesült, amit 2023. január végéig lehet felhasználni – ismertette. A képviselő annak a reményének is hangot adott, hogy a tárolók elhelyezésével – amely most már az önkormányzati társulás feladata – több hely szabadul majd fel arra, hogy parkolókat alakítsanak ki.

A hulladékgazdálkodás átalakításában is mintaértékűnek nevezte a Mirehu, a regionális hulladékgazdálkodási cég munkáját Veres Pál, Miskolc polgármestere. Szólt arról is, hogy Miskolc bekerült 100 olyan város közé, amely feladatként vállalta 2030-ra a klímasemlegesség és az intelligens város megvalósítását. 

- Tárgyalásokat folytatunk Navracsics Tibor miniszterrel az akcióterv megvalósításáról, illetve a szerződést megkötéséről – hangsúlyozta Veres Pál. A megújulóenergiákról, köztük a geotermikus energiáról is beszélt. – Öröm számunkra, hogy Miskolc város büszkélkedhet azzal, hogy geotermikus energiát használ távfűtésre, ez nagyjából az 55 százaléka a távfűtéses lakásoknak – összegezte a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában