Nemzeti Összetartozás Napja

2022.06.04. 16:29

Trianoni ünnepség a Rákóczi táborban (videóval)

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök.

Ezernél is több Kárpát-medencei diák vett részt 2022. június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján a Rákóczi Szövetség programjain. A központi megemlékezést a megújult, sportkomplexummal kiegészült sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban tartották.

A magyar, az magyar

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök.  - Ma a Nemzeti Összetartozás Napján nem a veszteségeinket siratjuk, hanem a gazdagságunkat ünnepeljük - hangsúlyozta a szónok. Nincs különbség a határon innen vagy a határon túl élők között a magyar, az magyar - tette hozzá. Azért jöttem ma ide Sátoraljaújhelyre a Rákóczi Szövetség táborába, hogy közösen tegyük fel a kérdést mit jelent ma nekünk a nemzeti összetartozás, mit jelent nekünk ma a magyarságunk. Magyarnak lenni döntés is, az hogy magyarok vagyunk az több annál, hogy magyarnak születtünk - nap mint nap igent kell mondanunk a magyarságra, ám ehhez bátorság kell - fogalmazta meg. Azt szeretnénk, hogy egyre több olyan fiatal legyen akik akarnak magyarok lenni, a határokon túl és itthon is - fejtette ki és osztotta meg ezzel kapcsolatos tapasztalatait a köztársasági elnök. Az ehhez hasonló találkozások abban segítenek, hogy jobban megismerjük és megértsük egymást. Igérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét - idézte összegzésképpen a Nemzeti Hitvallást Novák Katalin.

Szeretnénk megerősíteni, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján van okunk az örömre, hiszen a Kárpát-medencei magyar ifjúság is megerősödve, egymásba kapaszkodva, bizakodással tekint a jövőbe - hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A szövetség számára a mai nap különösen meghatározó, mert kifejezi küldetésünk lényegét, másrészt ez a nap szimbólum is a szövetség életében hiszen három évvel ezelőtt elkezdődött itt egy álom, ami ma beteljesült - emelte ki az elnök.

Iski Balázs a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulója kérdésünkre elmondta a mindennapi életben is naponta találkozik Trianon jelentőségével hiszen az elcsatolt területekről is nagyon sok diák jár hozzájuk és így át tudják érezni helyzetüket. Különösen most a kárpátaljai magyaroknak a sorsát, akik között sokan voltak akiket ki tudtak segíteni a bajban. A gyász, de mégis az összetartozás a fontosabb, hogy együtt kell boldoguljunk, átvészelnünk ezt az időszakot - foglalta össze gondolatait.

Az ünnepi programban szerepeltek a Kárpát-medence különböző pontjairól érkezett középiskolás diákok is. A nap folyamán a táborba érkező diákok kulturális és sportprogramokon is részt vehettek.

(Fotók: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában