Köztartozási ügyek

2022.03.21. 14:00

Mélyen hallgat a korábbi adóügyeiről Jézsó Gábor

Zűrös köztartozási ügyek árnyékolják be a baloldali összefogás jelöltjének múltját.

ÉM

Forrás: MW

A korábban, 2020-ban időközi ország­gyűlési választáson – a szivárványkoalíció színeiben – indított és elbukott, majd az előválasztástól visszalépő, az antiszemita Facebook-posztjai és tisztázatlan cégügyei miatt botrányba keveredett Biró László helyett Jézsó Gábort indítja a baloldali összefogás, aki korábban kétes adóügyekbe keveredett, mert hónapokig nem tudta igazolni, hogy nincs köztartozása, így nem is lehetett volna önkormányzati képviselő – írta meg elsőként a Mandiner. 

 

Köztartozással képviselő lett 

 

Az MSZP színeiben politizáló Jézsó Gábort a 2014-es októberi önkormányzati választáson megválasztották Tiszaújváros önkormányzati testületébe, de a képviselőségének jogszerűsége a kezdetektől erősen megkérdőjelezhető volt. A városatyáknak ugyanis a mandátumuk megszerzését követő 30 napon belül kérelmezniük kell a köztartozásmentes adózói adatbázisba (koma) történő felvételt, az azt követő hónap utolsó napjáig pedig kötelesek a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételük megtörténtét; azaz bizonyítaniuk kell, hogy nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adó-, valamint köztartozásuk, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiket maradéktalanul teljesítették – indokolja a Mandiner cikke. 

 

Mandátum „koma” nélkül 

 

Az adatbázishoz bárki hozzáférhet, így megtudhatjuk, hogy Jézsó Gábor neve nem szerepel a koma adatbázisában 2014 novemberétől egészen 2015 májusáig, azaz a jogszabályok szerint nem is lehetett volna képviselő, hiszen a közmegbízatás egyik alapfeltétele, hogy az adott képviselőnek ne legyen az adóhivatal felé tartozása. 

 

A Mandiner cikke arra is kitér: a szocialista politikus a 2015. januári vagyonnyilatkozatában feltüntette, hogy több mint kétmillió forintos köztartozása van, de az akkori, szintén MSZP-s polgármester, Bráz György éppen a 2015. május 28-i képviselő-testületi ülésen számolt be arról, hogy egyetlen képviselőnek vagy külsős bizottsági tagnak sincs köztartozása, illetve a korábbi tartozások rendeződtek, vélhetően azért, mert ekkorra került vissza Jézsó Gábor neve az adatbázisba, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a szocialista politikus több mint fél éven keresztül nem szerepelt az adatbázisban, ami miatt méltatlansági eljárást kellett volna vele szemben kezdeményezni. 

 

Ez pedig akár a mandátumának a megszüntetését is eredményezhette volna. 

 

Adószáma sem volt 

 

A politikus 2007-től végez temetői szolgáltatást, azaz polgári halottbúcsúztatással foglalkozik, 2014 májusában azonban szankciós jelleggel felfüggesztették az adószámát, 2015 januárjában pedig törölték is, valamint 2014 novemberétől pedig – egy hónappal az önkormányzati képviselővé választása után – adóvégrehajtást kezdtek vele szemben – írja a Mandiner. 

 

Ezek után, 2015 júliusában a felesége kezdett vállalkozni, s a férje ott lett alkalmazott, nagy valószínűséggel azért, mert Jézsó Gábor ilyen előélettel néhány évig nem kaphatott adószámot. 

 

Ám a felesége vállalkozását is elérte a végzet, ellene 2017-ben indult adóvégrehajtás. A Mandiner megkereste a szocialista politikust, aki helyett meglepő módon Nyakó István válaszolt, amelyből az derül ki, hogy Jézsó Gábor Tiszaújváros jegyzőjéhez fordult a cikkben szereplő állítások miatt, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz is, hogy kiderítse a saját maga adóügyeit. 

 

Természetesen mi is megkerestük az ellenzéki összefogás színeiben induló politikust kérdéseinkkel, de nem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa az Észak-Magyarország és a Boon olvasóit.

 

Kérdéseink Jézsó Gáborhoz

 

– Mit szól a Mandiner írásában közzétettekhez? 
– Ön helyett Nyakó István felelt a Mandinernek. Miért vette „gyámság” alá önt az MSZP? 
– A Mandiner azt írja, hogy ön időhalasztási céllal fordulhatott a NAV-hoz. Mit szól ehhez? 
– 2015 júliusában a felesége kezdett vállalkozni, ön ott lett alkalmazott, a Mandiner szerint nagy valószínűséggel azért, mert ilyen előélettel néhány évig nem kaphatott adószámot. Mit szól ehhez? 
– Ám a felesége vállalkozását is elérte a végzet: 2017-ben adóvégrehajtás indult ellene. Hogy van az, hogy előbb az ön vállalkozásának vannak zűrös adóügyei, majd a felesége cégének? A felesége vállalkozásának üzemeltetése során ön adott bármilyen tanácsot a nejének? 
– Hogy akar példát mutatni a vá­lasztóknak, ha ilyen zűrös ügyei voltak? 
– A kampány idején is foglalkozik halottbúcsúztatással? 

 

(A borítóképen: Jézsó Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában