varjúfélék

2021.06.15. 18:00

Vérmes varjak az utakon

A fiókáikat féltő és a háznál nevelt varjúfélék megtámadhatják a gyanútlan járókelőket.

Detzky Anna

Fotó: Orbán Zoltán, MME

Váratlanul érheti a sétáló embereket, biciklistákat és motorosokat, hogy a varjak agresszívan viszonyulnak hozzájuk – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). – Fiókareptetéskor, tavasz közepétől nyár elejéig számíthatunk madártámadásokra, amikor a szülők még védelmezik a fészküket elhagyó, de nem egészen röpképes kicsiket. Hiperérzékeny párnál már az is aktiválhatja a viselkedést, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fiókák rejtekhelyét. A másik probléma a háznál nevelt varjúfélék fenyegető fellépése.

Városlakók lettek

– A dolmányos varjak korábban nem éltek lakott területen, de néhány évtized alatt alkalmazkodtak az emberi környezethez, ami konfliktusokhoz is vezet – mondta Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára. – Egyre többször lehet varjútámadásokról hallani szerte az országban. Ugyanakkor az énekesmadarak állománya is lecsökkent a városi parkokban a nagyobb ragadozó madarak jelenléte miatt. Ezzel magyarázható a madárdal megszűnése is bizonyos területeken.

A dolmányos varjút kivéve az összes varjúféle védett, otthon tartása bűncselekménynek minősül.

– A fiókaféltés mellett, ami a városlakó ember számára már önmagában újdonság, a varjak agresszivitása olyankor is előfordul, hogyha háznál nevelt varjúval találkozunk – jelentette ki Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Ezek a szabadon mozgó állatok sokszor ételt kunyerálnak. Sőt gyakran rászoknak arra is, hogy unaloműzésből ijesztgetik az embereket, vagy hátulról megtámadják a motorosokat, biciklistákat, amit vadon élő társaik is eltanulhatnak tőlük.

Intelligens állatok

A fiókaszezonban sokszor előfordul, hogy a varjúfiókák 2-3 százalékát összeszedik a tudatlan emberek, és hazaviszik, hogy otthon neveljék föl őket. Köztudott, hogy a varjak intelligens és szociális állatok, hiszen csapatban élnek. Viszont a háznál tartott vadállatok és madarak egész életükben kiszámíthatatlanok maradnak. A háziasításukra több tízezer évre lenne szükség.

Fenyegető madárjelenlét esetén jól tesszük, ha komolyan vehető ellenfélnek mutatkozunk.

– A dolmányos varjak, amelyek gyakran kezdeményeznek támadást, majdnem egerészölyv nagyságúak. Az akciójuk félelmetes lehet, amiből súlyos sérülés, sőt az út közepén baleset is keletkezhet. Ha észleljük a támadást, akkor védekezzünk! – mondja a szakember.

Ne forduljunk meg!

– Kiabáljunk, hadonásszunk, használjuk fegyverként a nálunk lévő csomagokat, ruhadarabokat, vagy dobáljuk meg valamivel a ragadozó madarat! Nem szabad áldozatnak mutatkozni és hátat fordítva menekülni, mert azzal csak fokozzuk az állat agresszióját. A varjúnak alapvetően nem a támadás, hanem az ijesztgetés a célja. A komolyabb összetűzést lassú hátrálással és szemkontaktus tartásával előzhetjük meg – tájékoztatott a szóvivő.

(A borítóképen: Dolmányos varjú emberi környezetben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában