Oltási akcióhét

2021.11.24. 11:30

„Engem megrémítenek a halálozási adatok”

Gyorsan ment – a legtöbben így számoltak be, akik a megyei kórház oltópontját keresték fel az akcióhét második napján.

Fotó: Vajda János

Mi is azt tapasztaltuk ebédidő környékén, hogy sokan oltakoztak, de az egy nappal korábbiakhoz képest most már nem kígyóztak sorok. A nagyobb rohamra ugyanakkor munkakezdés előtt és után számítanak a szakemberek.

Mint ismert, a hétfőn kezdődött és november 28-áig, vasárnap estig tartó oltási akció során időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket, akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra jelentkeznek.

Hágen Ferenc és Hágen Ferencné a második oltásukért jöttek el, azért délben, mert arra gondoltak, talán ekkor kevesebben lesznek.

Vigyáznak rájuk

– Egyre több a beteg – mondja Hágen Ferencné. – Lelkileg is megnyugtató ez, hogy be vagyunk oltva – folytatja a férj. – Így is lehet bajunk, de legalább nagyobb az esélyünk, hogy megússzuk ezt a járványt. Nálunk nincs internet, a gyerekeket pedig nem akartuk terhelni a regisztrációval, így most ez simábban ment.

– Én most kapom meg az első oltást. Tavasszal én is elkaptam a vírust, nem voltam súlyos állapotban, de utána hónapokig alig bírtam létezni, légszomjam volt, erőtlen voltam. Eddig nagyon féltem, annyi őrültséget lehet olvasni a közösségi oldalakon is, ami engem is elbizonytalanított, de most, hogy van ez a hét, úgy döntöttem, nincs mese, beoltatom magam – mondja egy középkorú úr, aki azt kéri, ne írjam le a nevét.

– Engem megrémítenek a halálozási adatok, most már nem mondhatom azt, hogy majd legyőzi a szervezetem. Ráadásul több kollégám is kórházban kötött ki a járvány alatt. Átgondoltam, nincs más választásom – foglalja össze Szegvári Szilárd. – Eddig úgy voltam vele, olyan ez, mint egy sima influenza, de ez sokkal durvább, ezért adatom be az oltást. A családomban is sokan próbáltak rábeszélni.

– Felsősöket tanítok, és ők még egyelőre nem olthatóak, ezért rájuk jobban kell vigyázni, ezt az én felelősségemnek tartom – mondja az egyik pedagógus, amikor arról kérdezem, miért jött el beoltatni magát. Azt mondja, neki ez már a harmadik oltása, számára nem volt kérdés, hogy felvegye a vakcinát.

Huszti Eugénia a férjét kísérte el, gyermekükkel, a hároméves Alexandrával együtt. A családfő most a harmadik adag oltóanyagot kapja meg.

– Én nem kaphatok vakcinát, ellenjavallt, de az egész család be van oltva – mondja Eugénia.

Eljött az ideje

–– Sok betegségem van, asztmás vagyok, és most volt segítségem, hogy eljöjjek. Erről Neumann-né dr. Bori Erzsébet nyilatkozott, aki szintén az akcióhéten kereste fel a miskolci oltópontot.

– Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy felvegyük a harmadik oltást – kezdi Lábas József, aki feleségével együtt érkezett. Egyre több a fertőzött, azt mondják, ezért nem akartak tovább várni. – Hétvégén a gyerekeinkkel is találkozunk, mert a családban most lesz két születésnapos is, megyünk őket látogatni. Őket is védjük, ők is be vannak oltva, de mi is már olyan korban vagyunk, hogy jó, ha beoltatjuk magunkat – hangsúlyozza Lábas Józsefné.

– Vele nehéz mozogni, ezért kapva kaptam az alkalmon, hogy ilyen egyszerűen lehet felvenni az oltást – mutat édesanyja Orsolyára, aki mozgásában korlátozott. Férje is velük tartott. – Így már az egész család megkapta mind a három oltást – mondja Keresztény Józsefné.

A Spider Mentőcsoport vezetője, Lehoczki László is az oltópont felé tart, most nem mint életmentő.

– Elsősorban a mozgásukban korlátozott embereken próbálunk segíteni úgy, hogy az emeletről egészen az oltópontig elhozzuk őket. Csak ma ez már a harmadik ilyen fuvarunk.

Gyorsan megy

– Senki sem akar beteg lenni, mindent meg kell tenni az egészségünkért. Én előjegyzésre jöttem, 5 perc alatt végeztünk – osztja meg tapasztalatait Kiss Ádám.

Hudák László Csobádról érkezett a miskolci oltópontra. Ő három hónapos gyermekét említi elsőként, amikor arról kérdezem, miért döntött a harmadik oltás mellett. – Ráadásul az ismerősi körömben is voltak páran, akik nagyon csúnyán megjárták, mert nem oltatták be magukat. Van, aki a mai napig a kórházban fekszik – mondja. Szerinte ma már minden nagyon gyorsan megy. – Most volt egy falubelim is, ő is azt mondta, nem kellett várakoznia, én is gyorsan végeztem. Bementem, két percet vártam, és már kaptam is az oltást!

(A borítóképen: Tart az akcióhét – előzetes időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni a vakcinát az oltópontokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában