beruházás

2020.11.07. 20:00

Újratervezik az Avasi kilátót

Kicsit más lesz az Avastető, mint korábban, a jelenlegi parkoló helyére például gyalogos­tér épülne.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

Elindította a közbeszerzési eljárást a Horváth-tető megújítására a történelmi Avas fejlesztésének részeként a miskolci önkormányzat, a fejlesztés az avasi függőkerteket érinti. A Horváth-tetőn piknikezésre, bográcsozásra alkalmas teret szeretnének kialakítani, valamint lesz egy sétatér is az idősebbeknek. A tervek új játszótereket is tartalmaznak különböző korosztályok számára.

Új tervek készülnek

A beruházásra még az előző városvezetés idején nyert forrást a miskolci önkormányzat, a fejlesztést nagyrészt az akkori tervek alapján valósítják meg. Ami biztosan más lesz, az a kilátó: mint ahogy már írtuk, Miskolc jelképét nem a korábbi tervek szerint tervezik felújítani. A megelőző terveket a főépítész útmutatásai alapján terveztették át, tudtuk meg. A korábbi tervben szereplő külső liftet elhagyták, mivel Szunyogh László szerint az az Avasi kilátó védett sziluettjét elrontotta volna. Kiderült az is, hogy az alagsori étterem is kívülre kerül, mégpedig a hajdanvolt Panoráma étterem helyére.

„A kilátó változatlan funkcióval, formában, méretben újul meg – tájékoztatta az Északot a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. – A kilátóra tervezői pályázatot írt ki a város, amelyet Viszlai József építész nyert el, így ő készítheti a terveket, ezek várhatóan három hónap múlva lesznek kész.”

Parkolók az út mentén

A jelenlegi parkoló helyére gyalogostér épülne.

Kérdeztük: hol lesz akkor a parkoló? Hol vezet majd fel az út az Avasra? Válaszuk szerint az avasi buszvégállomás és a kilátó közötti utat további fejlesztés részeként újítanák fel, az út mentén alakítanák ki a parkolókat. Tervezik az avasi amfiteátrum felújítását is, és egy sétányt is létrehoznának a kilátótól az arborétumig. Tájékoztatásuk szerint egy vendéglátó-épület és egy komfortpont kialakítása is ott van a tervekben. Az Avasra feljutni pedig úgy lehet majd, mint eddig: „busszal, gépkocsival, kerékpárral és gyalogosan”.

Korábban a főépítész az Északnak azt nyilatkozta, hogy libegőt is szeretnének az Avasra, valamint egy szállodát is álmodna az Avastetőre. Az előbbi ötletet egyébként a város nemrégiben elfogadott turizmusfejlesztési stratégiája is tartalmazza, a tíz évre meghatározott iránymutatás a történelmi Avassal és a belvárossal mint Miskolc legfontosabb fejlesztési területével számol.

Magánberuházásban épülne

A sajtóosztály válasza szerint a szálloda megépítésére és üzemeltetésére magánberuházót keres a város, a libegő pedig Miskolc turisztikai elképzelései között szerepel – mint jövőbeni terv.

A Horváth-tetőt érintő beruházás egyébként várhatóan jövő márciusban kezdődhet el, és előreláthatólag egy évet vesz majd igénybe.

(A borítóképen: A kilátó újratervezésére Viszlai József nyert pályázatot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában