Miskolc

2021.06.21. 14:00

Akár súlyos allergiát is okozhatnak a gondozatlan közterületek

Hozzájárulhat a burjánzó gaz a magas pollenszennyezettséghez.

Forrás: SZB

A megyeszékhely esetében továbbra sem lehet kijelenteni, hogy mindenhol le van nyírva a fű, és nem burjánzik a gaz számos parkban, közterületen, járda mellett. Ez pedig nemcsak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is: magas pollenszennyezettséget okozhat, ami betegséghez vezethet.

Tudja valaki, hogy a Pozsonyi, Kassai utcákban miért nem nyírják a gazt? Nekem már derékig ér, a 10 évesemnek a válláig. Hagyták felmagzani, pedig biztos van nem kevés, aki amúgy is allergiás, és a szúnyogok is vidáman el vannak benne – írta a Miskolcon láttam csoportban egy posztoló, aki képet is mellékelt a kérdéshez.

Bár Miskolcon a baloldali városvezetés a tavaszi botrányos állapotokhoz – amikor szinte benőtte a várost a gaz – képest igyekszik erőfeszítéseket tenni a fű és a gaz közterületeken történő lenyírására, a munka mégsem nevezhető teljesnek és tökéletesnek, hiszen sok helyen továbbra is gaz és egekbe szökő magas fű látszik. Mindez pedig hozzájárulhat a magas pollenszennyezettséghez is.

Allergizáló tényező

Tíz emberből legalább egy szenved ma Magyarországon allergiás tünetek miatt. A legnagyobb pollenszezonban azonban jelentősen megnő a számuk, egyes becslések szerint ilyenkor 100 emberből 25-öt is érinthet a szénanátha.

Május–júniusban főként a fűfélék okoznak tüneteket

Dr. Dezső Edit

Május–júniusban főként a fűfélék okoznak tüneteket – nyilatkozta az Északnak dr. Dezső Edit tüdőgyógyász, allergológus főorvos. A fű mindenképpen egy erősebb allergizáló tényezőnek számít, és ilyenkor leginkább az orrdugulástól szenvedő betegek jelentkeznek a rendelőben. A tüsszögés, az orrfolyás is fokozódik ilyenkor – akár az elviselhetetlenségig is –, és sokszor az alvást is zavarják ezek a tünetek. A betegek legtöbbször ilyenkor szoktak orvosi segítséget kérni.

Tüsszögés, orrfolyás

A leggyakoribb allergiás megbetegedés a szénanátha, amelynek jellegzetes tünet­triásza a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás. Ezekhez a tünetekhez társulhat szemviszketés, orrviszketés és köhögés is. A felső légutakat érintő megbetegedés – ami egyébként nem kezelt formában az alsó légutakat is érintheti – asztma formájában jelentkezhet köhögéssel, illetve nehézlégzés formájában – hangsúlyozta az allergológus.

Az esőzés általában fokozza a növények szaporodását, a pollentermelés az esős időszakok után is növekedni szokott a tapasztalataink szerint. Természetesen, hogyha nem történik meg akár egyéni, akár társadalmi szinten ezeknek a növényeknek a kaszálása, akkor sokkal több pollen kerül a levegőbe. Minél magasabb a hőmérséklet, annál inkább szórják a pollenjeiket ezek a növények, és ha szeles idő van, akkor megint csak több allergén kerül a levegőbe, ami az egyén nyálkahártyájára kerülve kiválthatja a tüneteket – húzta alá a szakember. Nagyon sok az allergiás. Amikor nem irtjuk kellő mértékben ezeket a növényeket, a kevésbé érzékeny emberek is erősebb tünetekkel reagálhatnak erre.

„Prosperáló gaz”

Legutóbb az önkormányzati fenntartású Minap online közösségi oldaláról idéztünk kommenteket, amelyben az egyre romló pollenhelyzetre hívják fel a figyelmet az allergiával küzdők a le nem vágott fű miatt. „Eddig megúsztam, de ma lettem teljesen allergiás a sok pollen miatt, amit a prosperáló gaz szór szerteszét. Folyt a szememből a könny, csípett, és a papír zsebkendő is mindig a kezemben volt. Kösz’! Csak egy sétát tettem a városban.” Az allergiás tüneteket volt, akinél felerősítette a gyom jelenléte: „idáig elég volt heti 1-2 gyógyszer, hogy ne legyen bajom, csak tegnap 3 darabot kellett bevennem, mert nem láttam a bal szememre már a nap végére.”

Mint arról korábban beszámoltunk, már június 6-án lejárt Simon Gábornak, a Velünk a Város frakcióvezetőjének május 27-én tett ígérete – amit az Északnak egy sajtótájékoztatón mondott –, miszerint „7-10 napon belül mindenütt megtörténik a fűnyírás”. Elvitathatatlan, hogy tettek és tesznek lépéseket a fű levágása érdekében, de olvasóink – és saját tapasztalataink – szerint még mindig nem sikerült legyőzniük a burjánzó növényzetet, a gaz és a fű túlnő a terveiken, ígéreteiken.


„Csak a városvezetés nem hibás”

Ismeretes, hogy Simon Gábor május végén a korábbi városvezetést és az időjárást, vagyis a májusi esőt okolta a sok helyen több mint egy hónapra elmaradt fűnyírás, a burjánzó növényzet miatt. A Fidesz–KDNP frakciójának szóvivője akkor azt mondta: a baloldal a saját teszetoszaságát próbálja leplezni azzal, hogy folyamatosan az Orbán-kormányra, a Fideszre és a koronavírusra mutogatnak. Hollósy András szerint legutóbb is ebből kaphattak ízelítőt a miskolciak, bár a helyzet szerinte annyiban változott, hogy most már az eső is hibás, csak a miskolci baloldal nem.

(A borítóképen: A Kassai utcán [is] embermagasságú a gaz a lakóházak szomszédságában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában