Tavalyi év megpróbáltatásai

2022.01.25. 08:30

Fejlődési pályára állították Szerencset

A koronavírus-járvány rámutatott az egészségügy fejlesztésének fontosságára, a két egymást követő árvíz pedig a környezettel való harmonikus együttélésre hívta fel a figyelmet.

Balogh Csilla

Fotó: Nagy Istvan

– Nem volt könnyű év 2021, komoly kihívásokkal néztünk szembe. A pandémia miatt hónapokig zárva voltak az intézményeink – emlékezik vissza Nyiri Tibor. 

 

Szerencs polgármestere a tavalyi év megpróbáltatásait felidézve az Északnak azt is elmondta: a negatív események ellenére mégis pozitívan zárhatták a tavalyi évet, büszkék lehetnek az elért eredményeikre.

 

Hálózatban a kerékpárút 

 

– A városi alkalmazottak közül senkit sem kellett elbocsátanunk, mint ahogy azelőtt sem. Szerencs nagyon szép fejlődési pályára állt, sok mindennel gazdagodott. Köszönhető ez annak, hogy a korábban elnyert pályázatok nagy részét sikerült megvalósítanunk. Példaként említem, hogy tavasszal lezártuk a csapadékvízprojekteket az Ondi úton, az ondi és a Fecskés városrészen. Fejlesztettük és teljes mértékben hálózatosítottuk a városi kerékpárutakat, ennek következtében Szerencs egyik frekventált helye, a keleti ipari park is megközelíthető két keréken. A helyiek rég óhajtott vágyaként játszótereket, kondiparkokat építettünk, és nagyon szépen fejlődik a Tatay Zoltán Sporttelep, a piacot korszerűsítettük, megújult a város szívében lévő – a helyiek által R épületként ismert – ingatlan, miközben növeltük a zöldfelületeinket, javítottunk az életminőségen. 

 

Nyiri Tibor örömteli eseményként számolt be a születések és a házasságkötések számának emelkedéséről, mert mint fogalmazott: Szerencsnek ez a jövője.

 

Kitörési lehetőség 

 

A polgármester a település egyik legnagyobb, a kormány által is nagy erőkkel támogatott kitörési pontjaként a 37-es számú főút kétszer két sávjának kiépítését említette meg. 

 

A fejlesztéssel Szerencs is bekapcsolódik a gyorsforgalmi közúthálózatba, vonzóbbá válhat a város a befektetni vágyóknak, és fellendítheti a turizmust is. 

 

Nyiri Tibor kiemelte: ha kész lesz az út, mindenki időt takarít majd meg az utazással, hiszen nem csupán Szerencs és a megyeszékhely, illetve a főváros és a Dunántúl közötti, hanem a Szerencs és a Gesztely közötti szakasz menetidejét is lerövidíti. 

 

A polgármester az idei év kiemelten fontos feladataként határozta meg, hogy őszig befejeződjenek azok a pályázatok, amelyeket többnyire a koronavírus-járvány következményei miatt nem lehetett kivitelezni az előző, a 2014–2021-es programozási időszakban. 

 

Ez utóbbiak meghiúsulásának további okai között a polgármester az adminisztrációs akadályokat, a közbeszerző-, illetve a projektmenedzsment-váltást nevezte meg. 

 

A folyamatban lévő modernizálásokról Nyiri Tibor elmondta, hogy megújul a Rákóczi-vár és a Szerencsi fürdő környékén elterülő felület, a keleti iparterület, és már a külterületi dűlőutak fejlesztéséről is született megállapodás. 

Megújul a Rákóczi vár és a Szerencsi fürdő környékén elterülő felület - Nyiri Tibor

A munkahelyteremtő beruházásokról szólva a polgármester azt emelte ki, hogy idén új vállalkozások is megjelenhetnek a városban, miközben folytatódnak a tavaly megkezdett beruházások is. 

 

A Lidl mögötti területen épülő áruházcsarnok 20-25 ember elhelyezkedését biztosíthatja majd. Gazdára talált a keleti ipartelep egy része, ahol 10-15 ember találhatja meg a számításait, az ipari park területén lévő csarnokba újrahasznosítási üzem települ, ahol a piacon könnyen eladható csomagolóanyagból készítenek majd bútorlapokat, valamint építkezéshez használt falazólapok gyártása kezdődhet meg idén ősszel. 

 

Ennek a létesítménynek a jelentőségét a polgármester nem csupán az előállított termékek piaci értékében látja.

 

Fejlesztik a helyi egészségügyet 

 

– Az elmúlt év két nagy árvize arra figyelmeztetett bennünket, hogy a minket körülvevő természettel harmóniában kell élnünk, és környezetünk megóvásáért még többet kell tennünk. Ennek az üzemnek a felépítése is ezt a célt szolgálja. Mindennél fontosabb azonban a város egészségügyének fejlesztése, amelyre idén szintén jó esélyünk nyílik, és amit központi feladatunknak tekintünk, hiszen az egészségnél nincs drágább és fontosabb. Mindent megteszünk azért, hogy szükség esetén a város egészségügyi intézményeiben azonnali és teljes ellátás valósulhasson meg – fogalmazott a polgármester. 

 

– Egy célunk van, hogy Szerencs fejlődjön. Ezt pedig dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő támogatásával tudjuk megvalósítani – hangsúlyozta Nyiri Tibor.

 

(A borítóképen: Nyiri Tibor: idén új vállalkozások is megjelenhetnek Szerencsen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában