Mindenszentek

2021.10.17. 19:00

Elkezdődik a temetőjárás

Nincs még roham a virágárusoknál, de már készülnek a mindenszentekre, halottak napjára.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Az ünnepre jellemző forgalmat csak jövő héttől várják. A koszorúk, selyemvirágok és a cserepes virágok most is fogynak, viszik már a temetőbe, de nem tömegesen – mondta Mucsi Lászlóné Marika. A vállalkozó több mint 30 éve üzemelteti a miskolci lakótelepen virágboltját, neki már állandó, visszatérő vevői vannak. A krizantém megy leginkább mindenszentekre, de azt csak előtte pár nappal szokták megvásárolni – tette hozzá Marika. Általában nagykereskedelmi üzletből szerzi be a virágokat, ritkán vásárol termelőtől, de számít az árak emelkedésére a jövő héten. Sajnos már így is elég magas a beszerzési ár, nála jelenleg 650 forint a holland csokros krizantémból egy szál. A koszorúkat nem készen vásárolja, ő maga készíti el – avatott be.

Külföldön is emelnek

Lengyelországból hozzák és minden évben október elejétől árusítják a művirágból készült koszorúkat, sírcsokrokat, díszeket. Idén nemcsak hazánkban, de külföldön is drágább lett minden, a jövő héten pedig újabb áremelkedésre számít – mondta Farkas Felícia. Most még viszonylag jó áron hozzá lehet jutni ezekhez, ezért aki nem élő virágot visz a temetőbe, annak nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást – tette hozzá a kereskedő. A vidéken eltemetett szerettei sírjára ő maga is selyemvirágból készült sírdíszt visz majd, hiszen nem tudja az élő virágot gondozni. A megkérdezett kereskedők véleménye szerint a vágott virágok között már évek óta a krizantém a legnagyobb kedvenc, ha temetésre vagy sírra kell. Hiszen nagyon tartós, akár egy hónapig sem hervad el, és a hideget is jól bírja. Ennek köszönhetően azonban – mivel sokan keresik – folyamatosan kúszik fölfelé az ára. Illetve a világjárványnak köszönhetően kevesebb a hazai termelő, aki ezzel foglalkozik, nincs túltelítve a piac, mindig van rá kereslet. Egy krizantémból készült átlagos méretű koszorú ára jelenleg 2500 és 4500 forint között van. A mécseseket pedig mérettől és fajtától függően pár száz forinttól egészen a több ezer forintos árig is megvásárolhatjuk.

(A borítóképen: Mucsi Lászlóné virágárus a dömpingre készül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában