beruházás

2021.06.25. 20:00

A jövő már itt van Miskolcon

A legmodernebb technológiákkal felszerelt új gyártócsarnokot alakított ki a Bosch Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Fükõ László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezetõ igazgatója, Csöbör Katalin országgyûlési képviselõ, választókerületi elnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szászi István, júliustól a magyarországi Bosch csoport vezetõje (b-j)

Fotó: Vajda János

A beruházásnak köszönhetően – amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében adtak át – a vállalat elektromos kéziszerszámgyára az eddiginél nagyobb területen folytatja a termelést, bővül a telephely gyártási kapacitása és hatékonysága. Az új gyártócsarnokba a telephelyen már eddig is végzett tevékenységek egy része került át, és a korábbinál fejlettebb technológiával gyártják az elektromos kéziszerszámokat és az eBike akkumulátorokat.

Csúcstechnológiák

„Ez a gyártócsarnok kiváló példa arra, hogyan építi a Bosch a jövő ipari központjait: a legmodernebb gyártási technológiák, a szaktudás és a minőség iránti elkötelezettség egyaránt fontos érték Miskolcon, és teszi ezt a telephelyet mindez globális szinten is stratégiai fontosságúvá a vállalatcsoport számára” – hangsúlyozta Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint megtudtuk, a most átadott 20 ezer négyzetméteres csarnokban gyártják a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (például fúrókat, fűrészeket, multifunkciós szerszámokat, láncfűrészeket és sövényvágókat), valamint a hozzájuk tartozó akkumulátorokat. Szintén itt készülnek a Bosch eBike akkumulátorai.

A Bosch miskolci kéziszerszámgyárának új csarnokában egyébként már a jövő technológiáját alkalmazzák. A gyártást a Bosch saját fejlesztésű ipar 4.0-s szoftvermegoldása vezérli, amely emberi beavatkozás nélkül, valós idejű adatok alapján hoz döntéseket – rendeli meg az alapanyagokat vagy változtatja meg a gyártás sorrendjét. A gyártósorokra automatizált járművek szállítják az alapanyagot, és a csarnok fényerő-érzékelős LED-világítását is digitálisan vezérlik.

Leállás helyett fejlesztés

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, hogy „a munkára alapuló világban hiszünk”, és az ilyen beruházások kitűnő példái annak, hogyan lehet egy térség gazdaságát szilárd alapokra helyezni, és hosszú távon biztos munkahelyet adni az itt dolgozók számára, illetve megélhetést biztosítani az itt élő családoknak. Felidézte, hogy az utóbbi időben 56 megyénkbeli cég kapott összességében 17 milliárd forint állami támogatást különböző fejlesztésekre, amelyeknek közös jellemzőjük, hogy válságidőszakban kezdték el és hajtották végre azokat. Azaz a cégek nem a leállást, bezárást, hanem a fejlődést választották.

Csöbör Katalin felidézte azokat a fontos fejlesztéseket, amelyeket a magyar állam kezdett el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Olyan beruházásokról van szó – az M30-as autópálya vagy az Y-híd megépítése –, amelyek egyik oldalról az itt élők életét könnyítik meg, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy az itt letelepedő befektetők kitűnő infrastruktúrát találjanak.

Biztos munkahelyek

„Büszkeségre ad okot, hogy itt, Miskolcon van a Bosch csoport legnagyobb kéziszerszámgép-gyára a világon. Az európai kontinensen egyedül itt gyártják a kéziszerszámokhoz szükséges akkumulátorokat, és az itt használt technológiánál jelenleg nincsen modernebb a világon. Az itt előállított termékek világszínvonalat képviselnek” – mondta el beszédében Szijjártó Péter. Hozzátette: a Bosch újabb beruházása 13,9 milliárd forintos értéket képvisel, amihez a kormány 3,4 milliárd forintos támogatást biztosított, és ezzel több ezer miskolci és Miskolc környéki ember munkahelye válik betonbiztossá.

Kiemelte, hogy a mostani beruházásnak önmagán túlmutató jelentősége van, mivel a német vállalat arra is figyelmet fordít, hogy a beszállítóláncait rövidítse. „Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy rendkívül sok magyar kis- és középvállalkozás kapja meg a lehetőséget arra, hogy a Bosch beszállítójaként tudjon tovább fejlődni, növelje az árbevételét, és tudjon újabb munkahelyeket létrehozni” – közölte.

(A borítóképen: Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában