politika

2021.04.16. 13:00

Jakab Péter, a Jobbik elnöke felvette az oltást, mint egy új köpönyeget

Sok olyan nyilatkozata, tette van az ellenzéknek, így Jakab Péternek is, ami akár el is bizonytalaníthatta az embereket az oltakozásban.

20201119 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik a regionálisan kialakult bérkülönbségek kiegyenlítésről. képen: Jakab Péter a Jobbik elnöke

Forrás: ÉM-archívum

Hónapok óta a Covid elleni védekezés és a védőoltások – főleg a keleti vakcinák – ellen kampányol az ellenzék, közben szép csöndben beoltatják magukat. Vakcinaellenes stratégiájuk nem hozott politikai hasznot számukra, ezért az utóbbi időben száznyolcvan fokos fordulatot vett kommunikációjuk, de azért egy-egy újabb rohamot indítanak.

A baloldal – közte a Jobbik – vakcina-ellenes álláspontjáról olyan dokumentum látott napvilágot a minap, amit többek között Jakab Péter is kézjegyével látott el. Igaz, még januárban. Azóta a Jobbik elnöke is megkapta az oltást.

Brüssszel jóváhagyását akarták

Az ellenzékiek – Gyurcsány Ferenc vezetésével – egy januári határozati javaslatukban akarták megakadályozni a keleti oltóanyagok használatát, amihez két kivétellel valamennyi parlamenti képviselőjük a nevét adta. Erről is beszélt videóüzenetében Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki hétvégén tette közzé Facebook-oldalán üzenetét, illetve magát a dokumentumot. A javaslat megtiltotta volna a 65 év felettiek számára a keleti vakcinák beadását, és brüsszeli jóváhagyáshoz kötötte volna, ezzel ellehetetlenítve azok használatát Magyarországon.

„Kínai cucc”

Jakab Péternek nem ez volt az első húzása: korábban úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”. Majd februárban egy felszólalásáról posztolt a Facebookon, amiben azt mondja: „Tehát, hogy ha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet.” Sőt, a Jobbik elnöke februárban még arról is írt közösségi oldalán, hogy a kínai vakcina nem kell senkinek.

Biró László és Jakab Péter a tavalyi bukott időközi választás előtti kampányban. Jakabot nem zavarta, hogy Biró nem fizette ki a csernelyi varrónőket |Fotó: ÉM-archívum

Az általa vezetett párt április 3-án pedig azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy „A néppárti Jobbik konzekvensen azt az álláspontot képviseli, hogy a koronavírus elleni oltásra jelentkező magyar embereket csak bizonyítottan biztonságos vakcinákkal olthassák be”. Holott valamennyi vakcina csak úgy kerülhetett és kerülhet forgalomba, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt engedélyezi. „Bizonyítottan biztonságos vakcinák” – ezekkel a szavakkal is manipulálta a közvéleményt az elmúlt hónapokban az ellenzék, köztük a Jobbik, szófordulataikkal arra utalva, hogy nem mindegyik oltóanyag biztonságos. Nem tudni hányan vannak azok, akik ezért – és a hasonló politikai haszonszerzés érdekében született kijelentések miatt – utasították vissza a felkínált oltást, ahogyan arról sincsenek pontos adatok, hogy betegségben vagy emberéletekben ennek lettek-e, s ha igen, milyen következményei.

Hátraarc

Az emberek oltakozásra való felszólítása, meggyőzése sem az ellenzék erőssége. Jakab például azt is állította: nem a politikusok dolga meggyőzni a lakosságot az oltás hasznosságáról. Aztán kiderült az ellenzék számára, hogy az oltásellenes retorika nem hoz nekik akkora politikai „hasznot”, mint ahogy azt remélték, ezért – egy-két kirohanást leszámítva – hátraarcot fújtak.

Aztán eljött húsvéthétfő, és Jakab Péter megkapta az oltását, AstraZenecát.

Emailben kerestük a pártelnököt, aki személyeskedő, munkatársunkat propagandistának nevező sorai után azt is írta: „Vajon hogyan lehetnék oltásellenes azok után, hogy a közösségi oldalamon magam mutattam be, ahogy beoltanak, példát mutatva másoknak is. Amit elutasítok, az nem az oltás, hanem az a felelőtlen politika”.

Kérdéseink Jakab Péterhez

  • Jól érzékeljük, hogy Ön oltásellenes?
  • Mit gondol most a kínai és az orosz vakcinákról?
  • Az ellenzék az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai koronavírus-vakcina beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos kormányzati tevékenységet vizsgáló bizottság létrehozását javasolta. Ön azt is állította, hogy bevizsgálatlan vakcinák is forgalomba kerülnek? Holott minden oltóanyagot engedélyeznie kell a magyar hatóságnak. Ön tájékozatlan, vagy más motiválja megszólalását ilyen esetekben?
  • Nem érzi úgy, hogy a retorikájával esetleg emberek egészségét, életét veszélyezteti, veszélyeztetik?
  • Egyeztetnek-e a többi ellenzéki párttal a koronavírus kapcsán történő lépéseikről, megszólalásaikról?
  • Álproblémák, csúsztatások, hazugságok, „nyelvbotlás”

    A járvány különböző hullámaiban, más-más „slágertémát” kerestek az ellenzék szószólói. Hol a lélegeztető gépek számát találták kevésnek, hol soknak, néha azt hiányolták, hogy nem lesz személyzet azok kezelésére. Máskor a maszkok kerültek terítékre. Pedig a magyar kormány a pandémiával kapcsolatos lépései meghozatalkor virológus szakemberek javaslataira, illetve a WHO ajánlására támaszkodik. Ennek ellenére az ellenzéki képviselők naponta ostorozták a kormányzati intézkedéseket.

    Például egy éve Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt hazudta a parlamentben, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben. Az Origo közlése szerint Szabó párttársa, Tordai Bence idén január 5-én még arról írt Facebook-oldalán, hogy a kormány Vlagyimir Putyin megrendelésére az orosz vakcináról szóló propagandával eteti a magyarokat. Nyíltan az orosz vakcina ellen kampányolt, majd beadatta magának a Szputnyik V vakcinát.

    Arató Gergely, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese május 19-én az ATV Reggeli Start című műsorában beszélt a koronavírus szövődményeiben meghalt magyarokról, majd egy adott ponton kijelentette: ebben a számban sem áll sajnos rosszul az ország. A gyurcsányista politikus később magyarázkodásba kezdett, „szerencsétlen nyelvbotlásnak” nevezve súlyos kijelentését.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában