Zaklatás

2022.01.14. 14:00

Kortársbántalmazás: a legfontosabb a zaklatás megelőzése

A szülő és az iskola is sokat tehet a tanintézetben megnyilvánuló kortársak közötti bántalmazások megfékezése érdekében.

Balogh Csilla

Forrás: Nyitott Ajtó Baptista Iskola

A kortársak piszkálódása minden iskolai és osztályközösség életének része. Azt, hogy az ártatlan piszkálódás mikor válik bántalmazássá, nem mindig könnyű felismerni, és az közösségimédia-használat térnyerésével sokszor az osztályon belüli folyamatok még a pedagógusok előtt is láthatatlanok maradnak. A zaklatás kezelése óriási kihívást jelent a társadalomnak és az iskoláknak egyaránt. 

Ez a másfél év nem múlt el nyomtalanul, és mindenkire jó hatással volt - Molnárné Kertész Ildikó

A megoldás érdekében 2020 októberében elindult egy határokon átívelő Bántalmazásmentes övezet elnevezésű projekt, öt magyarországi és hat szlovákiai iskola részvételével. A részt vevő iskolák egyike a Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola. Az összes magyarországi partneriskolában a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány munkatársai szervezik és rendezik a projekt keretén belül futó programokat, valamint a képzés teljes ideje alatt igény szerint mentorálják az iskolákat annak érdekében, hogy az oktatási intézmények elsajátíthassák a kortárszaklatás (bullying) kezelésének és megelőzésének módszereit, eszközeit. A program január végén zárul.

 

Megelőzés és megoldás 

 

A Nyitott Ajtó Baptista Iskola vezetője úgy véli, hogy az intézményben nincs fokozottabban jelen a kortársbántalmazás, mint máshol, de mint azt Molnárné Kertész Ildikó kifejtette, nem is az a kérdés, hogy a gyerekek és fiatalok kortárs csoportjaiban bántják-e egymást, hanem az, hogy a felnőttek hogyan reagálnak minderre, illetve miként dolgozzák fel a történteket. Képesek-e a gyerekekben megoldási rutinokat kialakítani az ilyen helyzetekre. Amennyiben a felnőttek – pedagógusok és szülők – nem megfelelően viszonyulnak ezekhez a konfrontációkhoz, azok elmérgesedhetnek, és bántalmazássá is fajulhatnak.

 

 – Ezért is jelentkeztünk a programra, hogy új módszerekkel és eszközökkel gyarapíthassuk pedagógiai eszköztárunkat, hiszen a kortársbántalmazással kapcsolatban mindig vannak teendőink, melyek közül a legfontosabb a zaklatás megelőzése, amelynek a leglényegesebb eleme a szülőkkel és a gyermekekkel kialakított bizalmi kapcsolat. A program lassan véget ér, és bár a változások még nem mérhetőek, de a résztvevők pozitív visszajelzéseiből arra következtetek, hogy ez a másfél év nem múlt el nyomtalanul, és mindenkire jó hatással volt – hangsúlyozta az intézményvezető.

 

Foglalkozások, képzések 

 

A Nyitott Ajtó Baptista Iskolában minden felső tagozatos osztály részt vesz a szervezett és az azt megelőző játékos ráhangoló foglalkozásokon.

 

 – A Vészkijárat című komplex drámafoglalkozás például egy osztályon belüli zaklatás történetét dolgozza fel. A részt vevő gyerekek a bántalmazást szemlélők szerepébe helyezik magukat, és lehetőségük van kiállni az áldozat mellett a bántalmazóval szemben, amit a gyerekek nagyon élveznek, de a képzők is kedvező véleményt alkotnak a tanítványainkról, viselkedésükről és hozzáállásukról. Az ilyen és hasonló foglalkozásokon kívül több pedagógus-továbbképzésen is részt vettünk, melyek közül talán az egyik legkomplexebb Az iskolai zaklatás megelőzését és kezelését célzó módszerek a pedagógiai gyakorlatban című 30 órás gyakorlatorientált kurzus volt – részletezte Mészárosné Demeter Krisztina osztályfőnök, munkaközösség-vezető.

 

A szülők bevonása 

 

A projekt fontos eleme a szülők bevonása a bántalmazást megelőző, illetve kezelő folyamatokba. E célt szolgálta a szülőknek és pedagógusoknak szervezett, beszélgetős, kávéház jellegű program, ahol a megfogalmazott problémákra megoldás is született egy-egy kávé vagy tea elfogyasztása mellett. 

 

Hamarosan elkészül és felkerül az iskola honlapjára a projekt szülői kézikönyve, amely tanácsokkal látja el a családokat azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnek otthon az iskolai kortársbántalmazás elkerülése érdekében.

 

(A borítóképen: Drámafoglalkozás a Nyitott Ajtó Baptista Iskolában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában