Diósgyőri Vár

2021.11.21. 07:00

Új falak és új bástyák, újjáépül a vár

Javában zajlik a Diósgyőri vár egyik legnagyobb fejlesztése.

Fotó: Ádám János

A második ütem munkálatait látogatta meg Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára és Kiss János miniszterelnöki biztos, akiket a kivitelezők képviselői mellett Rostás László, a Diósgyőri vár felelős tervezője, Miskolc korábbi főépítésze kalauzolt végig az építkezésen. Beszámolt róla, hogy számos feltételezés nyert bizonyítást az építés során. Megtalálták például azt a járószintet, ami egykor, még az Árpád-korban keletkezett. Sziklába faragott hídlábak is előkerültek, így most már biztos, hogy a várárok felől híd ívelt a déli oldalon.

– Nagyon izgalmas fejlesztésről van szó, amelynek köszönhetően a Diósgyőri vár hosszú távon is a régió kulturális és turisztikai központjává válhat, hiszen egy olyan turisztikai attrakció jön létre, amely példa nélküli, nemcsak a régióban, hanem talán egész Magyarországon is – nyilatkozta az Északnak a várlátogatás után Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes.

– Az gondolom, hogy a pandémia is jól rámutatott arra, hogy a nemzeti, polgári, kereszténydemokrata kormány az, amelyik a magyar emberek, a magyar vállalkozások és egyébként a magyar települések pártján áll, hiszen ez az a kormány, amely nem megszorításokkal, nem adók bevezetésével reagált egy válsághelyzetre, hanem adókedvezményekkel, támogatásokkal és fejlesztési lehetőségekkel. Emellett az önkormányzatok számára is újabb és újabb beruházásokat tudunk elérhetővé tenni, így örülök annak, hogy itt is olyan fejlesztést láthattunk, ami kormányzati támogatásból valósul meg, ugyanakkor a miskolciak életét segíti.

– A jövő bástyáit építjük, szó szerint és képletesen is – fogalmazott Kiss János miniszterelnöki biztos a bejárás után. – Egy folyamatos verseny zajlik nemcsak Magyarországon, hanem a települések között is, és aki nem akar lemaradni ebben a versenyben, annak fejlesztési kötelezettségei vannak. Nagyon örülök annak, hogy Miskolcon is nagyon sok beruházást finanszíroz a magyar állam, és – sok híreszteléssel szemben – egyáltalán nem hagyja cserben a vidéki városokat, még az ellenzéki vezetésű vidéki városokat sem.

Példaként említette a nemrég átadott miskolctapolcai, négy évszakos élményfürdőt, az Ellipsumot is. – A vár finanszírozása egy 17 és fél milliárdos keretből történik, de említhetném itt az Y-hidat, ami egy nagyon fontos infrastrukturális közútfejlesztési beruházás városunkban. Azt látom, hogy a magyar állam és az a kormány, amit a Fidesz–KDNP vezet, nemcsak szónokol arról, hogy fontos a vidékfejlesztés és a vidék támogatása, hanem valóban tesz is ennek érdekében – emelte ki Kiss János.

(A borítóképen: Schanda Tamást Kiss János, Rostás László és a kivitelező cég szakemberei vezették körbe az újjáépülő Diósgyőri várban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában