Encsi járási nap

2021.09.04. 15:30

Lámpával keresik a munkaerőt

A Start mintaprogram foglalkoztatásra gyakorolt hatását, eredményeit is összegezték pénteken az első alkalommal megrendezett encsi járási napon.

Fotó: Bujdos Tibor

Bemutatták az Encsi járáshoz tartozó 29 települési önkormányzat és a Gönci járásból 5 meghívott település Start mintaprogramjait pénteken Encsen, a járás napján. A helyi szociális szövetkezetek is az érdeklődők figyelmébe ajánlották tevékenységüket. Az encsi sportközpont udvarán emellett kiállítások, kóstolók, egészségügyi szűrések és kulturális programok is várták az érdeklődőket.

Jó, hogy van közfoglalkoztatás

„Van egy biokertészetünk, így szörpök, lekvárok, lilahagyma-krém és paprikakrém is szerepel a kínálatunkban” – sorolta Ágoston Orsolya, a hernádszentandrási önkormányzat közművelődési asszisztense a települése standján lévő termékeket. – Kóstolót is hoztunk a BioSzentandrás Nonprofit Kft. termékeiből, amelyek természetesen tartósítószer-mentesek – tette hozzá.

– Nagy öröm számomra, hogy nemcsak a járásbeli településekről, hanem a Gönci járásból is részt vesznek ezen a rendezvényen. Összesen 34 település közfoglalkoztatási mindennapjait láthatjuk ezen a szakmai napon – hangsúlyozta Mikola Gergely, Encs polgármestere.

– A mai rendezvény a helyi önkormányzatok Start mintaprogramjainak a bemutatását tűzte ki célul, illetve a helyi szociális szövetkezetek és vendégkiállítók bemutatkozását – tette hozzá Gerőcs-Tóth Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Kiemelkedőnek nevezte – a térség hátrányos helyzetét figyelembe véve – a közfoglalkoztatás jelentőségét, mert mint elmondta, a versenyszféra viszonylag kevés munkalehetőséget kínál az Encsi járásban élők számára. Szólt arról is, hogy egy évtizede indult útjára a Start munka közfoglalkoztatási program.

„A megyében 2011 és 2021 között 70 ezerről 40 ezerre csökkent az álláskeresők száma.” Erről már Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkártól hallhattunk. Megnyitóbeszédében a közfoglalkoztatásról elmondta, hogy ebben a járásban az elmúlt 10 évben 23 milliárd forint közfoglalkoztatási támogatást biztosított a kormány ezekre a programokra. – A forrásokat hasznosan vették igénybe, így többen is kaptak a Belügyminisztériumtól elismerést. Többek között Novajidrány, Garadna, Encs és Szemere – húzta alá Réthy Pál.

A megyében 2011 és 2021 között 70 ezerről 40 ezerre csökkent az álláskeresők száma

Réthy Pál

– Ma már büszkén mondhatjuk, hogy sikerült létrehozni a munkaalapú társadalmat, hiszen mára sokkal többen dolgoznak, mint a koronavírus-járvány előtt – hívta fel a figyelmet Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. A kistelepülések fejlesztése kapcsán arról is beszélt, három évvel ezelőtt elindult a Magyar Falu Program, amelynek minden célkitűzése arról szól, hogy az elkövetkező 10 évben többek között megújuljanak az önkormányzati és egyházi intézmények.

– Azt szeretnénk elérni közös erővel, hogy a települések, ahová születtünk, élhetőek legyenek – tette hozzá.

– A Start programról szólva szeretném megköszönni az Encsi járás minden polgármesterének a munkáját, mert jól látszik, hogy ennek a programnak mennyi eredménye van – mondta beszédében Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő. „Hiszen nézzék meg azokat a termékeket, amelyeket önállóan állítottak elő településeiken, és amelyek mára gazdasági haszonnal is járnak. Nagyon sok önkormányzat saját megtermelt áruját adja az iskolákba, a szociális intézményekbe – sorolta az eredményeket a képviselő. – Tíz-tizenöt évvel ezelőtt talán ebben a térségben volt a legnagyobb a munkanélküliség, ma már lámpával keressük a munkaerőt, köszönhetően ennek a programnak is” – húzta alá Hörcsik Richárd.

(A borítóképen: Termékbemutató és kóstoló az Encsi járás napján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában