Fejlesztések

2021.09.28. 14:30

Polgármesterek találkozója Mezőkövesden

A beruházási szempontokat és a jövő feladatait is egyeztették a polgármesterek.

Fotó: ÉM

Összehívta a térség polgármestereit Tállai András miniszterhelyettes államtitkár, országgyűlési képviselő Mezőkövesden, ahol közösen értékelték a jelent, a vírus utáni helyzetet és az elkövetkezendő idők feladatait.

– Ezen a találkozón a dél-borsodi térség polgármestereivel találkoztunk, hogy értékeljük a városok és falvak helyzetét. Elsősorban a fejlesztési és beruházási szempontokat vettük végig, és a jövő feladataira is koncentráltunk. Áttekintettük azt, hogy a 2021–27-es európai uniós pályázatokon a térség egyes önkormányzatai hogyan tudnak részt venni, mit tudnak a településeken megvalósítani – mondta Tállai András.

Infrastruktúra, gazdaság

A találkozón nagy hangsúlyt kapott az önkormányzatok infrastrukturális helyzete, mivel az elmúlt ciklusban a belügyminisztériumi pályázatoknak, a Magyar Falu Programnak és a Széchenyi 2020-as támogatásoknak köszönhetően rengeteg előrelépés történt. Az 54 város, illetve falu szinte mindegyikében az iskolák és az óvodák energetikai felújítása, egyes helyeken bővítése is megtörtént.

– Ott, ahol a lakosság száma és ezzel együtt az iskolás, óvodás és bölcsődés gyermekek száma is növekszik, ezt szem előtt kell tartanunk. Ezért politikai akarat az is, hogy lehetővé tegyük a bölcsődék építését ott, ahol erre igény és lehetőség van – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Továbbá számos helyen felújították az orvosi rendelőket, vagy hamarosan befejeződnek a munkálatok, a polgármesteri hivatalok állapota is sokat javult az elmúlt években. A jelenleg is futó szennyvízprojektek befejeztével el fogjuk tudni mondani, hogy mindenhol kiépült a hálózat. A Magyar Közúttal és a pályázati lehetőségekkel összhangban az úthálózat megújulása is folyamatos.

A találkozón említést kapott a választókörzet gazdasági képe és a térség munkaerőpiaca is.

– A munkanélküliségi ráta tekintetében ez a körzet jól áll, de nem dőlhetünk hátra. Feladatunk, hogy a már meglévő befektetések tovább tudjanak erősödni, ezzel teremtve több és biztosabb munkahelyet – fogalmazott Tállai András.

A találkozó további részében a miniszterhelyettes államtitkár kiemelte a civil szervezetek támogatásának fontosságát, valamint azt is, hogy az egyházakkal való szoros együttműködés és kapcsolattartás is elengedhetetlen. Ugyanis az elmúlt időben nemcsak iskolák, óvodák és orvosi rendelők, hanem plébániák és templomok is megújultak a települések nagy részén.

– Számomra fontos az élő kapcsolat a polgármesterekkel. A településvezetőknek pedig szem előtt kell tartani a jó viszonyt és a kapcsolatot a civil szervezetekkel, az egyházakkal és az emberekkel. Továbbra is együtt fogunk azon dolgozni, hogy minden dél-borsodi település folyamatosan fejlődjön és az ott élő emberek elégedettek legyenek saját falujukkal, városukkal.

(A borítóképen: Sok pozitívumról számolhatott be az államtitkár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában