politika

2021.10.03. 16:37

Radikális reformokra szorul az Európai Parlament

Az Európai Unió jövőjéről rendezett vita eseményt szombaton a Nézőpont Intézet Miskolcon.

Fotó: Shutterstock

Az úgynevezett Nemzeti Polgári Vitacsoportot, az unió jövőjéről szóló konferenciasorozat keretében tartották, amelyet a három vezető uniós szerv – az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament – közösen hirdetett meg azzal a céllal, hogy minél tágabb körben kérjék ki minden érintett, de különösen az uniós polgárok véleményét az európai integráció további alakításáról.

A Miskolci Egyetemen rendezett vitacsoport témája az EU intézményeinek kérdésköre volt, az esemény résztvevői pedig főként Miskolcról és a környékbeli településekről érkeztek, de a térség civil szervezetei is delegáltak tagokat a rendezvényre. A konferencia nyitóelőadását dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetői tartották, akik a kiegyensúlyozottság jegyében az Unió jövőjét illető mindkét, egymással konkuráló álláspontot bemutatták a rendezvény résztvevőinek.

A vitacsoport tagjai ezután kisebb csoportokban vitatták meg az EU intézményeinek jelenlegi helyzetét és fogalmazták meg javaslataikat azok jövőbeni működésére vonatkozóan. Az így felmerülő elképzeléseket végül egy, a konferencia valamennyi résztvevőjét magában foglaló plenáris ülés keretében mutatták be, majd közösen, szavazás útján fogadták el azon javaslatokat, melyeket az esemény szervezői juttatnak majd el az Európai Unió központi konferenciájának.

Az unió jelenlegi működését illetően a legtöbb kritika az Európai Parlamentet illette, így nem meglepő, hogy az elfogadott ajánlások kifejezetten az intézmény radikális reformjára szólítottak fel, javasolva létszámának csökkentését, a képviselők nemzeti parlamentek általi delegálását, és azt az alapvetést, hogy az EP tagjai ne pártokat, hanem a küldő nemzeteket képviseljék. A vitacsoport több ajánlása is amellett tette le a voksát, hogy az Európai Egyesült Államok helyett a szuverén nemzetállamok együttműködésén alapuló integráció kell legyen az Európai Unió útja, az EU-nak pedig vissza kell térnie a hagyományos európai értékekhez, a kereszténységhez, a családhoz, a tagállami szuverenitáshoz, a kontinens kulturális hagyományaihoz és a jogegyenlőséghez.

A vitacsoport által elfogadott ajánlások száma végül több témakört lefedve elérte a huszonötöt, ami a szervező Nézőpont Intézet szerint számosságát és szakmai megalapozottságát tekintve is kiemelkedő hozzájárulásnak számít az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia további vitáihoz.

(A borítóképen: Az Európai Egyesült Államok helyett a szuverén nemzetállamok együttműködésén alapuló integráció kell legyen az Európai Unió útja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában