Encsi Gyermeksziget Református Óvoda

2022.01.14. 12:00

Igazi „örömsziget” az új encsi ovi

Az encsi református óvoda az Országos Óvoda Program keretében épült, sok segítséget kapott játékok vásárlására is.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Új óvoda kezdte meg működését ebben a nevelési évben Abaúj központjában, az Encsi Gyermeksziget Református Óvoda. Az intézmény születéséről Puskás Ildikó intézményegység-vezetőtől tudtunk meg többet. Az óvoda a „Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja” keretében épült, a kormány által nyújtott támogatásból.

 

 

 

– Örömmel fogadtuk a tájékoztatást egyházunk vezetésétől, hogy az encsi egyházközség is részt vehet a programban. Baksy Mária lelkész – aki akkor esperes volt – és egyházközségünk vezetői megvásárolták az óvoda építéséhez szükséges ingatlanokat. Elkészültek a tervek, az építkezéssel kapcsolatos feladatokat egyházkerületünk elnöksége, valamint az ezzel a feladattal megbízott munkatársak irányították. Az én feladatom a pedagógiai program elkészítése volt, valamint az eszközbeszerzés és a dolgozók adatainak az összegyűjtése – idézte fel a kezdeteket Puskás Ildikó.

 

Tizenegy hónap

 

Mint mondta, az ünnepélyes alapkőletétel tavaly november 8-án történt, ezután a munkálatokat folyamatosan és gyors ütemben végezték a kivitelezők. Az épület 11 hónap alatt készült el.

 

– Augusztusban megszereztük a működéshez szükséges engedélyeket, és szeptember 1-jén 50 gyermekkel, 4 óvodapedagógussal, 2 dajkával, valamint 1 kisegítő munkatárssal megkezdhettük a működést. Köszönjük az építtetőknek, az építőknek és mindazoknak, akik munkájukkal bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy az Encsi Gyermeksziget Református Óvoda fogadhatja a város és a környező települések gyermekeit. Intézményünk a város lakóövezetében, családi, kertes házak közé épült, közel a város központjához, így könnyen megközelíthető. A korszerűen felszerelt új épület családias, otthonos hangulatot nyújt. Isten ajándékának tekintjük, hogy ebben a gyönyörű óvodában nevelhetjük a ránk bízott gyermekeket. Célunk, hogy szeretetünkkel, példamutatásunkkal olyan erkölcsi alapot nyújtsunk számukra, amelyre a későbbi évek folyamán is támaszkodhatnak, építhetnek. Azt szeretnénk, hogy óvodánk a gyermekek számára „örömsziget” lehessen, ahol boldogan, vidáman töltik napjaikat, óvodás éveiket, és szüleik is elégedettek. Miután megkezdtük első nevelési évünket, októberben a szülői munkaközösség tagjaival kérelmeket írtunk különböző helyekre, melyekben azt kértük, hogy támogassák óvodánkat udvari játékokkal. Szerencsére kaptunk segítséget. Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke 50 ezer forintot adományozott elnöki keretéből kismotorok vásárlására. Nagy segítség volt a Szerencsejáték Zrt. 760 ezer forintos támogatása is, melyből hintát és udvari játékokat szeretnénk vásárolni.

 

Köszönjük az Encsi Egészségfejlesztési Iroda és a szülők támogatását is – tette hozzá Puskás Ildikó. Az óvoda a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola intézményegysége.

 

(A borítóképen: Az épület családias, otthonos hangulatot nyújt)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában