Tokaj-Hegyalja Egyetem

2022.02.04. 07:00

Kétfajta borvidéki ösztöndíj fiataloknak

Két közös ösztöndíj-lehetőséget alkotott a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a borvidék 27 településével közösen.

Bódisz Attila

Fotó: THE

A tavaly augusztusban alakult sárospataki székhelyű felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodást írt alá a tokaji borvidéket alkotó falvak és városok vezetőivel.

 

Vonzóvá tegyék

 

Az összefogás célja a térség fejlesztése, népességmegtartó erejének növelése. Ennek az együttműködésnek a keretében létrehozandó ösztöndíjakat azért vezetik be, hogy a környéken élő diákok számára vonzóbbá tegyék az egyetemet, valamint a végzett diákokat is helyben maradásra sarkallják.

 

Dr. Bolvári-Takács Gábor, az egyetem megbízott rektora az aláírási ceremónia okán megszervezett eseményen bejelentette: az egyik ösztöndíjat a középiskolások számára írják ki, először idén augusztusban. Ezt azok a diákok kaphatják majd, akik azt tervezik, hogy a THE-n tanulnak tovább. A rektor kiemelte: azért akkortól teszik elérhetővé, mert nyár végére világossá válik mindenki számára az intézmény képzési struktúrája, és el tudja dönteni, valamelyik ezek közül felkeltette-e az érdeklődését.

 

A másik pedig – amelyet a tervek szerint a borvidék jelentős szereplőjeként is ismert egykori miniszterelnökről, Andrássy Gyuláról neveznek el – azt a célt szolgálja, hogy az egyetemen végzett diplomások legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig saját településükön éljenek, és kezdjék el az önálló életet. Az egyetemet fenntartó alapítvány és az önkormányzatok által közösen biztosított ösztöndíjak mértéke a tervek szerint havi 50 és 150 ezer forint között lesz – mondta dr. Bolvári-Takács Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában