politika

2021.06.30. 11:30

Hadházy szerint őrültség indítani a jobbikos Biró Lászlót

Kritikát kapott a Jobbik Biró László indítása miatt a független ország­gyűlési képviselőtől.

20201011 Tarcal fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Bíró László képviselő-jelölt sajtótájékoztatója az időközi országgyűlési képviselő választás eredményvárás után. képen: Bíró László képviselő-jelölt

Fotó: Ádám János

A múlt év őszi időközi országgyűlési választáson elbukott Biró Lászlót indítja a Jobbik. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ez hiba. Biró vereségéhez tavaly hozzájárulhattak vállalhatatlan megnyilvánulásai és tettei.

„Meglepődtem és lehangolt, hogy a Jobbik újra ugyanazt az embert akarja indítani a választáson, aki rasszista posztjaival és EU-s támogatásokkal is visszaélve hozta nagyon kellemetlen helyzetbe az ellenzéket a borsodi időközi választáson” – fogalmazott közösségi oldalán Hadházy Ákos független képviselő annak kapcsán, hogy a Jobbik ismét Biró Lászlót indítja Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú, Szerencs térségi választókerületében. A független képviselő egy Albert Einsteinnek tulajdonított idézettel támasztotta alá álláspontját, miszerint „az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen”.

Hadházy Ákos Fotó: MW

Biró vereséget szenvedett

Ismeretes, hogy Biró László a múlt év őszén már megmérette magát az időközi országgyűlési választáson, amelyet Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tragikus, halállal végződő közlekedési balesete miatt kellett kiírni. Az októberi voksoláson a néhai honatya lánya, a fideszes Koncz Zsófia szerezte meg a szavazatok többségét, és jutott be a parlamentbe. Biró vereségéhez nagyban hozzájárulhattak botrányos ügyei: például korábbi rasszista és antiszemita bejegyzései, amelyekben – többek között – a fővárost „Judapestnek”, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúszdásoknak” nevezte. Ezeket később azzal magyarázta, hogy a 2018-as választás „apátiába” taszította, végül bocsánatot kért.

„Hozom a puskámat”

Azonban fény derült más zűrös, vállalhatatlan ügyeire is: miközben tisztességes munkáért tisztességes bért, tisztességes munkakörülményeket szlogennel kampányolt a választókerületben, a csernelyi varrónők egy részének a mai napig tartozik a bérükkel. A baloldali összefogás szerencsi jelöltjét 2014-ben mutatták be a csernelyi varroda dolgozóinak, akkor vette át Biró az üzem irányítását. A jobbikos politikus folyamatos megrendeléseket és munkát ígért a dolgozóknak, de rövid idő alatt kiderült, ebből nem lesz semmi, az ígéreteit nem tudja teljesíteni. Amikor kérdőre vonták, Biró lelövéssel fenyegette meg őket: „Ha valaki ellenem beszél, az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat, és az akkor menekülhet!” 2016-ban a céget felszámolták, több dolgozó azóta is fut a pénze után. Pedig, amikor az Észak-Magyarország ősszel helyszíni riportot készített és közölt a megkárosítottakkal, az érintettek hangsúlyozták, hogy kispénzű emberként nagyon hiányzott nekik ez az összeg a családi kasszából.

A csernelyi varrónők futhatnak a pénzük után: Biró nem fizetett Fotó: Ádám János

A varrónőktől az Észak azt is megtudta: egy tanfolyam sikeres elvégzése esetén is ígért nekik 20-20 ezer forintot az a Biró László, akinek cége – információink szerint – a tanfolyamra több millió forint képzési támogatást kapott. Ezeknek a pénzeknek is bottal üthetik a nyomát az asszonyok. A Hegyalja-Mix közel ötvenmillió forintos munkahelyvédő támogatást kapott, ám a hírek szerint strómanokon keresztül – akiket Biró szakértőknek nevezett, ám lakhatásra alkalmatlan romos házba voltak bejelentve – végül bedöntötték.

A múlt év őszi választási vereségét követően sem értek véget Biró botrányai. Hadházy Ákos fedett fel olyan információkat, amelyek szerint a képviselőjelölt korrupciós ügyekbe keveredhetett. Az ügyben a NAV is nyomozást indított.

Nincs jelöltje a Jobbiknak

– Komoly káderhiány van a Jobbiknál – nyilatkozta az Északnak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a Jobbiknak már nincsenek olyan politikusai, arcai, akikre le tudnák cserélni Biró Lászlót. „Az elmúlt években sok vidéki alapszervezetük feloszlott, sokan átléptek a Mi Hazánk Mozgalomba, függetlenek lettek, vagy kiszálltak. Ennek hatása most érződik, amikor az elmúlt választáson leszerepelt jelöltekkel próbálkoznak ismét.” – Mivel az MSZP, a DK és a többi balliberális párt még a Jobbiknál is rosszabb helyzetben van vidéken, ezért az várható, hogy beállnak majd ismét Biró László mögé. Ebből nem lesz egykönnyen győzelem – hangsúlyozta Deák Dániel. – Hiszen tavaly ősszel az egész balliberális média azon dolgozott, Karácsony Gergellyel és más vezető politikussal együtt, hogy a szerencsi körzetben fordulat következzen be. Most nem lesz ekkora figyelem, hiszen országosan 106 egyéni körzetre kell koncentrálniuk. „Az látszik, hogy a Jobbik és a DK megállapodott, leosztották egymás között a körzeteket. Ez annak a következménye, hogy Gyurcsány Ferenc megnézte, hogy a DK-nak hogyan alakulhat a pozíciója a 2022-es választás során.” Deák Dániel szerint ezért a bukható és könnyen elveszíthető körzeteket Gyurcsány átnyújtotta a Jobbiknak vagy más ellenzéki pártoknak. Ugyanakkor azokat a körzeteket, amik számára könnyebben megnyerhetőek, megtartotta magának, vagyis a Demokratikus Koalíciónak. Ezzel azt érheti el – ha ellenzékben marad ez a szivárványkoalíció –, hogy Gyurcsány pártja lesz a legerősebb ellenzéki formáció a parlamentben.


Tiltakoznak az indítása ellen

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, de határozottan jelzi tiltakozását az antiszemita nézeteket valló politikusok közéletben való részvétele miatt – írja közleményében Heisler András elnök azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint a Jobbik Biró Lászlót indítja az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik körzetében.

(A borítóképen: Biró László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában