tanévnyitó ünnepség

2021.09.02. 18:00

Átadták a tanároknak és a diákoknak a mezőkövesdi Bárdos Lajos Iskolát

Az elsősöknek és a másodikosoknak is újdonság lesz a felújított Bárdos-iskola.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A szerda reggeli tanévnyitó ünnepségen adták át a tanároknak és a diákoknak a mezőkövesdi Bárdos Lajos Iskolát. Az intézményre a tankerület és a város is uniós pályázaton nyert 258, illetve 183 millió forintot. Az ünnepélyt a kibővített tornateremben tartották, a bevonuló elsősök közül pedig többen verset is mondtak.

Újdonság lesz

Gáspár Erzsébet, a Mezőkövesdi Általános Iskola intézményvezetője elmondta, egy év után vehették birtokba az épületet, amely nemcsak az első osztályosoknak, de a másodikosoknak is újdonság lesz. Szerinte az elmúlt egy évből a szépre kell emlékezni, jobban megismerték egymást a másik két tagiskola diákjaival. Megköszönte a mezősök és a Szent Imré-sek türelmét.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a pályázatokról beszélt, erre az iskolára a Mezőkövesdi Tankerületi Központ 260 millió forintos uniós támogatást nyert. Országszerte 110 iskolára 60 milliárdot kaptak, amely összeg végül 84 milliárd forintra emelkedett. Az elmúlt években 900 intézmény újult meg országszerte. A mezőkövesdi tankerület infrastrukturális és szakmai fejlesztésekre 4,2 milliárd forintot nyert, ebből 1,1 milliárd forint jutott a szakmai, módszertani előrelépésre. Kövesden új tantermek, kibővített tornaterem várja a diákokat, kérte, vigyázzanak rá. Köszönte a diákok, szülők, tanárok toleranciáját az építkezés és a pandémia ideje alatt. Sok sikert kívánt a gyerekeknek, hogy érjék el céljaikat, és a pedagógusokat is biztatta, hiszen ők látják felnőni a gyerekeket, ők fedezik fel tehetségüket.

Jelentős összefogás

Gál János, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, 2005-ben került ebbe az iskolába, már akkor elhatározták, hogy meg kell újítani, hiszen rossz állapotban volt az épület, és nem volt jó híre az iskolának. Jelentős összefogásra volt szükség. Átalakították a pedagógiai programot, az oktatási struktúrát, s ma már évről évre két első osztályt indítanak. A felújításhoz sok támogatást kaptak. Ma már nem ázik be a tornaterem teteje, jó a fűtés, újak a nyílászárók, a szigetelés, bővebb a tornaterem, átalakították az alagsort, van művészeti terem.

Jelenléti oktatásra készülnek

A diákok előtt 181 nap kőkemény munka áll, ehhez kívánt erőt, kitartást és egészséget. Elmondta, a pedagógusok száz százaléka be van oltva, a 12–14 éves diákok több mint tizede kérte az oltást, ők csütörtökön kapják meg a vakcinát. Kérte a szülőket, ha beteg a gyerek, ne hozzák iskolába, jelenléti oktatásra készülnek végig a tanévben.

Gáspár Erzsébet intézményvezető elmondta, az elmúlt hetekben az udvart is rendezték, köszönetet mondott érte a Matyó Kertbarát Egyesületnek, amelytől még nyolc fát is kapnak, amelyet hamarosan közösen elültetnek, a Kovács Kft.-nek, a Prima Betonnak, a Mezőkövesdi VG Zrt.-nek, Vámos Gusztávnak és a szülőknek, volt tanítványoknak. Elmondta, az iskola tagintézményeiben 880 diák kezdte meg az évet 42 osztályban, a Bárdos ma már a legnagyobb tagintézmény 325 tanulóval, 15 osztállyal.

(A borítóképen: Az elsősök első napja az iskolában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában