Ökogyülekezeti Díj

2021.12.29. 14:00

Negyedszer lett a telkibányai református gyülekezeté a díj

Országos elismerésben részesült a teremtett világ értékeire kiemelten figyelő telkibányai református gyülekezet.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

A Telkibányai Református Egyházközség 2012-ben nyerte el először az Ökogyülekezeti Díjat, majd háromévente, 2015-ben, 2018-ban és idén, 2021-ben szintén sikerrel pályázott rá, jelezte az Észak-Magyarországnak Szalay László Pál, a telkibányai református gyülekezet református lelkésze.

 

Mint mondta, ez a megbecsülés nem örök időre szól, hanem folyamatos munkával, következetességgel lehet kiérdemelni. A közösség 2021-es pályázati anyaga egy 11 oldalas, 31 hivatkozást tartalmazó elemző munka, aminek a címe: Utak és társak keresése. Az országban kilenc ökogyülekezeti díjazott van, de a telkibányain kívül csupán két olyan városi gyülekezetet találhatunk, amely erre a díjra már négyszer sikerrel pályázott. A lelkipásztor először egy 2011-es látóúton vehetett kézbe ökogyülekezeti plakettet. Azt a kitüntetést a skóciai gyülekezetek nyerhették el, amit régi templompadok újrahasznosításából készítettek. Akkor még nem is sejtette, hogy az ő gyülekezete is birtokol majd ilyet. Magyarországon ez a díj egy kerámiaplakett, amit elismerő oklevél egészít ki.

 

Hetven közösség

 

– Még egy évtizeddel ezelőtt idegenül hatott az egyházi nyelvben az öko kifejezés, sokan az áthallás miatt ökumenikusnak értették, hisz ezt a szót már sikerült megtanulniuk – idézte fel a lelkipásztor. – Mára viszont már nem csak néhány megszállott ügye ez, és nemcsak a természetfilmek foglalkoznak a teremtett világ értékeivel és sebeivel, hanem a kormányok, a civil szervezetek és az egyházak is. A Magyarországi Református Egyház 2012-ben alapította az Ökogyülekezeti Címet és az Ökogyülekezeti Díjat, amit azok a közösségek nyerhetnek el, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a környezetükre és a teremtménytársaikra. Az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz az elmúlt kilenc év során hetven közösség csatlakozott. 2021 végén tartotta az Ökogyülekezeti Mozgalom országos konferenciáját és tisztújító közgyűlését, a járványhelyzetre tekintettel online formában. Itt a mozgalomhoz újonnan csatlakozó keresztyén közösségek negyedórás blokkokban mutatkoztak be, valamint megújították az Ökogyülekezeti Tanács tagságát. A Tiszáninneni Református Egyházkerületben tíz településen találhatunk ökogyülekezeteket: Jósvafőn, Bódvaszilason, Szendrőn, Nekézsenyben, Tiszanánán, Tiszakeszin, Keleméren, Szerencsen, Miskolcon és Telkibányán – sorolta Szalay László Pál.

 

Hozzátette: nemcsak a gyülekezet kapott megerősítést a konferencián, hanem ő maga is, hiszen az újonnan felálló országos tanácsba ismét delegálták. A közgyűlés négy tagot választott egyszerű többséggel, valamint a Zsinat szintén négy tagot delegált a tanácsba. 2024-ig számítanak a lelkipásztor munkájára, ami a negyedik ciklusa lesz ebben a szolgálatban.

 

(A borítóképen: Az ökogyülekezeti plakettet háromévente lehet kiérdemelni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában