Civil szervezetek

2022.02.01. 14:27

Pályázatok, szakmai programok, kiállítás, innovációs ötletek

Mozgalmas év elé néznek a civil szervezetek, hiszen számtalan pályázati támogatás, szakmai program várja az aktív egyesületeket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Pályázati felhívásokkal, kiállítással, konferenciával és véradási lehetőségekkel szólítja meg Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a megye civil szervezeteit, a miskolciakat és a térségben élőket ebben az évben. A 2022-es civil programokról és lehetőségekről tartott kötetlen hangulatú sajtótájékoztatót kedden Palik Zoltán, az egyesület szakmai vezetője és Kalász Ágnes, a szervezet kommunikációs munkatársa.

 

Már elérhető a Falusi Civil Alap 2022 pályázati kiírása – emelte ki elsőként a szakmai vezető. A pályázat teljes támogatási kerete 4,788 milliárd forint. Tavaly a megyéből 564 szervezet pályázott, közülük 229 szervezet részesült támogatásban. Borsodba 875 millió forint támogatás érkezett. A nyertesek száma és az elnyert támogatás tekintetében is második volt megyénk a sorrendben. Idén is lehet eszközökre, ingatlanberuházásra, gépjármű vásárlásra és programok megvalósítására pályázni. A pályázat beadásának határideje már közel van, február 11. 12 óra. 

 

A Városi Civil Alap (VCA) felhívására az ötezer főnél népesebb településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek pályázhatnak. A VCA támogatási kerete 4,79 milliárd forint – tudatta Palik Zoltán. A napokban várható a kiírás. A pályázat beadásának határideje ezúttal rövidebb lesz, mint a szokásos harminc nap. A tervezet szerint megközelítőleg három hét áll majd rendelkezésre a benyújtásra. 2021-ben a megyéből 450 szervezet pályázott, közülük 29 szervezet részesült támogatásban, 340,5 millió forint támogatás érkezett a térségbe. A megye a nyertesek számát tekintve a 10. helyen szerepelt. A pályázatokban végig, a beadásig ingyenes segítséget nyújtanak azoknak a szervezeteknek, akik ezt igénylik, de nem írják meg helyettük a dokumentumot – hangsúlyozta a szakmai vezető. 

 

„Együtt. Újra” címmel a civil közösségi élet újraindulásának bemutatása fiatal szemmel címen hirdetett fotópályázatot a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT). A pályázatot a NIT a 

 

Miniszterelnökség támogatásával és együttműködésével indította el – tudatta Kalász Ágnes. A pályázat célja az volt, hogy a fiatalok által készített fényképeken keresztül mutassák be, hogy miként élednek fel a pandémia miatt elrendelt korlátozások után a civil szervezetek, közösségek. A tárlatot március 2. és 8. között lehet majd megtekinteni Miskolcon, a Művészetek Házában – tette hozzá a kommunikációs munkatárs. 

 

Idén is lesz Civil véradás az ERKE szervezésében, immár negyedik alkalommal. Ezúttal három helyszínen, három napon keresztül várják a civil szervezetek képviselőit és mindenkit, aki segíteni szeretne. Február 22-én, 23-án és 24-én. A Miskolci Egyetemen, a Területi Vérellátó Központban, illetve a Don Bosco Sportközpontban Kazincbarcikán. 

 

A sajtótájékoztató témai között elhangzott az is, hogy „Értéklabor” címmel innovációs és ötletpályázatot hirdettek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tanuló középiskolásoknak. A pályázatra 2-4 fős diákcsapatokat vártak. A január 31-i határidőig 14 csapat jelentkezett. A kidolgozott pályamunkákat március 31-ig lehet majd benyújtani. A döntőt terveik szerint személyes jelenléttel április 24-én tartják – hangsúlyozta kalász Ágnes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában