Covid-19

2021.09.22. 11:30

Nem különböztetnek meg oltottat és oltatlant

Nem lehet megkülönböztetni a diákokat az alapján, hogy oltottak-e, vagy sem.

Hegyi Erika

20210902 Győr Iskolai oltás a Krúdyban A győri Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Képen: Dr. Fehér Katalin Iskolaorvos Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Győr

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Az ország egyik általános iskolájában egy pedagógus külön akarta ültetni az oltott és oltatlan gyerekeket, sőt az oltottaknak jobb jegyet ajánlott. Más iskolákban a diákok kiközösítik azon társaikat, akik nem védettek. Mi a véleményük ezzel kapcsolatban a megyénkbeli iskolavezetőknek?

Felvilágosítással

Kapinuszné Lengyel Lívia, az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI igazgatója úgy fogalmazott, elítélendő, ha egy pedagógus különbséget tesz a gyerekek között az alapján, hogy beoltották-e őket koronavírus ellen, vagy sem. Az oltás beadatása ugyanis nem kötelező, önkéntes alapon történik.

– A mi iskolánkban az oltás nem beszédtéma a gyerekek között, nem okoz konfliktust. Ha az illető pedagógus azt szerette volna, hogy minél több gyerek felvegye az oltást, akkor sokkal célszerűbb lett volna a szülőknek felvilágosítást tartani. Bár az ember óvatos, mert nem tudja, hogy mivel érheti el a célját vagy válthatja ki épp az ellenkezőjét. Én magam oltáspárti vagyok, mindkét gyermekem beoltatta magát, bár ők már nem iskolások, de az interneten a szülők sok érvet olvashatnak az oltás mellett, sajnos ellene is. Azonban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyerekeket megóvjuk ettől a szörnyű vírustól. Azt hallani, hogy az új vírusvariáns a fiatalokra is egyre veszélyesebb, sokan kapják el közülük, és van, akinek súlyos tüneteket okoz. Olyan gyerekről is tudok, aki a fertőzés után több hónappal a poszt-Covid-tünetek miatt még mindig jár a kórházba vizsgálatokra és kezelésekre.

Ma már fejlett az orvostudomány, és ha az orvosok azt mondják, hogy a védőoltás hatásos, a növekvő szervezetre nem veszélyes, akkor ezt el kell fogadnunk – hangsúlyozta az igazgató.

Saját döntés

Azt is elmondta, hogy az igazgatók tudják, melyik diákot oltották már be, és melyiket nem, hiszen a szülők jelezték ezt az augusztus végi, szeptember eleji kampányoltás alkalmával. Ez azonban az intézményben nem jelenthet se pozitív, se negatív elbírálást.

A miskolci Jókai Mór Református Általános Iskolában sem beszédtéma a diákok között, hogy ki oltott, és ki nem, tudtuk meg Vadasné Joó Katalin igazgatótól.

– A szülőnek mint a gyermekéért felelős személynek saját joga eldönteni, hogy beoltatja-e. Nálunk ez a kérdés nem okoz problémát és konfliktust. Sok szülő már a nyáron élt a lehetőséggel, ezért szeptember első napjaiban kevés gyereket oltott az iskolaorvosunk. A gyerekek megkülönböztetését elítélem, az ilyesmit igyekszünk időben elfojtani, megszüntetni. Nem tartom valószínűnek azt sem, hogy a gyerekek csúfolnák egymást az oltás miatt, akár az iskolában, akár iskolán kívül. Az pedig végképp elképzelhetetlen, hogy a pedagógusok tegyenek különbséget a diákok között. Tudomásom szerint egyik tanár sem tett föl olyan kérdést az osztályokban, hogy ki oltatta be magát, és ki nem, de ilyet nem is tehet föl. A pedagógusok azt sem tudják, hogy a tantestületben ki vette fel az oltást, ez náluk sem téma, mert mindenkinek a saját eszére, ítélőképességére és felelősségérzetére van bízva, hogy ki akarja megszerezni a védettséget – fogalmazott az igazgató.

Jelezte: a szakszerű felvilágosítást minden pedagógus, diák és szülő megkapta. Ebben segített az iskolaorvos és az intézmény védőnője. A tanév első napján is kiemelt téma volt a biztonság és az egészségmegóvás.

Az igazgató hozzátette, az EESZT felületén minden intézményvezető látja, hogy melyik diákot oltották már be, de ehhez csak nekik van hozzáférésük.

Szabályok szerint

Érdeklődtünk a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is. Madarász Péter intézményvezető elmondta, nincs tudomása arról, hogy az oltás miatt bármilyen konfliktus lenne náluk a diákok vagy a szülők körében. A gyerekeket megkülönböztető pedagógussal ő sem ért egyet.

– Megvannak az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályok, és azok betartása a mi feladatunk. Azokon önhatalmúlag változtatni nem lehet – tette hozzá az igazgató.

(A borítóképen: Nem számíthat, melyik gyerek van beoltva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában