Helyi közélet

2021.05.07. 18:30

Az online térben szerződtek

Ötezer kilométerről írt alá együttműködési megállapodást a sajóbábonyi Kiss Cégcsoport és az üzbegisztáni BMB Trade Group.

Forrás: BOKIK

Fotó: Fekete Szilu

Egy üzbegisztáni növényolajipari termelési rendszer létrehozásáról írt alá beruházási együttműködési megállapodást a sajóbábonyi Kiss Cégcsoport tulajdonosa, Kiss László és az üzbegisztáni BMB Trade Group elnöke, Mamatkulov Bekzod Aklamovich.

A hosszú távra szóló partnerségi elképzelésben nem csupán az az érdekes, hogy ez a tervek szerint megalapoz egy 2022-ben induló, mintegy 35 millió euró értékű közös projektet, hanem az erről szóló szerződés aláírásának módja is. A protokolláris ceremóniát ugyanis az egymástól ötezer kilométeres távolságra lévő társaságok különleges „helyszínen”, az online térben tartották április 23-án, és hivatalos volt rá Üzbegisztán Bécsbe akkreditált nagykövete, Fayzullaev Abat Azatovch, Szántó Péter, Magyarország üzbegisztáni nagykövete, Vanyik János, Magyarország taskenti kereskedelmi attaséja, valamint Alijev Akramjon, az üzbegisztáni Beruházási és Külkereskedelmi Minisztérium Fejlesztési Főosztályának vezetője is. Élő videókonferencián osztották meg gondolataikat többek között arról, hogy az üzleti elképzelések megvalósításához kedvező környezetet biztosít a magyar kormány keleti gazdasági nyitása, ezen belül is az Orbán Viktor miniszterelnök és Shavkat Mirziyoyev üzbég államelnök által március 30-án Üzbegisztánban kötött megállapodások.

A cégek közötti partneri kapcsolat megalapozása évekre nyúlik vissza. Az idén februárban, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) Budapesten megrendezett magyar–üzbég üzleti fórum alkalmat adott arra, hogy az üzbég társaság elnöke Sajóbábonyba is ellátogasson. Az ezt követő tárgyalásokon körvonalazódtak a közös projekt megvalósításában végrehajtandó feladatok: a Kiss Cégcsoport tervezi meg és szállítja a növényi olajat gyártó és finomító üzemet, a BMB pedig az alapanyagul szolgáló mezőgazdasági termelési rendszert szervezi meg, továbbá megoldja a termékértékesítéshez kapcsolódó feladatokat.

A mindkét fél számára nagy kihívásokat jelentő vállalkozás indítására utalva Kiss László, a magyar cég tulajdonosa hangsúlyozta: az elképzeléseket csak akkor lehet sikerre vinni, ha a megvalósítását mindkét ország megfelelő eszközökkel segíti elő. A magyar állam részéről bíznak a keleti nyitást kellően támogató banki környezetben, az üzbég állam részéről pedig a beruházásnak kedvező jogi hátteret biztosító szabályozórendszer kidolgozásában.

Ismerjük a jelenlegi üzbegisztáni növényolajipari szektort – Kiss László

– Ismerjük a jelenlegi üzbegisztáni növényolajipari szektort, de mi az ottani, kis kapacitású üzemeknél jelentősen nagyobb, az európai termelési szerkezethez hasonló méretű gyár megvalósításában gondolkodunk. Többféle olajos mag feldolgozására alkalmas technológiát tudunk kiépíteni, amelynek termelési kapacitását folyamatosan lehet majd növelni a piaci igényeknek megfelelően – mondta Kiss László.

Tőle tudjuk, hogy üzbég partnerük, Bekzod Mamatkulov az online szerződéskötés alkalmával arról beszélt, hogy a Kiss Cégcsoport által létesített növényolajgyárban tett látogatásának tapasztalatai alapján bizakodással tekint a közös munka elé. Ezt erősítették meg számára az eddig lezajlott előkészítő tárgyalások légköre és eredményei is. Terveik megfogalmazásakor fontos szempont volt, hogy Üzbegisztán lakosságának korszerű élelmiszeripari zsiradékkal történő ellátását az állam csak növényi olajjal, elsősorban napraforgóolajjal tervezi. Ehhez kapcsolódva kívánnak kialakítani egy napraforgó-termesztési rendszert, amihez akár magyar mezőgazdasági szakemberek tapasztalatait is szeretnék igénybe venni.

(A borítóképen: Kiss László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában