Covid-19

2021.10.28. 20:00

Segítenek az árvákon, akiktől a koronavírus elvett mindent

Borsodban több mint 70 Covid-árvát segít a Regőczi Alapítvány.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket segítõ Regõczi Alapítvány kuratóriumának elnöke

Fotó: Vajda János

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre azért, hogy segítse azokat a gyermekeket, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

Az alapítvány olyan támogatást biztosít, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú nem lesz, befejezi a tanulmányait, vagy munkába nem áll, és képes lesz saját magáról gondoskodni.

Az összefogás szimbóluma

Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, a köztársasági elnök felesége miskolci látogatása során olyan emberekkel, családokkal találkozott, akik a koronavírus-járvány okozta tragédia miatt kapcsolatba kerültek a Regőczi Alapítvánnyal, majd egyeztetett a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatok képviselőivel.

– Egyértelmű, hogy az alapítvány ezek nélkül a szervezetek nélkül nem tudja hatékonyan támogatni a családokat. Szükségünk van az állami intézményrendszerre, az önkormányzati rendszerben dolgozó munkatársak együttműködésére, illetve a karitatív szervezetek több évtizedre visszanyúló tapasztalataira. Együttműködünk annak érdekében, hogy a Covid-árváknak, a legrászorultabbaknak megadhassuk azt a segítséget, amivel túljuthatnak a nehézségeken – hangsúlyozta Herczegh Anita.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 27 család kapott eddig támogatást, összesen 55 gyermek. A támogatás összértéke eddig – ebben a megyében – 11 millió 100 ezer forint volt. További támogatásra, illetve elbírálásra vár 11 család, ahol 16 gyermek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét a járvány következtében.

Ez az alapítvány a nemzet összefogásának szimbóluma lett. Erről Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár beszélt Miskolcon. „Ez az alapítvány azt testesíti meg, hogy egy család, egy egyén nemcsak felelős és kötelezettségekkel tartozik egy közösség életéért, hanem ha igazán bajban van, akkor az a közösség lesz az ő támasza” – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány számára minden gyermek fontos, erről Domokos Péter miniszteri biztos szólt a miskolci sajtótájékoztatón. „2010 óta rendkívül sok családbarát intézkedést hozott a kormány” – utalt az adókedvezményektől kezdve az ingyenes gyermekétkeztetésen át a bölcsődei férőhelyek bővítésére. – Januártól például 50 ezer forintra fog nőni az árvaellátás minimuma – tette hozzá. Hangsúlyozta az oltás fontosságát is. – Ezek a tragikus sorsú gyermekek mindenben számíthatnak a támogatásunkra, de egyetértünk abban, hogy semmi sem kárpótolhatja őket az édesanyjuk vagy az édesapjuk elvesztésért. Ma már van egy hatékony eszközünk a koronavírus ellen, ez a vakcina – emelte ki a miniszteri biztos.

(A borítóképen: Herczegh Anita a Covid-árvák családjaival találkozott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában