Covid-19

2022.01.05. 07:00

Közelebb kerül az emberekhez az oltási akció

Január 6-ától a járási székhelyeken is lehet kérni a védőoltást időpontfoglalás nélkül.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Januárban több oltási akciónapra is várják az embereket. Ezúttal nemcsak a kórházi oltópontokra, hanem a járási székhelyek szakrendelőibe. Ismét előzetes időpontfoglalás és regisztráció nélkül lehet majd kérni az oltást. Emellett, mint arról korábban írtunk, az országos oltási munkacsoport felkérte a háziorvosokat, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl ők is tartsanak oltási akciónapokat. Az oltási munkacsoport az eddigi akciók sikere és az omikron-vírusvariáns magyarországi megjelenése miatt döntött a további akciónapok mellett. A tervek szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelők oltópontjain. Első alkalommal tehát január 6-án, 7-én és 8-án. Csütörtökön és pénteken 14–18 óráig, szombaton pedig 10–18 óráig.

 

Kevesebb utazás 

 

Főleg a kisebb településeken élők örülnek az újabb lehetőségnek. 

 

– Nagy előny számunkra, hogy a járási székhelyeken is lesznek akciónapok, hiszen az idősek számára már megterhelő a hosszú utazás – jelezte Bakos Ferenc, Regéc polgármestere. – Korábban magam is szállítottam időseket a miskolci oltóközpontba, és bizony nehezen viselték a hosszú utat. Bár az autópályának köszönhetően most már rövidebb a menetidő, de a járási székhely mégis közelebb van. Ennek természetesen a fiatalabbak is örülnek, hiszen ezentúl rugalmasabban és rövidebb idő alatt lehet megoldani az oltás felvételét. Ez mindenképpen üdvözlendő – fogalmazott a polgármester. 

 

Hozzátette: sokan saját autóval mentek oltásra, de a falugondnoki busz is folyamatosan rendelkezésre állt. Aki kérte, azt az önkormányzat munkatársa elvitte az oltás helyszínére, és ez továbbra is így lesz. 

 

Bakos Ferenc nagy segítségnek tartja azt is, hogy nem kell az oltáshoz előzetesen regisztrálni és időpontot foglalni. „Ennek mindenki örül, mert egyszerűbbé teszi a rendszert.” A polgármester tapasztalatai szerint az előzetes regisztráció kicsit visszatartotta az embereket az oltás felvételétől. 

 

– Regécen az első és a második oltást szinte mindenki megkapta, ketten-hárman vannak csak, akik még oltatlanok. Nagy öröm számomra, hogy a település jól áll a védettség terén – tette hozzá a polgármester.

 

Könnyebbség 

 

– Óriási segítséget jelentenek az akciónapok, és hogy az oltást ezentúl a járási székhelyen is fel lehet venni – fogalmazott Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Településünkön az első hullám idején sokan betegek lettek, halálesetek is történtek. Emiatt az emberek nagy többsége az oltás mellett döntött, sokan már a harmadikon is túl vannak. A háziorvosok is folyamatosan oltottak, de nagy könnyebbség lesz, hogy nem kell regisztrálni. Korábban a miskolci oltópontra kellett szállítanunk a betegeket, de ez költséggel és komoly szervezéssel járt – sorolta a polgármester.

 

Megértették 

 

Aggteleken szintén örülnek az új lehetőségnek. 

 

– A település orvosi rendelőjében is voltak oltási akciók, így az itt élők 90 százaléka oltott – vázolta a helyzetet Rőczei Patrik polgármester. – A harmadik oltást azonban könnyebb körülmények között tudják felvenni. Erre van is igény, mert bizony Aggteleken sok idős ember meghalt, miután a Covid miatt kórházba került. Az emberek megértették, hogy az oltás nem valami rossz dolog, hanem az ő egészségüket szolgálja. Én is igyekeztem mindenkit rábeszélni a vakcina felvételére. A közfoglalkoztatottak például csak akkor merték beoltatni magukat, miután én is megkaptam a védőoltást. Hatalmas könnyebbséget jelent egyébként, hogy nem kell előzetesen regisztrálni és időpontot foglalni, mert sokan az adminisztráció miatt nem mentek el az oltásra. Bár az önkormányzat mindenkinek segített, aki kérte, de voltak, akik nem akarták a hivatal munkatársait ezzel terhelni – tette hozzá a polgármester.

 

(A borítóképen: Januárban több oltási akciónap várja majd az embereket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában