Oktatás

2021.11.01. 12:00

Internettel a digitális szakadék ellen

Cél, hogy 2030-ra a világ minden iskolájában legyen internet.

Budapest, 2019. március 26. Illés Boglárka, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelõs helyettes államtitkára digitális védettségi tesztet tölt ki diákokkal az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács közös rendezvényén a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájában 2019. március 26-án. A középiskolában rajtolt a Digitális immunerõsítõ program. A roadshown bemutatják, mekkora károkat okozhat az internetes zaklatás, milyen könnyû feltörni egy hackernek egy Facebook profilt. A diákok kipróbálhatják magukat etikus hackerként, továbbá teszten mérhetik meg, mennyire erõs a digitális immunrendszerük, valamint játékos formában tapasztalhatják meg, milyen félrevezetõ lehet a hangulatjelekkel történõ kommunikáció, és többet tudhatnak meg a digitális védelmi lehetõségekrõl is. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Egy évvel azután, hogy az Ericsson távközlési vállalat globális partnerségre lépve támogatni kezdte a Giga Kezdeményezés elnevezésű, az iskolai internet-ellátottságot feltérképező programot, mérföldkőhöz érkezett a közös munka. Mára világszerte egymillió iskola internet-hozzáférési lehetőségeit sikerült felmérni.

A Giga kezdeményezést az UNICEF és a Nemzetközi Távközlési Szövetség (ITU) hozta létre 2019-ben azzal a céllal, hogy 2030-ra minden iskola számára elérhetővé tegyék az internetet, és általa minden fiatal számára az információhoz, lehetőségekhez és a választáshoz való hozzáférést.

Minden iskolás

Az iskolák feltérképezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, mekkora és milyen típusú beruházásokra, akciókra és partnerségi együttműködések kialakítására van szükség a digitális szakadék áthidalásához annak érdekében, hogy a világon minden iskolás hozzáférhessen a digitális oktatás lehetőségeihez.

Az elmúlt egy évben a távközlési cég finanszírozással és az alkalmazott adattudományok terén szerzett tudásával segített feltérképezni 7 ország iskoláiban az internet lefedettséget. Számos más partnerrel együttműködve így sikerült felgyorsítani a folyamatot, az iskolák internettel történő ellátását. A vállalat elkötelezett abban, hogy a partnerség keretében 2023 végéig 35 ország iskoláinak helyzetét mérjék fel, így támogatva a Giga ambiciózus célját a világ minden iskolája helyzetének feltérképezésében.

Alkalmazkodni kell

- Olyan világban élünk, melyben rendkívül felgyorsult az információáramlás, és ebben nagy szerepe van az internetnek – mondta a boon.hu-nak a hírre reagálva Barta József, az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészet Iskola igazgatója. – Az információ gyors eljutása lényegében pozitív dolog, hiszen a gyerekek is néhány perc alatt sok hasznos tudnivalóval gazdagodhatnak. Az internet persze veszélyeket is rejt magában, például azt, hogy nem minden információ igaz, ami a világhálón található. Az információk szűrése tehát komoly feladat, azonban az internet új lehetőség a oktatás-nevelés folyamatában. Alkalmazkodnunk kell a mai világhoz, élnünk kell vele, és a pedagógusnak is használnia kell. Ha gyerekek nem “életszagú”, azaz nem a kornak megfelelő képzésben részesülnek, akkor sokat veszíthetnek a későbbi munkavállalói kompetenciákból – mutatott rá az igazgató.

Digitális tananyagok

Hangsúlyozta: az internet másik nagy előnye, hogy nagyon sok tananyag került fel különböző oldalakra, melyek csak online érhetőek el. Ezek között sok jó és használható tananyag van, de persze találunk olyanokat is, amelyek nem megfelelőek. Az internet könnyűvé teszi az elérést, hiszen csak egy kattintás, és már ott is vagyunk a keresett tartalomnál. Például egy történelemóra sokkal érdekesebb a diákok számára, ha a pedagógus megnyitja a Rubicont és abból olvas föl a gyerekeknek a tankönyv anyagát kiegészítve. Vagy ha testnevelés órán a magasugrás technikáját tanulják, akkor meg lehet mutatni a nekik az internet segítségével a világcsúcstartó ugrását. De bármely tantárgy esetében használható a világháló, jegyezte meg Barta József.

Kapcsolattartás

- Az internet nagy segítségünkre van a szülőkkel és diákokkal való kapcsolattartásban is. Különböző felületek állnak ehhez a rendelkezésünkre, például a Kréta (Köznevelési Elektronikus Ügyintézési Rendszer). Az azonban nagyon fontos, hogy a szülők is gyerekek is ellenőrizzék a neten található információ helyességét, és a gyerekeket védjék meg a szélsőséges nézetektől, visszaélésektől, bántalmazásoktól – hívta fel a figyelmet az intézményvezető.

Hatalmas ugrás

Kitért arra is, hogy a fejlődő országok gyermeki számára hatalmas ugrást jelenthet, ha számukra is elérhető lesz az internet. Hozzájutnak a már említett digitális tananyagokhoz, ami rengeteg ismeretanyagot tartalmaz. Környezetvédelmi szempontból is hasznos a világháló, hiszen segítségével könnyedén lehet felméréseket végezni, és ha bővül az internettel ellátott iskolák köre, akkor egyre több gyermek tudását lehet mérni. A még elmaradott területek diákjait is be lehet majd kapcsolni az OECD-országok kompetenciamérésébe.

- Igaz, az elzártságnak pozitívumai is vannak, de ez elenyésző az internet előnyeivel szemben. Fontos, hogy ők is csatlakozni tudjanak a világ körforgásához, és olyan lehetőségekhez jussanak, ami fejlődés nélkül nem lenne lehetséges. A net adta előnyök jelenleg semmi mással nem pótolhatók – hangsúlyozta Barta József.

Esélyek és elfogadó közösségek

A Giga filozófiája szerint az iskolák internet hozzáférésének biztosítása az esélyteremtés és felzárkóztatás egyik leghatékonyabb módja. Az iskolai interneten keresztül a gyerekek szélesebb körben férhetnek hozzá az információkhoz, új tanulási módszereket sajátíthatnak el, és összességében magasabb szintű oktatásban részesülhetnek.

A tanulás minőségének javulása és az internetes oktatás eredményeképp megvalósuló technológiai tudás elengedhetetlen a digitális írástudás fejlesztéséhez és a digitális szakadék megszüntetéséhez. Az ilyen módon magasabb színvonalú oktatásban részesülő későbbi munkavállalók nagyobb valószínűséggel lesznek innovatívak és állhatnak elő olyan úttörő ötletekkel, amelyek hozzájárulhatnak a gazdaság fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában