Javítások, fejlesztések

2022.05.14. 07:00

Útfelújítások indultak megyeszerte

Kátyúzások, nagy felületű javítások és burkolatjavítások is indultak, indulnak.

Horváth Imre

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

A burkolatjavítási és útfelújítási munkálatok tekintetében lényeges dátumnak számít május eleje, ugyanis ekkor indulnak be az aszfaltkeverő telepek, és tud a Magyar Közút lokális, téli javítási munkálatok után nagy volumenű javításokba, fejlesztésekbe is kezdeni. 

Ezek több helyen forgalomkorlátozással, tereléssel is járnak, mint a hétfőn elindult fejlesztés a 37-es főút szerencsi szakaszán. 

De például május 16. és június 17. között a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei ideiglenesen lezárják a Bodrogkeresztúr és a Lebuj Pincefogadó között félúton található Bodrogkeresztúr időszakos vízfolyás hidat is. Itt ugyanis a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program részeként folyamatban van a Bodrogkeresztúr és Tokaj közötti útszakasz felújítása 1,3 milliárd forint értékben. 

Háromezer tonna aszfalt 

A közútkezelőtől afelől érdeklődtünk, hol terveznek még a megyében kátyúzást vagy nagyobb volumenű útfejlesztést a közeljövőben. 

Mint írták: „A melegaszfaltkeverő-telepek tavaszi indulását követően mérnökségeink munkatársai azonnal megkezdték a lokális burkolatjavítási munkálatokat, melyek időbeni ütemezése rendszerint az egyes útszakaszokon jellemző forgalomnagyság és pillanatnyi burkolatállapot függvényében történik. Előnyt élveznek az első és másodrendű főútjaink, majd az összekötő és bekötőutak következnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei évben mintegy 3000 tonna aszfaltot tervezünk bedolgozni a lokális burkolatjavítási munkáink, azaz a kátyúzások során.” 

Ezen túl a Magyar Falu Program részeként a társaság saját kivitelezésében jelenleg is zajlik a 2614-es jelű Hidvégardó–Rakaca összekötő út aszfaltozása több mint 4 kilométer hosszúságban, ezen projekt keretében már 4 útszakasz újult meg az idén megyénkben, így a sályi bekötőút, a Gesztely–Bőcs–Kesznyéten és a Zabar–Ózd összekötő út, utóbbinak két szakasza is.

Huszonnyolc kilométeren 

Emellett ütemterv szerint halad, s várhatóan az idei évben megvalósul a Gesztely–Megyaszó–Szerencs és az Edelény–Lak–Homrogd összekötő út, a Zalkod és Taktaszada bekötőút, a Sajólád–Bőcs, az Ózd–Sáta, a Sárospatak–Györgytarló–Kenézlő, a Mályi–Sajópetri, a Hejőpapi–Hejőbába–Oszlár összekötő út, valamint a Szögliget és a Komlóska bekötőút kivitelezése. A tervezett munkálatok összesen több mint 28 kilométert érintenek. 

Emellett további, külső kivitelezésben zajló, illetve közeljövőben tervezett felújítási munkáiról is tájékoztatott a Közút. 

Mint írták, a folyamatban lévőknél, ahol még nem indult meg a műszaki átadás, aszfaltozás van hátra félpályás lezárással. A közeljövőben induló kivitelezéseken kívül még összesen további 35 szakaszt terveznek felújítani, melyeknek kezdési időpontja a kivitelezők kapacitásának függvényében lesz majd, ütemezetten. 

Jelenleg is több helyen dolgoznak a megyében, a folyamatban lévő beruházások között szerepel a bódvarákói bekötőút hídépítéssel, teljes útzár mellett. A Mezőnyárád–Szentistván, a Vatta–Csincse–Mezőkeresztes összekötő út és a Miskolc–Sátoraljaújhely másodrendű főút burkolatjavításának műszaki átadása már folyamatban van. 

További burkolatjavítások 

Burkolatjavítást végeznek ezeken az összekötő utakon: Ózd–Szilvásvárad, Szendrő–Abod–Edelény, Felsőtelekes–Szuhakálló, Erdőbénye–Tolcsva, Bodrogkeresztúr–Sárospatak, Szerencs–Prügy, Hejőpapi–Hejőbába–Oszlár, Bodrogkeresztúr–Tokaj (hídépítéssel együtt), Hidasnémeti–Pálháza (hídépítéssel), Sátoraljaújhely–Hollóháza–Kéked (hídépítéssel), Tokaj–Taktaharkány összekötő utak, továbbá a taktaharkányi Takta-hídon és a Miskolc–Sátoraljaújhely másodrendű főút egy újabb szakaszán. Ezek 68 kilométernyi útszakaszt érintenek. 

A közeljövőben induló kivitelezések között szerepel a Füzérkajata és a Pusztafalu bekötőút, valamint a Szerencs–Mezőzombor és a Vilmány–Vámosújfalu összekötő út, tudtuk meg a Magyar Közúttól.

(A borítóképen: Útjavítás [felvételünk illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában