Sályi Napok

2021.09.22. 17:30

Több közintézmény is megújult Sályban

Ötöst kapna az elmúlt évek fejlődésére, az elnyert pénz hasznosítására a település.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Augusztus végén tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Sályi Napokat, amelyen a hagyományőrzés, valamint a község jelene és jövője is nagy szerepet kapott. A kulturális programban szerepet kapott a Zsérci Summás Énekegyüttes, a Félike Gyermek Néptánccsoport, a Dr. Barsi Ernő Kamarakórus és Kiss Kata előadóművész. A közelmúltról és a jelen eseményeiről pedig Fekete Jánosné és Tállai András számoltak be, átadva az elmúlt hónapokban elkészült beruházásokat.

Fekete Jánosné polgármester Mécs László sorait idézve mondta el, hogy ha valamivel, valakivel törődnek és szeretik, akkor az megszépül. Így épül Sály is, köszönhetően a közös munkának, a kormányzati támogatásoknak és Tállai András országgyűlési képviselő segítségének. Sok munka és áldozat révén valósultak meg a beruházások, hogy otthonossá tegyék a települést. Megemlékezett dr. Barsi Ernő néprajzkutató, zenetörténészről, aki a Sályi Napok egyik központi alakja volt hosszú évtizedekig. A kétévenkénti ünnepség mottója a múlt tisztelete, a hagyományok őrzése volt, de ez most összefonódott a jelennel és jövővel, s megnézhető, hogyan változott a településkép.

Az elmúlt két évben sok fejlesztés indult és fejeződött be. A legsürgetőbb az orvosi rendelő felújítása volt, ez kívül-belül megújult 60 millió forintból, uniós és belügyminisztériumi támogatásból, elkülönítették a háziorvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot. Megszépült a rendelő környezete, az udvar és a kerítés is. A Magyar Falu Programban négymillió forint értékben vásároltak orvosi eszközöket. Ugyanebben a programban tízmillió forintból újították föl a szolgálati lakást is. Mint mondta, az alapellátás működése változott januártól, a háziorvosi ellátást az önkormányzat helyettesítő orvosokkal látja el, a polgármester köszönetet mondott dr. Gondi Teodóra és dr. Molnár István lelkiismeretes munkájáért. A szolgálat működéséhez a személyi, tárgyi feltételeket biztosítja az önkormányzat.

A Négyessy Szepessy-kastély épülete is megújult, energetikailag korszerűbbé vált, ebben működik a község általános iskolája. Nem csak a gyerekek tanulhatnak szép és korszerűbb környezetben, a kastély állagát is megóvták. Évek óta kapacitáshiánnyal működött a központi konyha, ezt most 300 adagosra bővítették és felújították, valamint egy étterem gondoskodik az iskolások napközi étkeztetéséről. A 75 milliós beruházást kiegészítve 27 millió forintért konyhai eszközöket, bútorokat is beszereztek.

Sok minden megvalósult

Fekete Jánosné a fölsorolásból nem hagyta ki a 15 milliós magyar falus pályázatból felújított művelődési házat, valamint a Deák Ferenc, a Nyár, az Eötvöstelep és a Tél utca felújítását, ezekre harmincmillió forintot költhettek. A katolikus egyházközség 42 millió forintból újította föl templomát, a reformátusok pályázata forráshiány miatt egyelőre nem valósulhat meg. A község készül a további fejlesztésekre, az óvodaudvar színesítésére, közterületi karbantartó eszközök beszerzésére és a járdák továbbépítésére.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint a település fejlődésére, a vidékre szánt nemzeti és uniós források hasznosítására jelest kaphatna Sály. Mind a Magyar Falu Program, mind a Belügyminisztérium pályázatait, mind az uniós TOP-os és vidékfejlesztési forrásokat igénybe tudták venni. Azon gondolkodott, hogy több mint húszéves országgyűlési képviselőségében mi a jó, mi élteti, hogy ennyi ideje csinálja, s rájött, hogy az ilyen ünnepek. Mindegyik felújított épületben járt korábban, meggyőződött arról, tényleg szükséges a renoválásuk. Annak örülhet a képviselő, ha jót tesz egy településnek, az ott élő embereknek, látja, hogyan épül, szépül egy nagyon nehéz sorsú település. Elmondta, csodálta Barsi Ernőt, aki sok energiával, akaraterővel jött mindig Sályra, megmutatva a kultúra útját, mert kötelesség az örökség továbbvitele. Elmondta, a Bükkábrány és Sály közötti út felújítása belátható időn belül folytatódhat a falu határáig. Gratulált az eredményekhez és ahhoz, hogy helyi vállalkozóval sikerült megvalósítani, s nem arról szóltak a felújítások, hogy a rendelkezésre álló pénzből nem lehet megoldani, hanem meg kellett csinálni, és ez sikerült is.

(A borítóképen: Tállai András és Fekete Jánosné több beruházást is átadott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában