Foglalkoztatási ráta

2021.05.04. 19:00

Az európai dobogó tetején áll Észak-Magyarország

Tíz év alatt itt csökkent legnagyobb arányban a munkanélküliség.

20210121 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Kötetlen beszélgetés a helyi országgyűlési képviselőkkel az Észak-Magyarország szerkesztőségében. képen: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő

Fotó: ÉM

Az Európai Unión belül Észak-Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben az új munkahelyek száma, és itt csökkent szinte a legnagyobb arányban a munkanélküliség az elmúlt 10 évben. Az Eurostat-adatokból készült elemzésből megállapítható: a foglalkoztatási ráták tekintetében régiónk teljesített a legjobban az unión belül a 2010–2019 közötti időszakban. A tavalyi számok még nem ismertek.

– Az elmúlt évtizedben a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 15,3 százalékpontot javult hazánkban. Ezzel az uniós tagállamok között Magyarország a második legjobb eredményt érte el Málta után – mondta az elemzést végző Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért munkaerőpiaci szakértője.

– Még ennél is kecsegtetőbbek az Európai Unió régiós adatai. A foglalkoztatási ráta tekintetében az unió legnagyobb javulását Észak-Magyarország érte el 18,4 százalékponttal, az észak-alföldi régió és Málta előtt végzett az élen térségünk. De a munkanélküliségi ráta csökkenésében is a legjobbak között van Észak-Magyarország. A 2010–2019 közötti években 11,7 százalékpontos javulást ért el régiónk, ezzel a harmadik helyen végzett Lettország és Észtország után. Európai régiós adatok még nincsenek a tavalyi évre vonatkozóan, megyékre lebontott hazai adatok azonban már vannak a 2010–2020 közötti időszakról. A munkanélküliségi ráta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csökkent legnagyobb mértékben ebben az időintervallumban 11,9 százalékponttal. Nógrád megye lett a második (10,3), Somogy pedig a harmadik (9,5).

Mérhető sikerek

„Nagyon örülök, hogy most már számokban is mérhető a munkánk gyümölcse – mondta Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, aki 2010-től képviseli Miskolcot és környékét a parlamentben. – Természetesen büszkeséggel töltenek el az elért eredmények, hogy az elmúlt évtizedben számos beruházást tudtunk térségünkbe hozni, számos céget tudtunk idecsábítani, és ezzel több ezer itt élőnek tudtunk új munkahelyet biztosítani. És büszke vagyok az itt élőkre, hiszen az ő szaktudásuk, tapasztalatuk, dolgozni akarásuk győzte meg az idetelepülő vállalkozásokat arról, hogy érdemes Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe befektetniük.

Vállalkozásokat is említek; ebben az időszakban települt ide és adott több száz embernek munkát – a teljesség igénye nélkül – a SEGA, a Joyson, az Ongropack Kft., a GS Yuasa vagy például a Ravaber. Emellett 2010-től csaknem 100 milliárd forint támogatást kaptak az itteni cégek, szervezetek vállalkozásaik fejlesztéséhez. Azért is örülök az Eurostat adataiból készült elemzésnek, mert bizony egy-egy cég idetelepülését több hónapos, esetenként többéves tárgyalássorozat előzi meg, és rengeteg munka van a százalékpontok mögött. De ezek a mutatók is azt bizonyítják, hogy jó úton járunk! Jelenleg is több céggel állunk tárgyalásban, remélem, hogy végig tudjuk majd vinni ezeket, és még több munkahelynek örülhetünk közösen.

A koronavírus-járvány kihívások elé állított bennünket, politikusokat is, hiszen nemcsak azon kellett gondolkodnunk, hogy hogyan tudunk új munkahelyeket létrehozni, hanem azon is, hogy a jelenlegieket hogyan tudjuk megtartani. Mi azt az utat választottuk, hogy megpróbáljuk segíteni a munkáltatókat, és ebben a nehéz időszakban is beruházásra próbáltuk ösztönözni őket. Jelenleg 56, összesen 51 milliárd forintos beruházás zajlik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyekhez 17 milliárd forint támogatást adott a kormány. Ezzel mintegy 24 ezer munkahelyet tudtunk megvédeni megyénkben.

Tovább dolgozunk annak érdekében is, hogy még csábítóbbak legyünk a befektetők számára. Néhány évvel ezelőtt átfogó úthálózat-fejlesztésbe kezdtünk. Hamarosan átadjuk a Miskolc–Kassa autóutat, megépítjük a miskolci Y-hidat, a Mechatronikai Ipari Park jobb megközelíthetősége érdekében pedig körforgalmat alakítunk ki Szirmabesenyőnél. Ezek a beruházások is mind annak érdekében történnek, hogy az ipari parkokat még eladhatóbbá tegyük, még több cég települjön ide, még több munkahelyet tudjunk teremteni” – hangsúlyozta Csöbör Katalin.

(A borítóképen: Csöbör Katalin: „Számokban is mérhető a munkánk gyümölcse”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában