Megérkezett

2021.06.19. 13:04

Itt van a nyár, és itt a kánikula is

Néhány fontos szabály betartásával könnyen átvészelhetjük az előttünk álló meleg napokat.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Mivel a tavasz meglehetősen hűvös volt, türelmetlenül vártuk a nyarat. Most azonban majd főhet a fejünk, hiszen az elkövetkező napokban a hőmérő higanyszála a magasba kúszik, tartós kánikulára számíthatunk.

Komoly terhet jelenthet

Másodfokú hőségriasztást adott ki dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos szombat 0 órától egészen kedd éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek és az idősek.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért mindenkit óvatos vezetésre intenek. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, kis kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meg­gyulladhatnak a nagy melegben. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a kemény, fizikai munkavégzést. A bárki számára igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Mivel a meleg időben a növényzet hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad, ezért az erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani, kivéve akkor, ha korábban tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. A sütögetés után pedig úgy kell eloltatni a tüzet, hogy az semmiképp se tudjon visszagyulladni. A kertben grillezők, bográcsozók ne hagyják magára a begyújtott tüzet – hangsúlyozták a közleményben. Az orvosmeteorológia szerint ilyen időben rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, leégés, mely a melanóma – a bőrdaganatok legsúlyosabb típusa – kialakulását is elősegíti. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, ami napszúráshoz, hőgutához vezethet. A sugárzás elleni védekezést megtehetjük világos, szellős, természetes anyagú ruházattal, széles karimájú kalappal, napszemüveggel és megfelelő faktorszámú naptej használatával.

Fontos a folyadékfogyasztás

Dr. Dienes István háziorvos megerősítette, hogy az időseknek, szívbetegeknek, krónikus betegségekben szenvedőknek kiemelten kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, ahogy a gyerekeknek is, hiszen ők még korukból adódóan erre nem feltétlen képesek. „A tűző napsütés alatt csak addig tartózkodjunk, ameddig valóban szükséges. Ha a hőguta, napszúrás jeleit tapasztaljuk magunkon, fontos, hogy hűvösbe vonuljunk, vitaminban, ásványi anyagban gazdag hűsítőt fogyasszunk! Ne terheljük nehezebb ételekkel a szervezetet, hiszen az sem tesz jót a hőtoleranciánknak. Legyenek az ételek könnyűek, zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedők. Keringészavarra, kiszáradásra utaló jel esetén forduljunk orvoshoz, illetve akkor is, ha krónikus betegségünk fellángoló tüneteit tapasztaljuk magunkon. Ma már jellemző, hogy a házak is jól hőszigeteltek, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hideg, hanem a meleg ellen is védenek, továbbá egyre többen szereltetnek fel légkondicionáló berendezéseket is. Mindenesetre legyünk mértékletesek annak használatával, nem jó, ha nagy a kontraszt a szabadban tapasztalt és a légkondicionált helyiség hőmérséklete között, mert meghűlhetünk.”

Nem kiugróak az értékek

Tóth Tamás meteorológus korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy hazánkat a következő hét szerdán érheti el egy hidegfront, ami nem garantál intenzív lehűlést. Továbbá hozzátette: bár az elkövetkezendő napokban 30-35 fok körüli hőmérsékletet is mutat majd a hőmérő, ez szakmai szemmel nem nevezhető hőhullámnak, ugyanis az éghajlatot, a június végi időszakot tekintve ezek nem kiugró értékek.

(A borítóképen: A kánikulai melegben a folyadékpótlás az egyik legfontosabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában