Közlekedésbiztonság

2022.01.05. 16:00

A megfelelő fékút életeket menthet meg

A legjobb és a legrosszabb gumik fékútja között száraz és nedves úton akár 60 méteres lehet a különbség.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A Használtautó.hu autósmagazinja a Nonstopgumi csapatával a Hungaroring területén működő Groupama Tanpályán immár tizedszer bonyolította le nagyszabású téligumitesztjét, hogy felhívja a figyelmet a gumicsere és a téli közlekedésbiztonság fontosságára. 

 

„A gumik tapadásánál már 1-2 Celsius-foknyi különbség is érezhető, akár normál aszfalton és fagypont felett is. Idei tesztünket 4 Celsius-fokos levegő-hőmérséklet, 2-2,5 fokos aszfalthő mellett kezdtük. Az idő először hűlni, majd melegedni kezdett, ugyanakkor állandó tényező volt, hogy a föld alatti tartályból locsolt aszfalt melegebb lett a rá eső víztől, mint a száraz. Emiatt az a furcsa, de beszédes helyzet állt elő, hogy a melegebb, de vizes aszfalt rövidebb fékutat adott, mint a száraz, de hűvösebb. A teszt eredményei is egyértelműen mutatják, hogy nemcsak a csapadéktól, hanem a hőmérséklet változásától is nőhet a fékút” – mondta Katona Mátyás szakértő.
 

Mérési kategóriák 
 

A szakértői csapat minden mérést ötször végzett el, majd a szélső értékek „eldobásával” a többi átlagát vette számításba. 

 

Katona Mátyás a legjobb abroncsokkal kapcsolatban kiemelte: „Ahol a győztes téligumival már megálltunk a jeges úton, ott a használt nyárival még szinte teljes sebességgel robogtunk. Egy előttünk hirtelen lefékezett autóba gyakorlatilag mindenféle fékhatás nélkül rohantunk volna bele. Bízunk benne, hogy a megdöbbentő eredmények láttán sokan elgondolkoznak az időben végrehajtott gumicserén.”
 

(A borítóképen: A megfelelő abroncs kulcskérdés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában