Magyar a Magyarért Alapítvány

2022.08.31. 16:00

Bezárta kapuit a tokaji művésztelep

Az alkotótáborban hazai, kárpátaljai magyar és ukrán művészek voltak.

SFL

A Magyar a Magyarért Alapítványon belül Mankovics Tamás kuratóriumi elnök, iparművész szervezte azt az alkotótábort, amelynek hazai, kárpátaljai magyar és ukrán művészek voltak a vendégei. A kéthetes időszakot átölelő művésztelep a Tiszavirág Kempingben dolgozott, a zárónapon kiállították az elkészült festményeket, szobrokat, a képzőművészek munkáját dokumentáló fotókat. 

– Az alapítványunkat a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola működteti, második alkalommal rendezzük meg ezt a nemzetközi művésztelepet. Nem tévesztendő össze a korábban Tokajban és Tállyán működött Közép-európai Művészteleppel és Szabadiskolával, viszont szeretnénk szélesíteni. Egyelőre – támogatásként – a kárpátaljaiak felé fordultunk, ezért velük foglalkozunk hangsúlyozottabban, illetve az ukrán képzőművészekkel, nem véletlenül kapott meghívást és fogadta azt el Andrej Csebikin, a Kijevi Nemzeti Kulturális és Művészeti Egyetem rektora, a Grafika Tanszék vezetője, az Ukrán Művészeti Akadémia elnöke és Borisz Kuzma, a Kárpátaljai Művészeti Szövetség elnöke – mondja Mankovics Tamás. – Célunk az, hogy megmutassuk, ukránok és magyarok tudunk együtt dolgozni, tudunk együtt lenni úgy, hogy politikát kissé kerülve, mérhetetlen toleranciát gyakorolva egymás iránt tudunk alkotni. 

Óriási a jelentősége 

A táborzáráson részt vett dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes (TIM), országgyűlési képviselő, aki az itt született alkotások megtekintése után a következőket mondta: – Fantasztikus alkotások születtek, már tavaly is volt alkalmam megtekinteni a művészek munkáját. Az, hogy főleg Kárpátaljáról is érkeztek művészek ukránokkal együtt, nagyon fontos dolog, hiszen a szomszédunkban háború dúl, tehát óriási a jelentősége, hogy itt a művészek nyugodt körülmények között tudnak találkozni. Az, hogy az államalapításunknak az idején van ez az esemény, nagy jelentőségű üzenet, hiszen a teljes Kárpát-medencéről van szó. Célként kell tekinteni, hogy a jövőben minél több határon túli művészt hívjanak ide – mondta a miniszterhelyettes. 

A művésztelep befejező napján Szalipszki Endre nyugalmazott beregszászi főkonzul hangsúlyozta, hogy háborúban hallgatnak a munkák. Ezt a mondást gyakran idézik, amikor a harcok keserves következményeit szedik sorba. 

– A nagyon sok halál és anyagi áldozat mellett a harcok lelkesítenek és inspirálnak is. Erre a magyar irodalomban és képzőművészetben is találunk számos példát. Vannak olyan művészek, akiknek elhallgatott a munkájuk, olyanok, akik így vagy úgy fegyvert fogtak, és olyanok, akik találnak ihletet, új műveket készítenek. Közöttük itt, Tokajban. Szimbolikus, hogy a zárásra Szent István király ünnepének másnapján kerül sor – jegyezte meg a nyugalmazott főkonzul.

(A borítóképen: Dr. Koncz Zsófia, Mankovics Tamás és Szalipszki Endre | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában