Covid–19

2021.06.18. 11:30

Készenléti oltásra váltottak

Nem kell aggódnia annak, aki vakcinát akar, a kórházakban továbbra is oltanak, de a háziorvost is lehet hívni.

Hegyi Erika

20210526 Cserépfalu fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Magyar Honvédség oltóbusza segít a járvány elleni védekezésben Cserépfalun.

Forrás: MW

Fotó: Vajda János

Június elején jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy rövid időn belül készenléti oltásra tér át az ország. Jelezte: úgy tűnik, 2,5 millió magyar ember nem akar vakcinát, ezért a jelenlegi oltási rendszer indokolatlanul nagy terhet ró az egészségügyre. Mint mondta, a közeljövőben néhány nagy oltópont lesz Magyarországon, és mindenkinek ide kell majd mennie.

Hol és mikor?

Milyen változások történtek, hogyan és hol vehetjük fel a koronavírus elleni védőoltást? – kérdeztük az illetékesektől.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, megyénkben a következő kórházakban továbbra is biztosított az első és a második körös oltások beadása: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Almási Balogh Pál Kórház Ózd, Koch Róbert Kórház, Edelény, Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház és a Kazincbarcikai Kórház. Mivel a magyar oltási program előrehaladottságának köszönhetően az oltandók száma csökken, az oltópontokon található oltóhelyek száma változik az aktuális igényeknek megfelelően, hívta fel a figyelmet a kormányhivatal.

Nem kell aggódni

Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke megerősítette, a kórházi oltópontok továbbra is rendelkezésre állnak. A tömeges oltás idején egy időre megnyitották a miskolci MÁV-szakrendelőt az oltási kapacitás növelése céljából. Erre azonban most már nincs szükség.

– Az embereknek azonban nem kell aggódniuk. Ha szeretnék maguknak beadatni valamelyik vakcinát, regisztráljanak, és foglaljanak időpontot. A készenléti oltás csak azt jelenti, hogy csökken az oltópontok kapacitása, hiszen lecsökkent az oltakozni vágyók száma is. Az utolsó nagy kampány akkor volt, amikor a 16–18 éves fiatalokat oltották. A saját tapasztalatom szerint akkor nagyon sokan érdeklődtek és jelentkeztek oltásra ebből a korosztályból. Az olthatók körét most már kiterjesztették a 12–15 éves gyerekekre is. Őket az oltópontokon is várják, de a házi gyermekorvosok és a vegyes praxisban dolgozó háziorvosoknál is jelentkezhetnek. Ebből a korosztályból azonban nem túl magas az érdeklődés. Heti egy-két telefont kapok csak a gyerekek szüleitől az oltással kapcsolatban, hiszen a 18 év alattiaknak csak szülői beleegyezéssel lehet beadni a vakcinát. A csekély érdeklődés oka valószínűleg az, hogy a fiatalabbak szülői felügyelettel védettségi igazolvány nélkül is részt vehetnek különböző programokon – vélekedett dr. Dienes István.

Hívja fel!

Elmondta azt is, hogy a háziorvosok jelenleg főleg a második körös oltásokat végzik, ami szintén komoly feladat. Első köröset ritkán, mert már nincs annyi oltásra váró pá­ciens, hogy egyszerre öten, hatan vagy tízen megjelenjenek a rendelőben. Egy-egy ampulla oltóanyagban ugyanis általában ennyi adag található.

– Azonban az egyik kollégám még a héten is oltott első körben, Janssen-vakcinával, ami egyadagos. Közzétette a páciensei körében, hogy van rá lehetőség, és megfelelő számban jelentkeztek – mondta az elnök.

Hangsúlyozta: aki még ezután akarja beoltatni magát, az időpontfoglalás mellett választhatja azt az utat is, hogy felhívja a háziorvosát, és megkérdezi, hogy tud-e valamilyen vakcinát biztosítani. Vannak ugyanis olyan oltóanyagok, amelyek egyes kiszerelésben érkeznek, ilyen például a kínai.

(A borítóképen: Most a fiatalabbak következnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában