óvodák

2021.04.20. 17:30

Nem minden gyerek lehet óvodás

Több településen olyan sok a gyermek, hogy az óvodák nem tudnak felvenni minden hároméves gyermeket.

Hegyi Erika

20210305 Gyula Béke sugárúti Óvoda új kerti dekorációk készültek. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

Néhány éve gondban vannak a kisebb települések óvodái. Ugyanis hiába kötelező a gyermekeknek 3 éves koruktól óvodába járniuk, férőhely hiányában az intézmények nem tudnak minden kicsit felvenni. Pedig a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyermekeknek különösen fontos lenne, hogy minél előbb közösségben szocializálódjanak. Megyénkben több abaúji település óvodája is szűknek bizonyul. Bár az országos óvodafelújítási program segítségével folyamatosan újulnak és bővülnek az intézmények, de még jó pár település vár erre a lehetőségre. A téma ismét időszerű, hiszen a jövő héten írathatják be a szülők gyermeküket az óvodába.

Magas létszámmal

Fulókércsen legalább 10 gyermeket kellett elutasítania az óvodának a tavalyi beiratkozáskor, mondta el az Északnak Czikó Angéla, az intézmény korábbi vezetője. A település óvodája 50 férőhelyes, de e létszámot 60-ra kellett emelni, épp a túljelentkezés miatt. Ezt a törvény egyébként megengedi. De így is voltak olyan gyermekek, akik nem kezdhették el a nevelési évet hároméves korukban. Néhányan aztán év közben bekerülhettek, mert voltak olyan családok, akik elköltöztek Fulókércsről és Fájból. Az intézmény ugyanis a fáji gyermekeket is fogadja.

– Mindenképpen egy háromcsoportos óvodára lenne szükségünk, hiszen gond az is, hogy jelenleg nagyon magas a csoportlétszám. A hátrányos helyzetű gyerekeket 20-as létszámú csoportban lenne ideális nevelni. Rendkívül fontos lenne, hogy minden gyermek elkezdhesse háromévesen az óvodát, hiszen ott tanulják meg a szabályokat, a szokásokat, ott tudnak szocializálódni. Az intézményben kinyílik előttük a világ, mesélünk nekik, zenélünk, mondókázunk. Nagyon szeretnek óvodába járni, ezt az is bizonyítja, hogy kevés a hiányzás. Olyan helyi pedagógiai programot készítettünk, ami koncentrál a hátránykompenzációra, differenciált formában a gyerekek személyiségfejlesztésére, valamint a tehetséggondozásra is. A férőhelyek mellett azonban az is gond, hogy Abaújban olyan mértékű az óvodapedagógus-hiány, hogy szinte lehetetlen szakképzett pedagógust találni. Az óvodák csak úgy tudnak szakembert szerezni, ha az egyik intézményből „átcsábítanak” valakit – sorolta Czikó Angéla.

Hozzátette: a kevés férőhely, magas csoportlétszám és a szakemberhiány nehezíti a szakmai eredmények elérését. Pedig nagyon fontos munkát végeznek, hiszen az iskolakezdésre készítik föl a gyermekeket.

Ugyanez a helyzet a Szemerei Mesekastély Óvodában is, tudtuk meg Szoták Szilvia óvodavezetőtől. Az előjegyzések alapján már az látszik, hogy legalább 15 hároméves gyermeket kell majd visszautasítaniuk. Itt is két csoport működik, de egy kastélyépületben, így bővíteni sem lehet, teljesen új óvodaépületre lenne szükség.

– Van ugyan a kastélynak egy melléképülete, abban működhetne a harmadik csoport, de a kistelepülés önkormányzata nem áll olyan jól anyagilag, hogy támogatás nélkül el tudná végeztetni az átalakítást és a felújítást. Pedig az intézményünk rendkívül népszerű, a szomszédos településekről is idehozzák a szülők a gyermekeiket. Óvodásaink 80-90 százaléka hátrányos helyzetű, számukra rendkívül fontos lenne az intézményi nevelés. Ezt abból is látjuk, hogy azok a kicsik, akik háromévesen lesznek óvodások, sokkal érettebben kerülnek iskolába, könnyebben veszik az akadályokat, mint akik csak később kerülnek közösségbe. Igyekszünk nekik sok élményt adni, a járvány előtt elvittük őket például cirkuszba, vadasparkba, minden héten szerveztünk egy-egy izgalmas programot, amit a gyerekek otthon nem kapnak meg – fogalmazott az óvodavezető. Hozzátette: az önkormányzat már pályázott új óvodaépületre, de azt elutasították.

(A borítóképen: Fontos az óvoda a gyerekek fejlődése szempontjából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában