húsvét

2021.04.07. 18:00

Most óvatosabban rendeltek a boltok

Nem várhatóak dömpingáras akciók az ünnep után a boltokban.

Bacsó István

20210406 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Húsvét utáni leértékelés a Búza-téri Coop Super áruházban.

Fotó: Ádám János

Az idei húsvétra is erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány.

A lazításokban bíztak

Az ünnep előtti hetekben még reménykedni lehetett abban, hogy lazítások jöhetnek, talán elindulhatnak az emberek egymáshoz locsolkodni is, de a harmadik hullám erősödése, a napról napra rosszabb fertőzöttségi és elhalálozási mutatók ezt végül nem tették lehetővé. Így a szokásos vendégségek is elmaradtak. A máskor hagyományosan sokféle füstölt hústól, sonkától, tarjától, kolbászoktól és az elmaradhatatlan főtt tojásoktól roskadozó asztaloknak csak az emléke jutott ezen az ünnepen.

A boltok húsvéti kínálatán mindenesetre nem látszott meg a járványhelyzet, mindenből bőséges árukészlettel készültek. A kereskedők is az enyhítésekben reménykedtek még a termékek megrendelésekor.

Milyen volt végül a forgalom, mennyit tudtak a szezonális termékekből értékesíteni, vannak-e nagyobb megmaradt készletek? Ennek jártunk utána piaci szereplők megkérdezésével.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a húsvéti füstölt áru kategóriából megközelítőleg a szokásos mennyiséget szállították ki a kereskedőkhöz a termelők. Ez nyolcezer tonnányi füstölt húskészítményt jelent. Adataik szerint ezt a mennyiséget közvetlenül nem befolyásolta a járvány már a tavalyi évben sem. A nagy vendégeskedések elmaradása ellenére is beszerzik az emberek a húsvéti készleteket. A húsiparban az éttermeknek beszállító cégek forgalma csökkent drasztikusan, a kiskereskedelmi forgalom stagnált vagy kis mértékben nőtt.

Normál bolti akciókban

Éder Tamás nem tud arról, hogy a tavalyi húsvét után nagy mennyiségben visszakerült volna a beszállítókhoz húsáru, vagy a szokásostól eltérő nagy akciózásokra került volna sor. Ami megmaradt, azt a normál bolti akciók keretein belül értékesítették a kereskedők. Ez a kereskedők és a termelők érdeke is.

Hiszen minden húskészítménynek van szavatossági ideje, a visszaszállításokkal, amellett, hogy költségesek, a szavatosság lejártát is kockáztatnák. Értékesítéssel lehet az esetleges károkat leginkább minimalizálni. Ideális esetben az árleszállítások veszteségeit a felek megosztva viselik. Ha idén is maradtak nagyobb készletek a boltokban, az eljárás hasonló lesz a tavalyihoz. Olyan évek óta nem volt, hogy a fogyasztói kereslet nagyon eltért volna a megszokott mennyiségektől. A piaci szereplők így viszonylag jól tudják tervezni a mennyiségeket.

Bespájzoltak az emberek

A hússzövetség elnökének szavait megerősítette Szilágyi Ilona, a miskolci 120. számú Coop vezetője is.

Aki szerint, ezen az ünnepen nem volt átlagon felüli forgalom semmiből, de az élelmiszerek jól fogytak.

Megközelítőleg akkora árukészletekkel készültek, mint előző évben. Néhány termékből valamennyivel többet rendeltek, de azok is a szokásos mennyiségekben fogytak, a megmaradt készletet a normál heti akciókban tudják értékesíteni. Visszaszállításra nem kerül sor. A megmaradt mennyiségek ezt nem indokolják. Az élelmiszerek értékesítése összességében jó volt, hozta a tavalyi szintet. Ezen belül a húsáruké volt náluk gyengébb az idén. Igaz, tette hozzá a boltvezető, hogy a húsvéti hústermékeket az ünnep előtt náluk nem akciózták. Ez is hozzájárulhatott a visszafogottabb kereslethez. Füstölt sonkából lett volna igény valamennyivel többre, de a járványra való tekintettel óvatosabban rendeltek. Tapasztalata szerint minden más élelmiszerből alaposan bespájzoltak az emberek. Ezért volt összességében erős az ünnepi forgalmuk – tudtuk meg Szilágyi Ilonától.

(A borítóképen: Ami maradt, várhatóan azt is el tudják majd adni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában