rendkívüli közgyűlés

2021.08.26. 08:15

Csütörtökön újra patikamérlegre helyezik Miskolcon a közgyűlési többséget

A miskolci városvezetés a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen újra nekiveselkedik a lakásrendelet elfogadásának, illetve az építési szabályzat módosításának. A június 30-i ülésen nem sikerült...

20210630 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Fotó: Ádám János

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése június 30-i ülésén kiemelt napirendi pontként tárgyalta a város 2021. évi ingatlangazdálkodási tervét, valamint – ezzel szoros összefüggésben – a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendeletet. A voksoláskor azonban mindkét esetben a 28 tagú testület 14 tagja szavazott igennel, 9-en pedig tartózkodtak.

Ez az ingatlangazdálkodási terv elfogadásához elegendő volt, ám a lakásrendelethez minősített többség, azaz 15 szavazat szükségeltetett volna. Hasonlóan járt az építési szabályzat – Veres Pál polgármester által a város gazdaságfejlesztési szempontjából nagyon fontosnak ítélt – módosítása, amelyre egy befektető miskolci letelepedése miatt lett volna szükség.

Hárommal kevesebben

A szavazási sikertelenség oka az volt, hogy a városvezető Velünk a Város frakció Demokratikus Koalíció-frakciócsoportjának három tagja, Hegedűs Andrea, Borkuti László és dr. Mokrai Mihály – hivatalosan azóta is tisztázatlan okokból – nem vettek részt a közgyűlésen, így a voksolásban sem. Azaz nem volt meg a városvezető erő rendeletek elfogadásához szükséges minősített többsége.

Újraszavaztatják a rendeleteket

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy a polgármester és a DK-frakciócsoport közti nézeteltérés volt a távolmaradás oka. Feltételezzük, hogy rendezték az ellentéteket, és a három hiányzó részt vesz a csütörtökre összehívott rendkívüli miskolci közgyűlésen, mert az ülés első két napirendi pontja éppen a két ominózus el nem fogadott rendelet. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy újra előterjesszék és az újabb szavazáson megmérettessék azokat. Csütörtökön elválik, lesz, vagy nem siker. Az bizonyos, hogy a miskolci lakásbérlők között eleve nem aratott osztatlan sikert a lakbérek „piaci szinthez” közelítése, amely sokaknak nehezen finanszírozható pluszkiadást jelent.

Bírálták a lakásrendeletet, mert az előző közgyűlésre beterjesztett anyagban a magasan képzett fiatalokat részesítenék előnyben a lakáshoz jutásban, hogy Miskolcon tartsák őket. A fiatalok pályázatán egyébként azok a 35. életévüket be nem töltöttek indulhatnának, akik Miskolcon dolgoznak, legalább féléves munkaviszonnyal rendelkeznek, és havonta minimum 20 ezer forint lakáscélú előtakarékosságuk is igazoltan van.

Eladó ingatlanok

A rendkívüli közgyűlésre négy ingatlan értékesítéséről is nyújtanak be javaslatot, illetve ingatlanokat vonnak ki a város törzsvagyonából, ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan eladhatják azokat. Dönt a közgyűlés a Miskolc Holding Zrt. 3,4 milliárd forintos forgóeszközhitelével kapcsolatos biztosíték vállalásáról is. Zárt ülésen személyi kérdések is napirenden lesznek.

(A borítóképen: Hegedűs Andrea helye is üresen maradt június 30-án)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában