Covid-19

2021.05.25. 11:30

Nem kell már az utcán maszkot hordanunk

Az ötmillió beoltott elérésével megszűnt a közterületeken való maszkviselés.

Budapest, 20200325 Maszkdivat a koronavírus idején. Hatlaczki Balázs / HB Bors

Forrás: MW

Fotó: Hatlaczki Balázs

Szombaton este még maszkban sétált (majdnem) mindenki a miskolci belvárosban, és este 11-kor bezártak a szórakozóhelyek.

– Éjfélkor újranyitunk – mondták az egyik helyen, miután elterjedt a hír: megvan az 5 millió beoltott, azaz nem kell már a maszk, vége a kijárási tilalomnak, nem kell éjfélre hazasietni.

Fáradtak voltunk, így hazamentünk, de másnap kora délután kíváncsiak voltunk, mi változott.

Pünkösdvasárnap már nem (illetve alig) láttunk maszkot viselő embereket a belvárosban. Éva (maszk nélkül) kérdésünkre, miszerint örül-e az enyhítésnek, így fogalmazott: természetesen igen, hiszen egyelőre még alig érezhető módon, de itt a nyár, és nagyon kellemetlen lenne a nagy hőségben is elfedni a fél arcunkat. Így is sokan küszködtek a különböző anyagokból készült maszkok által okozott bőrproblémákkal. Aki akarta az eddig is lelkiismeretesen viselte, de volt az a réteg, akinek nem számított sem a saját, sem a környezete egészsége. Ha egyéni döntéssé válik a tömött helyeken való maszkviselés, én mindenképp továbbra is élni fogok a lehetőséggel. A koronavírus-járványra sem számított senki, ugyanígy felütheti fejét más, eddig nem ismert betegség is.

Buszon, boltban még kell

András és felesége Gizella, az enyhítés érvénybelépése után sétára indultak, elmondásuk szerint már-már furcsának hatott a fedetlen arcok látványa.

– Közterületeken véleményünk szerint eddig sem volt értelme a kötelező maszkhasználatnak. A zsúfolt helyeken még elengedhetetlen, akkor is, ha az ember a második oltásán is túl van – vélekedett a házaspár, bár jó tudni, ez így is marad: a bevásárlóközpontokban, buszon, villamoson (a szabályokról 7. oldalunkon többet is olvashatnak – a szerk.), továbbá minden olyan helyen, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak egyelőre még kötelező a másfél méteres távolságtartás és a szájat és orrot eltakaró maszk használata.

Fiatalokkal találkozunk, egy barátjuk születésnapját mennek ünnepelni.

– Boldog vagyok, hogy nem kell már a maszk – mondja egyikük, Noémi – bár furcsa így nélküle, idő kell, hogy megszokjam. Az is furcsa, hogy nem kell majd az órát nézni, hogy éjfélre hazaérjünk. Igaz, nem is szeretnék sokkal tovább maradni, vizsgaidőszak van, tanulni kell holnap – árulja el.

(A borítóképen: Különleges maszkok. Szerencsére az utcán nem kell viselnünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában