Múltidéző

2022.07.12. 07:00

Mikor két miskolci csapat volt az NB I.-ben

Reiman Zoltán sorozata miskolci történetekről. Egy év mennyország a Kubikban, 1. rész.

A Miskolci VSC városunk egyik nagy múltú egyesülete. Az ötvenes évek vége aranybetűkkel került be a klub történelmébe. A kézilabdacsapat bajnokságot nyert az NB I.-ben, és a labdarúgók is felkerültek a legmagasabb osztályba. Ez a bravúr akkor sikerült, amikor még labdarúgásunkat magasan jegyezték Európában. Hétről hétre legendás hírű futballisták léptek pályára a Kubik zöld gyepén, a nagyszámú szurkolósereg legnagyobb örömére. 

1911. december 9-én a MÁV-műhelyi étteremben alapították klubjukat a vasutas fiatalok. Sötét-piros (?!) színnel, melyet később a ma ismert zöld-fehérre változtattak. Az elmúlt 100 évben rengeteg tehetséges sportoló és vezető fordult meg a klubnál, sokat adott Miskolc és az ország sportjának a „Vasút”. 

De a mai témánk nem maga az egyesület, hanem a történetének egy szemelvénye, az NB I.-es szereplés. A Miskolci Vasutas Sport Club labdarúgói megnyerték az 1957/58-as NB II.-es labdarúgó-bajnokságot, így jogot szereztek a legmagasabb osztályban való szereplésre. 

A Vasút a szezon során ebben az összeállításban szerepelt a legtöbbet: 
Károlyi – Buna, Siklósi, Péter – Zoller, Kovács – Simon, Csorba, Tiba, Nyíri, Gyetván. Edző: Sztrányai József. 

1958-ban remek tavaszt produkáltak a zöld-fehér labdarúgók, veretlenül, a négy pont ősszel összeszedett hátrányt ledolgozva két fordulóval a szezon vége előtt bebiztosították bajnoki címüket. Pedig az MVSC két évig pályafelújítás miatt nem tudott hazai saját pályáján játszani, otthon fogadni ellenfeleit. Hol a Munkás otthonában, hol Diósgyőrött játszottak. A csapat edzője ­Sztrányai József, aki gyerekkorától a klub elkötelezettje volt, először mint játékos, később mint edző. 

Szóval, a Debreceni VSC elleni 0–0 azt jelentette, hogy a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül a csapat megnyerte a bajnokságot. 

Nagy készülődés előzte meg az NB I.-es idényt. A csapat szovjet túrára utazott, ahol három vereséget szenvedett. A baj nem is a vereségekkel volt, hanem azzal, hogy a vezetőség is a csapattal tartott, így nem sikerült jól a bajnoki rajt előtti erősítés. A szovjet túrán mutatkozott be az MVSC új edzője, Balogh Sándor, az Újpest egykori sokszoros válogatott védője. 

Új igazolás volt Kallus János (Szegedi VSE), Homovics András (MMTE), Lipták Rezső (Bp. Vörös Meteor) és a DVTK szabadlistára tett csatára – aki pár éve 56 gólt rúgott egy NB II.-es szezonban –, Dobó Zoltán. 

1958. augusztus 17-én került sor a füves pálya avatójára a Kubikban, a vendég a szovjet Szpartak Sztaniszlav volt. A mérkőzés ­1–1-es döntetlennel ért véget. Több mint két év után játszottak újra a hazai pályán. A körbeton lépcső munkálatai másnap kezdődtek, és augusztus 31-re készen is voltak, így 22 ezer ember befogadására nyílt lehetőség a Vasút otthonában. 

És... eljött a nagy nap, 1958. augusztus 31., a bemutatkozás a legjobbak között. 

Miskolci VSC – Szombathelyi Haladás 

3–0 (2–0) 

Miskolc, 18 ezer néző. Vezette: Balla Gy. 

MVSC: Károlyi – Hargitai, Buna, Péter – Zoller, Kovács – Kékesi, Csorba, Gyetvai, Nyíri, Pataki. Edző: Balogh Sándor. 

Szombathely: Varga II. – Molnár, Tarr, Novák – Kulcsár, Szakály – Polgár, Pál, Pém, Varga I., Tóth. Edző: Kiss Gábor. 

Gólok története
„15. perc: Csorba nagyszerű csellel becsapta Tarrt, kicsúsztatta a labdát Gyetvai felé, ő Kékesihez játszott. A behúzódó jobbszélső a kifutó Varga II. mellett a kapu közepébe helyezte a labdát. 1–0.” 
„A 26. percben Kékesi villámgyorsan befelé húzva csaknem az alapvonalig futott le, pontosan betolta a labdát a középen befutó Nyíri elé, s ő könnyen, laposan 3 méterről rúgta a labdát a kapu közepébe. 2–0.” 
„A 70. percben Patakit Tarr szögletre szerelte. A miskolci balszélső pontosan ívelt szögletrúgását Nyíri nagyszerű ütemű felugrással bombafejessel küldte a léc alá. 3–0.” 

(Forrás: Észak-Magyarország napilap

Nagyszerűen mutatkozott be a Vasút az első osztályban. A mezőny legjobbja Buna volt. „Kitűnően helyezkedő, jó ütemérzékkel rendelkező, jól tejelő játékos, a labdának szeme van.” Csorba, Gyetvai és Nyíri nyújtott még átlagon felüli teljesítményt. „Az MVSC bemutatkozása várakozáson felül sikerült, meglepően jó játékkal győzte le a miskolci újonc tapasztaltabb, de gyenge formában lévő ellenfelét.” 

A mérkőzés után a tabella első helyén találta magát az újonc MVSC, ami valószínűleg soha vissza nem térő epizód volt a labdarúgó-szakosztály történelmében. 

A második fordulóban máris városi rangadóval folytatódott a bajnokság. Diósgyőrbe látogatott az MVSC. 

Az Észak-Magyarország beharangozója

„Ilyen még nem volt Miskolcon. Ma méri össze erejét a két miskolci NB I.-es labdarúgócsapat. Mindkét egyesület közel fél évszázados múltra tekint vissza, [...] A találkozókon hol az egyik, hol a másik csapat került ki győztesen. Legtöbbször érdekes és szép mérkőzést vívtak egymással. [...] A fontos az, hogy a két sportkör vezetői, játékosai és hatalmas szurkolótábora egy célt lássanak maguk előtt: a szocialista sportot.” 

Diósgyőri VTK – Miskolci VSC 0–0 

Diósgyőr, 20 ezer néző. Vezette: Hernádi. 

Diósgyőr: Tóth – Verner, Szigeti, Jakobi – Török, Paulás – Iván, Csányi, Kiss, Fekete, Pál. Edző: Teleki Pál. 

MVSC: Károlyi – Hargitai, Buna, Péter – Zoller, Kovács – Kékesi, Csorba, Gyetvai, Nyíri, Pataki. Edző: Balogh Sándor. 

A mérkőzés nagy küzdelmet, de alacsony színvonalat hozott. Az MVSC állt közelebb a győzelemhez. A diósgyőrieknél Verner és Paulás, a vasutasoknál ismét Buna volt a mezőny legjobbja. 

A következő fordulókban először Dorogról hoztak el egy pontot a vasutasok, majd a Vasas ellen szenvedtek sima vereséget. A mérkőzések után, szeptember 28-án Plovdivban szerepelt a magyar labdarúgó „C” válogatott, melyben Károlyi és Gyetvai is szerepet kapott. 

A bajnokságban a Ferencváros ellen is sima vereséget szenvedtek Károlyiék, a mérkőzés csak azért érdemel említést, mert Dobó Zoltán végre bemutatkozott új csapatában. A Győr elleni 1–1 után a salgótarjáni 3–0-s vereség következett, majd a Tatabánya elleni hazai 1–2. A kiesésben rivális BVSC-t sikerült legyőzni idegenben 2–1 arányban – Károlyi bravúrjainak köszönhetően. A következő fordulóban a Hungária körúton szenvedett 4–2-es vereséget a Vasút. Az Újpesti Dózsa simán nyert a Kubikban (0–4), ezután jött a Csepel elleni „mélyütés” (0–8), Károlyi és Buna nélkül. A szezonzárón pedig a Bp. Honvéd nyert 3–0-ra Miskolcon. 

A félévi bizonyítvány felemás képet mutatott. A biztató kezdés után a csapat teljesítménye visszaesett, az őszi szezon végére teljesen leeresztettek a vasutasok. Ősszel Buna és Károlyi nyújtotta a legjobb teljesítményt. 

1959. február 18-án, a MÁV Erkel Ferenc kultúrotthon nagytermében tartották az MVSC taggyűlését. Balogh Sándor, a labdarúgócsapat edzője ezt nyilatkozta: 

,,[...] A labdarúgó csapatnak jóindulatú támogatásra van szüksége és nem egységet bontó bírálatra. Becsületes eszközökkel a meglévő játékosállománnyal mindent el fogunk követni, hogy sikeresebben szerepeljünk, mint az őszi idényben.” 

(Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban

Ezek után a tavaszi szezonnyitó mérkőzésen pontot raboltak a Vasas otthonából. A mérkőzésen sokadszorra is Buna János volt a csapat legjobbja, aki már az ősszel is többször válogatott formában játszott. 

„A Budapesten elért siker egyik részese volt az MVSC népszerű játékosa. Az őszi mérkőzések alatt is mindenkor tudása legjavát nyújtotta. Vasárnapi játékával osztatlan elismerést váltott kis szurkolókból, szakemberekből egyaránt. Mi volt játékának fő jellemvonása? Mindenkor a csapat érdekeit szem előtt tartva, egyszerűen, sallangmentesen oldotta meg feladatát. Megbízhatóan, az egész mérkőzés alatt egyenletes teljesítményt nyújtva, a legjobbat adta a vasárnapi mérkőzésen. Kiváló tempóérzékkel, jól időzített közbelépéseivel többször ragadtatta tapsra az ellenfél szurkolótáborát. 90 percen keresztül kifogástalan erővel bírta az iramot, nagyszerűen helyezkedett és jól segítette társait is. [...] A szerény magaviseletű játékos nemcsak ősszel, de most is bebizonyította, hogy komolyabb feladatok megoldására is képes.” 

(Forrás: Észak-Magyarország napilap

 

(Folytatjuk...) 

 

Források

Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban 
Észak-Magyarország napilap 
Dancs Zoltán Facebook-oldala 
magyarfutball.hu 
minap.hu 
tempofradi.hu 
old.minap.hu 
greendevils.blog.hu 
Futball’94 évkönyv 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában