tanszerbeszerzés

2021.08.25. 17:30

Csak stresszmentesen vásároljunk

A tanszerbeszerzés szólhat az örömről, a várakozásról is, ez lenne a helyes.

Nagy-Hankó Krisztina

20210804 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Iskolakezdés előtti tanszervásárlás a Franco Papír Írószer Ajándék Boltban, Egerben.

Forrás: MW

Fotó: Berán Dániel

Sokan már júliusban azt fontolgatták, milyen tolltartót, iskolatáskát, ceruzát vegyenek a gyermeküknek. A közösségi oldalon gyakran ment erről a diskurzus, osztották meg véleményüket, tapasztalataikat a szülők egymással árakról, típusokról, beszerzési helyekről. Ez azonban nem feltétlenül követendő példa. A nyárnak a nyárról kell szólnia, az iskolába készülés ideje csak augusztus utolsó napjaiban jöjjön el – mondta Pócsi Orsolya pszichológus.

Biztonságérzetet ad

Rengeteg bizonytalanság veszi körül a szülőket, legyen ez saját élettörténet, saját iskolai beilleszkedés, megfelelése, a teljesítmény kényszere, ezek aktiválódnak ilyenkor a szülőkben – emelte ki a szakember. Illetve az a bizonytalanság, ami korábban nem volt, a pandémia miatti, ezért keresnek egy biztos kapaszkodót. Az lehet például egy iskolatáska. Emiatt a szülők úgy érzik, hogy kontrollálják a bekövetkező eseményeket, ez pedig biztonságérzetet adhat.

Az iskolába készülés ideje csak augusztus utolsó napjaiban jöjjön el

Pócsi Orsolya

A nyár a pihenésé, a feltöltődésről, a kikapcsolódásról kellene szólnia. Ráérünk egy héttel az iskolakezdés előtt arról beszélgetni a gyermekkel, hogy hamarosan kezdődik az iskola – vélekedett a pszichológus. A tanszerek megvásárlását is tehetjük erre az időpontra, de nem is biztos, hogy egyszerre kell letudni, el lehet menni kétszer-háromszor is akár. Időt kell hagyni a gyereknek, hogy válogasson, átélje az élményt, ő választhassa ki azt a színt vagy mintát, amit szeretne. A bevásárlásra lehetőleg együtt menjünk a gyerekkel, de ez inkább a kisebb tanulóknál érdekes. A kamaszok, középiskolások többnyire egyedül vagy barátokkal mennek tanszert venni. Adhatunk egy pénzügyi keretet, amin belül válogathat és elintézheti magának. Az is lehet azonban, hogy a szülőre hagyják a feladatot.

Örömteli szertartás

Érdemes arra is figyelni, hogy a pedagógusok – főleg alsó tagozatban – szoktak listát összeállítani, hogy ők mivel szeretnek dolgozni, esetleg uniformizálják az eszközöket, hogy minden gyermeknek egyforma legyen. Fontos, hogy a gyerek legyen a központban, ne a szülő. Sok esetben nem az ő igénye alapján történik a tanszerbeszerzés, pedig az lenne a cél. Lehet, hogy neki mindegy, milyen színű a füzete, ceruzája, tolltartója, de az is feltételezhető, hogy van konkrét elképzelése. Ha pedig esztétikumban olyat talál, akkor nagyobb kedvvel indul az új tanév felé. Az már az iskolára való felkészülés része, ha a gyermek szépen elrendezi a tanszereit otthon. De ez mindenképpen már csak a kezdés előtt néhány nappal történjen – hívta fel a figyelmet Pócsi Orsolya. Legyen egy szeparált rész, esetleg egy doboz, amiben gyűjtjük az újonnan beszerzett tanszereket. Be is csomagolhatjuk a füzeteket, könyveket, és közben beszélgethetünk a gyermekkel az iskoláról. Ez egyfajta szertartás, amire később emlékezni szoktunk. Valakinek konkrét személyhez kötődik az emlék. Például, hogy „ezt mindig anyával vagy éppen a nagymamával csináltuk”. Egy rítus, amivel megtiszteljük az eseményt, hogy új eszközöket kapunk. Ezért ne legyen rohanós, hagyjunk időt rá. Továbbá egy jó családi élmény is lehet, amely az iskolához kötődik. Legyen örömteli és aktív a felkészülés, a várakozás, ebben segíthet a szülő azzal, ha időt áldoz rá.

Népszerűek a felújítottak

Idén a füzetek mellé a laptop is felkerült a bevásárlólistára. Sokan úgy gondolják, hogy fel kell készülni egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatásra. Ezért nem lehet csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni. A tanárok egybehangzó véleménye is az, hogy folyamatosan nőni fog a digitális eszközök szerepe. A digi­talizáció a civilizációnk része és a versenyképesség kulcsa. Még nincs igazán kiforrott kultúrája hazánkban a digitális oktatásnak, de nagy potenciál rejlik benne. Számos minőségi, digitális tananyag érhető el online, amely kifejezetten elősegíti az új ismeretek elmélyülését. Vannak középiskolák, ahol a dolgozatok, házi feladatok egy részét továbbra is online kell beadni. Azonban fontos hangsúlyozni a megfelelő edukációt, a nebulókat meg kell tanítani helyesen és felelősségteljesen kezelni a számítógépet. A felújított laptopok nagy segítséget jelenthetnek a családoknak, ugyanis töredék áron tudnak magas minőségű, strapabíró laptopot vagy PC-t vásárolni. Egy felújított prémiumkategóriás laptop vásárlásával akár 75 százalékot is spórolhatunk egy újhoz viszonyítva, de ehhez a megfelelő szakemberhez vagy céghez kell fordulni, mert ha apróhirdetés útján szerezzük be az eszközt, érhetnek meglepetések.

(A borítóképen: Tanszervásárláskor a gyerek legyen a központban, ne a szülő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában