Legendák a levegőben

2022.04.25. 11:31

Utolsó előtti búcsú a miskolci repülőtértől

Előrehozott gyereknapot tartottak a miskolci repülőtéren, ahol a hétvégén is összegyűltek a repülés szerelmesei.

Petri Nóra

Legendák a levegőben, ezt a címet kapta a miskolci repülőtér hétvégi eseménye. Április 30-án szállnak fel utoljára a gépek erről a helyről.

– Nem is tudunk másra gondolni, csak a búcsúzásra – nyilatkozta az Északnak Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára. – Megválunk szeretett repülőterünktől, ahol hosszú évtizedeket értünk meg, ahol repültünk, ahol szerettük és utáltuk egymást – mert egy közösségben minden megtörténik –, de a vége mindig az volt, hogy összeborultunk, és egy irányba igyekeztünk haladni. Ma is ezt tesszük, és bízunk abban az ígéretben, hogy lesz másik repülőtér! – hangsúlyozta Ötvös Béla.

A gyereknapot évtizedek óta a repülőtéren is megünneplik. A mostani körülmények miatt előrehozott hétvége sem tartotta vissza a családokat és az érdeklődőket, hogy meglátogassák a repteret, még akkor sem, ha helyenként szemerkélő esővel és borult éggel érkezett a hétvége.

Repülések

– Röviden? Nagyon szuper! – mondta Jónás Tamás, aki családjával együtt úgy döntött, hogy megnézi Miskolcot felülről. Jónás Judit, a lánya azt mondta, egyáltalán nem félt, pedig a család többi tagjával egyetemben most először repült. – Isteni volt, mindent megért! – így foglalta össze az édesanya, Sztankovics Judit a Miskolc fölött látottakat, amikor kiszálltak a gépből. – Egy kicsit szorongtam, amikor felszálltunk – mondta –, de az elmúlik!

Egy kicsit szorongtam, amikor felszálltunk, de az elmúlik! - Sztankovics Judit

– Szeretjük a repülőket és a gyereknapokat, ezért jöttünk ma is ki – mondta Kárpáti Viktória, aki négytagú családjával érkezett. Azt mondta, lehet, hogy sétarepülnek majd, de nem tudja egyelőre, hogy egyszerre hányan mehetnek.

– Egy Cessna 172-es gyártmányú, négyszemélyes repülőgépet vezetek – mondta Kovács Dávid a Borsod Megyei Repülő Klubtól, akihez felszállás előtt egy perccel léptem közel. – Ezek az utolsó lehetőségeink, hogy itt repüljünk, máskülönben meg örömteli, hogy ennyien kilátogattak a repülőtérre.

Kovács Dávid hat éve vezet ilyen gépet. Megmutatta a navigációs és a motorellenőrző műszereket is, és azt mondta mosolyogva búcsúzóul: „Jobb a levegőben, mint a földön!”

Dirigálja a forgalmat, tájékoztatást ad a földi és a légi forgalomról – foglalta össze munkájának egy részét Turzó Jenő repülésirányító. – Most például egy Cessna 172-es típusú repülőgép mellett állunk. Amikor beindította a motort a pilóta, jelzem neki, hogy megkezdheti a gurulást a pályára vagy a várópontig, és utána tájékoztatom, hogy szabad a pálya, elmondom neki, hogy milyen széladatok vannak, és akkor mehet!

Az utolsó

A következő hétvégén, szombaton már tényleg az utolsó felszállásoknak ad helyet a miskolci repülőtér. – Komoly rendezvénnyel készülünk, műsorokkal, programokkal. Ha az időjárás engedi, motoros géppel átrepülünk Hajdúszoboszlóra is – foglalta össze Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára.

Videó: Legendák a levegőben - Búcsú a Miskolci Repülőtértől 1.nap

Videó: Legendák a levegőben - Miskolci Repülőtér búcsú - Süsü cukorkákat szórt a levegőből

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

Költözés?

– Hogy hol lesz majd a repülőtér, azt még nem árulták el, ezt meg is értem különben – mondta Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára. – Ha meglesz, azonnal elkezdhetjük a tervezését, mert ez egy hosszú folyamat lesz. Még nem tudjuk, hogy lehet majd megközelíteni, de akkor lesz hová áttelepíteni azt a rengeteg felszerelést! Mobil hangárokat kell majd áttelepítenünk, vásárolnunk kell mobil konténereket, amelyekben a felszerelésünket – egy kis üzemet – kell majd átvinnünk. És a vitorlázógépeinket természetesem. A motoros gépeink – amíg az új repteret nem lakjuk be – maradnak Hajdúszoboszlón és Makláron. Rengeteg lenne most felsorolni, hogy a repülőgépeken kívül mennyi minden felszerelésünk van a legapróbb csavarkulcsoktól kezdve a hegesztőapparátusig! Például vannak kisteherautóink, amiket csak a repülőtéren tudunk használni, de nagyon nagy szükségünk van rá a vitorlák vontatásához, egyéb feladatok ellátáshoz. Szóval, több teherautónyi cuccunk van, amit majd el kell vinnünk – mondta Ötvös Béla.

(A borítóképen: Kicsik és nagyok kilátogattak a miskolci repülőtérre, hogy kihasználják az utolsó lehetőségek egyikét. Fotó: Ádám János)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában