Címer­átadó ünnepség

2021.09.21. 15:30

Őrdaru vigyáz ezentúl Szászfa községre

Újabb állomáshoz érkezett szombaton a megyei önkormányzat kezdeményezése.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Megyei Önkormányzat

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 16 járásának 358 települése közül jelenleg 17 nem rendelkezik érvényes címerrel. E szimbólumoknak fontos szerepük van a település identitásának kialakításában és elmélyítésében, ezért a megyei önkormányzat – szem előtt tartva hagyományaink ápolását – vállalta, hogy segít a megye e településeinek címerük elkészítésében, a költségeik egy részét átvállalva – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Szászfán megtartott ünnepélyes címer­átadó ünnepségen. Hozzátette: a múltból ránk maradt kincsek együttesen alkotják egy-egy település múltját, amely jelképeken, szimbólumokon keresztül művészi alkotásként a település címerében is megjelenik. A címer teljes mértékben kifejezi Szászfa múltját, és szimbolizálja a közösség összetartozását. A levéltári kutatás során kiderült, hogy az 1800-as évektől felbukkan a település pecsétlenyomatain az őrdaru, így ez a szimbólum került a címer középpontjába is. A legenda szerint este, mikor a darvak pihenni térnek, maguk közül egy őrt választanak, aki úgy küzd az elalvás ellen, hogy egyik lábát, melyben egy követ tart, felhúzza, s ha elpilled, a követ leejti, és a zaj felébreszti – fejtette ki a közgyűlés elnöke.

Kopjafába vésték

A megye önkormányzata Kovács Zsolt heraldikust kérte föl a címer elkészítéséhez szükséges kutatási, tervezési folyamatok megvalósítására és a munka koordinálására. Szászfa egykori pecsétlenyomatait felkutatva készült a címer tervezete. Egy kézműves mestermunkát is felavattak a ceremónián, mely a címert ábrázolja. Az ünnepi istentiszteletet követően a kopjafát a történelmi egyházak képviselői megszentelték, illetve megáldották.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka átnyújtja a címert Kiss Zsolt polgármesternek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában