Interjú dr. Bobkó Gézával és Halász Tiborral

2021.09.04. 09:00

Szívvel-lélekkel dolgoznak a városért

Átadták a szerencsi önkormányzat által adományozott kitüntetéseket.

Balogh Csilla

Fotó: Nagy István

A hagyományokhoz híven idén is kitüntetést vehettek át Szerencsen azok, akik hozzájárultak a település gazdasági, társadalmi és szellemi életének fejlődéséhez. A Szerencs önkormányzata által adományozott elismeréseket a város napján, augusztus 20-án nyújtották át a Rákóczi-vár színháztermében. A kitüntetettek közül dr. Bobkó Géza igazgató-főorvost és Halász Tibor cukrászmestert kérdeztük.

Hogy lehet hosszú távon fenntartani a sikerességet? – kérdeztük dr. Bobkó Gézát.

Dr. Bobkó Géza: Élvezem a munkám, és megpróbálok mindig jó feltételeket teremteni a kollégáimnak, miközben ügyelek arra, hogy korrektül vigyem a céget. Emellett fontosnak tartom a személyi kérdéseket, a szakemberek megtartását is. Nálunk kicsi a fluktuáció, és a hiányszakmák is mindig be vannak töltve. Ezeken kívül nekem minden más másodlagos volt.

Mit tart szem előtt az orvoslásban?

Dr. Bobkó Géza: Az orvoslásban a szakmai következetességet és a szakmai szabályok betartását tartom a legfontosabbnak. „A beteg érdeke mindenekfelett.” Ezt már az egyetemen megtanultuk. A beteget tisztelni kell. Ez az első. Nálam mindenki nagy tiszteletnek örvend. Ezeket mindig igyekszem az első helyre tenni, ami sokszor nehéz, mert a politika mindig közbe akar szólni.

A gyógyítás mellett a lakosság felvilágosításában is tevékenyen részt vesz. Miként?

Dr. Bobkó Géza: Az utóbbi húsz évben rendszeresen tartottam népnevelő elő­adásokat, lakossági tájékoztatókat, asszisztensi képzéseket, csecsemőgondozással összefüggő tanfolyamokat, nővéreknek és óvónőknek előadásokat, többedmagammal egészségnevelési heteket szerveztünk a városban. Sajnos az utóbbi időben kicsi az emberek ilyen irányú érdeklődése, ami egy kicsit a kedvemet szegte, ezért ritkultak ezek az oktatással összefüggő vállalások.

Mit szeret a legjobban csinálni?

Dr. Bobkó Géza: Bármennyire is furcsának tűnik, de a gyógyítást a mai napig próbatételként élem meg. Ha bejön hozzám egy beteg, kihívásként fogom fel, hogy meg tudom-e találni a baját, meg tudom-e gyógyítani, vagy sem. Ez minden alkalommal egy vizsga, ami megpallérozza az elmémet. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy 30 éven keresztül befolyásolhattam az egészségügyet. Az ESZEI pénzelosztása rajtam múlik, és nem nagyon szóltak bele a városvezetők sem a felhasználásba, sem pedig az elosztásba. Jó érzés, hogy megfelelő irányba tudom terelni a pénz felhasználását, ezáltal az intézmény szakmai színvonalát. Magánemberként a természetjárás, a kirándulás, a sízés, a kerékpározás, a mozgás élménye okoz örömet. Vágyom az erdőbe, a természetbe.

Dr. Bobkó Géza Szerencs díszpolgára lett

Milyen tervei vannak?

Dr. Bobkó Géza: A rendelőt fejleszteni kell. Ezzel nem lehet leállni. Most tárgyalok éppen egy szemészeti lézerkezeléses műszer beszerzéséről. Szeretném az urológiát is olyan készülékkel fejleszteni, amivel prosztatabiopsziát lehet végezni, és szeretnék egy CT-készüléket is. Ezért már három éve küzdök. A járási székhelyeken ilyen készülékkel a jövőben rendelkezni kell. Ez lesz a jövő útja.

Mi a titka a mesterré válásnak? – kérdeztük Halász Tibor cukrászmestert.

Halász Tibor: A szakmai tudás, valamint a folyamatos fejlődés és fejlesztések mellett nagyon fontos a családi háttér. A feleségemmel együtt visszük ezt a vállalkozást, amelyből már a fiatalabb generáció is kiveszi a részét. Meghatározóak a kollégák is. Nélkülük nem tudtunk volna ilyen eredményesek lenni. Büszke vagyok arra, hogy vannak olyan munkatársaink, akikkel 10 éve vagy ettől is több ideje dolgozunk együtt. Mindemellett igyekszünk úgy működtetni a vállalkozásunkat, hogy az mindenkinek jó legyen. Olyan feltételeket és emberi környezetet teremtünk, amelyben jól érzik magukat a munkatársaink.

Miért szeretett bele a cukrászatba?

Halász Tibor: Azért, mert olyan termékeket alkotunk, amelyek kedvesek az embereknek, amelyekkel élményeket szerzünk és örömöt okozunk nekik.

Hogy jött a váltás? Miként lett a cukrászatból pékség is?

Halász Tibor: 2017-től tekintem szívügyemnek a finom és egészséges pékáruk készítését. Ekkor kezdtünk el ezekkel a termékekkel is foglalkozni, annak hatására, hogy nem találtam a boltban olyan kenyeret, amit szívesen megettem volna. Azóta folyamatosan kísérletezek a pékáruval, és az igényeknek megfelelően jelenünk meg az újabbnál újabb termékekkel.

Mitől ízletesek és egészségesek az önök termékei?

Halász Tibor: Röviden válaszolva: a régmúlt ízeitől, a jó alapanyagoktól és az időtől. Egy kicsit hosszabban: óriási hatással volt rám G. E. Griffin „A világ rák nélkül” című könyve, amelyet elolvasva határoztam el, hogy olyan termékeket szeretnék előállítani, amiket én is szívesen fogyasztok. Az egész vállalkozásunk szellemét ez a gondolatiság hatja át. A termékeinket minimális adalékanyag hozzáadásával állítjuk elő. Tartósítószert csak akkor használunk, amikor az szükséges, és csak a határérték alatti mennyiségben.

(A borítóképen: Halász Tibor (jobbra) Nyiri Tibor polgármestertől vette át az elismerést)


Szerencs város kitüntetését kapták

Dr. Bobkó Géza:

A „Szerencs Város Díszpolgára” címet dr. Bobkó Géza igazgató-főorvos a város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése, hagyományai megőrzése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért kapta meg. Dr. Bobkó Géza a térség közismert és elismert orvosa. Több mint 30 éve igazgatója a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetnek (ESZEI). Több cikluson át képviselő, jelenleg is testületi tag, és a Pénzügyi Bizottság elnöke. Két fő hobbija van: a gyógyítás és a szervezés.

Halász Tibor:

A „Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést Halász Tibor cukrászmester érdemelte ki a város közéletében, a közszolgáltatás területén elért kimagasló, önkéntes, társadalmi tevékenységéért. Rendszeresen támogatja az általános iskolákat és az óvodát, valamint a városban szervezett rendezvényeket. A cukrászcsaládból származó Halász Tibor már gyermekkorában sokat sürgölődött szülei cukrászatában. Édesapja hatására indult el ezen a pályán. 1994-ben épült fel az első saját boltja, a Halász Cukrászda, ami két évvel később nyílt meg a vendégek előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában