Ritkán szennyeződik

2021.09.07. 07:00

A magyar ivóvíz jó minőségű

A forrásokat a felszíni szennyeződéstől, a mélyfúrású kutakat a természetes anyagoktól kell megtisztítani.

Detzky Anna

20210727 Székesfehérvár Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap FMH Illusztráció Csapvíz, ivóvíz - DRV felméréshez

Fotó: MW

Lezárták néhány napra augusztus végén a lillafüredi Szinva-forrást, mert az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt romlott a víz minősége. A karsztforrás Miskolc nyugati részének, Lillafürednek, valamint Alsó- és Felsőhámornak a vízellátásáért felel, valamint a Borsodvíz Zrt. felé átadva Bükkszentkereszt és Répáshuta ivóvizét szavatolja. A szükséges ivóvíz pótlását vízkormányzással, illetve lajtkocsis vízpótlással biztosította a kieső időszakban a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. A forrást szeptember 1-jén nyitották újra. Az eset kapcsán az ivóvíztisztítás előírásait és módszereit jártuk körül. Kérdéseinkre a Borsodvíz Zrt. válaszolt, a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre.

Ritkán szennyeződik

– A Szinva-forrás és Szent Anna-forrás hozama nagymértékben függ a Bükkben lehullott csapadékmennyiségtől vagy hóolvadástól. Egy karsztforrásnál előfordulhat, hogy például az állattartásból származó trágya belemosódik a vízbe – mondta Kiss Attila, a Borsodvíz Zrt. cégvezetője. – Ezzel szemben a fúrt kutak vízbázisának minőségét, hozamát és a benne található szennyezőanyagok mértékét nem befolyásolja az időjárás, hanem ezek közel állandóak. A Borsodvíz Zrt. zömében mélyfúrású kutakból, védett vízrétegből biztosítja az ivóvizet működési területén. Nálunk nem, vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő humán tevékenységből származó szennyeződések. A mélyfúrású kutak vizét inkább a talajból kioldódó természetes alapú ásványi anyagoktól kell megtisztítani. Ez lehet egy kevés ammónia, arzén, mangán, nitrát vagy vas.

Rendszeresen ellenőrzik

Az ivóvíz az egyik leggyakrabban és legjobban vizsgált élelmiszer.

– A hatályos jogszabály előírja a vízminőség rendszeres vizsgálatát és vízellátó rendszerenként víztisztasági terv készítését. Minden szolgáltatónak el kell készítenie az önellenőrzési tervét, amelyet a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályához, vagy kisebb település esetén a kistérségi népegészségügyi intézethez kell benyújtani. Újra és újra megvizsgáljuk hálózatunk vízmennyiségét, valamint kútjaink és más vízbeszerző egységeink tisztaságát, illetve az egyes víztisztító technológiáink hatékonyságát. Az így kapott eredményeket kötelesek vagyunk feltölteni az országos adatbázisba, ahol a hatóság látja és az ő laborjaik által kibocsátott adatok is szerepelnek – tájékoztatott a cégvezető.

Szűrőkkel dolgoznak

A víztisztítás módszerei attól függnek, hogy milyen módon és hol jutunk hozzá a vízhez.

– Egészen más víztisztítást igényel Jász-Nagykun-Szolnok megye vízbázisa, vagy Debrecené, ahová a Tisza vize jut el, esetleg a Lázbérci-víztározóban található felszíni víz. Mélyfúrású kútjainkat szűrőberendezések segítségével szabadítjuk meg a természetes szennyeződésektől. Ha pedig túl lágy a víz, akkor feltöltjük kalcium- és magnézium-karbonáttal. Egy karsztforrásnál, például Miskolctapolcán membránszűrőt alkalmaz a Mivíz Kft. A kockázatot a ritka felszíni szennyeződésen túl ebben az esetben inkább a vízhozam változékonysága jelenti, ugyanis száraz időszakban egészen elapadhat a forrás. Éppen ezért sosem szokták kizárólagosan egy karsztforrásra alapozni teljes települések vízellátását – magyarázta a szakember.

(Szigorú szabályok szerint vigyáznak a víz minőségére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában